Παράνομη επίσκεψη - αστραπή - Ερντογάν στα κατεχόμενα

Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Ταγίπ Ερντογαν, μια μέρα μετά την ορκωμοσία του.

Αφού επισκεφθεί το πρωί το Αζερμπαϊτζάν, θα μεταβεί το απόγευμα στα κατεχόμενα και στις επτά και τριάντα θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Στις εννέα θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Ορκωμοσία και κυβέρνηση

Την οικοδόμηση ισχυρής Τουρκίας με πανίσχυρη αμυντική βιομηχανία και αναπτυσσόμενη οικονομία, υποσχέθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του στην
Άγκυρα.
Έκανε λόγο για νέα αρχή και εγκατάλειψη του συστήματος που κόστισε ακριβά στη χώρα.
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι το νέο προεδρικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ασφάλεια, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά και τις συγκρούσεις στα νότια σύνορά της χώρας, σε Συρία και Ιράκ.
Προτεραιότητες του, όπως είπε, η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και τεράστιες επενδύσεις στην περιοχή, ώστε η Τουρκία να καταστεί μια από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες. Δεσμεύτηκε να διασφαλίσει τις ελευθερίες των πολιτών, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας ή περιοχής από την οποία προέρχονται.

Μόλις τρείς Υπουργοί διατήρησαν τη θέση τους στο νέο 17μελές Υπουργικό του Ταγίπ Ερντογάν, οι Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Εσωτερικών Σουλειμάν Σοιλού και Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ. Ο Ερντογάν διόρισε Υπουργό Οικονομικών το γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϋράκ, μέχρι πρότινος Υπουργό Ενέργειας.
Νέος Υπουργός Ενέργειας αναλαμβάνει ο Φατίχ Ντονμέζ.
Στη θέση του Υπουργού Άμυνας διορίστηκε ο Xουλουσί Ακάρ, τέως αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων δυνάμεων.

Κατρακύλα τουρκικής λίρας

Η Τουρκική λίρα κατρακυλά μετά το διορισμό του Μπειράτ Αλμπαιράκ στη θέση του Υπουργού Οικονομικών. Μέχρι χθες τα μεσάνυκτα το Τουρκικό νόμισμα είχε χάσει σχεδόν το 3,5% της αξίας έναντι του δολαρίου λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο μετά την ανακοίνωση διορισμού του γαμπρού του Ερντογάν στο Υπουργείο Οικονομικών.
Η Τουρκική λίρα υποχώρησε επίσης μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση διατάγματος με το οποίο ο Ερντογάν θα διορίζει πλέον αναπληρωτές του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς προηγούμενη συναίνεση του.
Η μεγάλη πτώση του Τουρκικού νομίσματος χαρακτηρίστηκε αποδοκιμασία των διεθνών αγορών, που ανησυχούν για τις πιέσεις Ερντογάν στην Κεντρική Τράπεζα και παρέμβαση του στην ανεξαρτησία του πιστωτικού ιδρύματος.
Η Τουρκική λίρα πέφτει εδώ και εβδομάδες και οικονομολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας. Ειδικοί κρίνουν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα πρέπει να πάρει μέτρα, όμως ο πρόεδρος Ερντογάν εναντιώνεται
σθεναρά στην ιδέα.

Ο ΟΗΕ επιθυμεί συνεργασία

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προσδοκά στη συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ήταν η τοποθέτηση του αναπληρωτή εκπροσώπου του Αντόνιο Γκουτέρες για την ανάληψη των καθηκόντων του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Φερχάν Χάκ κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η ορκωμοσία Ερντογάν σηματοδοτεί την αρχή μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στην Τουρκία με τεράστιες προεδρικές εξουσίες.

Πηγή: ΡΙΚ, Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:56

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.