Αδύνατη πλέον η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, υποστηρίζει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

«Η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ είναι αδύνατη πια», υποστήριξε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων.

Επικαλούμενος δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι θέτουν περιορισμούς στον ελεγκτικό μηχανισμό, καθώς ορίζουν ότι το ελεγκτικό δικαίωμα του Δημοσίου δεν μπορεί να παραταθεί από τα πέντε στα δέκα έτη. Όπως υπογράμμισε, το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, πλην των περιπτώσεων εκείνων στις οποίες μπορεί να διαπιστωθεί σημαντική διαφορά μεταξύ δύο ετών, η οποία κινεί ποινικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, έχουν εντοπιστεί 75 τέτοιες περιπτώσεις, για τις 71 εκ των οποίων βγήκαν εντολές, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται οι υπόλοιπες τέσσερις.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ, ο διοικητής της ΑΑΔΕ ενημέρωσε τις Επιτροπές της Βουλής ότι από τους 629 ΑΦΜ για τους οποίους είχε εκδοθεί εντολή, οι 500 έχουν ολοκληρωθεί, ενώ υπάρχουν ακόμα 178 ΑΦΜ, οι οποίοι ελέγχονται με αξιολόγηση και άλλων πληροφοριών, καθώς και 30 ΑΦΜ που είναι υποψήφιοι για έλεγχο το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πιτσιλής, συνολικά από τη λίστα Λαγκάρντ ταυτοποιήθηκαν 1.727 ΑΦΜ μέχρι τον Μάρτιο του 2017, ενώ στη συνέχεια έφτασε στην ΑΑΔΕ και το υπόλοιπο πακέτο της λίστας, δηλαδή άλλοι 1.228 ΑΦΜ. Όμως, οι αποφάσεις του ΣτΕ σταμάτησαν τον περαιτέρω έλεγχο.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της φοροδιαφυγής, ο κ. Πιτσιλής επισήμανε ότι «η φοροδιαφυγή αλλάζει προφίλ. Τα χρήματα δεν μπαίνουν στο τραπεζικό σύστημα», υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι «όσο πιο μεγάλη οικονομική επιφάνεια έχει κάποιος τόσο πιο πολλά εργαλεία έχει, μέσω offshore και άλλων δαιδαλωδών διαδικασιών, να αποκρύπτει τα χρήματά του».
Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Πιτσιλής υποστήριξε ότι η διατήρηση λογαριασμού στο εξωτερικό δεν συνιστά από μόνη της ποινικό αδίκημα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:56

Τελευταιες Ειδησεις

17 Σεπτεμβρίου
Η Υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας παραιτήθηκε μετά τη χαοτική εκκένωση στο Αφγανιστάν
19:15
«Όλα στον αέρα» θα βγαίνουν κάθε απόγευμα φέτος στο ΡΙΚ
18:54
Μειωμένα κατά 23% στο επταήμερο τα κρούσματα κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο
18:36
Ποστάρισμα Ομόνοιας για τον ιστορικό βαθμό στο Κόνφερενς Λιγκ (φώτο)
18:33
Οι ορισμοί των διαιτητών για την 3η αγωνιστική - Ο Λούκας Σωτηρίου στο Απόλλων-ΑΠΟΕΛ
18:26
Κύπρος και Ελλάδα θα ζητήσουν τη διοργάνωση ομίλου στο Εurobasket 2025
18:17
Με άνοδο έκλεισε την Παρασκευή το ΧΑΚ
18:16
Χαμηλή η αύξηση της παραγωγής στον κατασκευαστικό τομέα στην Ευρώπη
17:58
Τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου επιθεώρησε ο Ερντογάν
17:38
ΠτΔ - EUMED 9: θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και για το κυπριακό
16:46
Ντ. Σασόλι για κλιματική αλλαγή: Δεν έχουμε πλέον χρόνο για χάσιμο
16:41
Οι βροχές του τελευταίου 24ωρου εκτίναξαν την ποσότητα βροχόπτωσης στο 144% της κανονικής για το Σεπτέμβριο
16:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand