Κ. Βασιλείου: Στόχος μας μια ειρηνική και δίκαιη λύση

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ειρηνική και δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, ανέφερε σήμερα η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλιας Βασιλείου στον επιμνημόσυνο λόγο της στο ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο των ηρωικά πεσόντων του 281 ΤΠ στον Κουτραφά.

Η κ. Βασιλείου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα, σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, διατηρούμε αναλλοίωτη την ιστορική μας μνήμη και συνεχίζουμε τον αγώνα μας, με στόχο να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ειρηνική και δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα».
«Μια λύση που να ακυρώνει τα τετελεσμένα της εισβολής, να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και να διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε συνθήκες ασφάλειας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της μαρτυρικής μας νήσου», πρόσθεσε.
Οφείλουμε, συνέχισε, «να αντιληφθούμε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών και των σύγχρονων προκλήσεων απαιτεί ενότητα δυνάμεων, σύμπνοια και ομοψυχία. Το καθήκον μας απέναντι στην ημικατεχόμενη πατρίδα και στις μελλοντικές γενιές είναι επιτακτικό. Το χρέος απέναντι στους ηρωικούς μας νεκρούς βαρύτατο. Δεν επιτρέπεται να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων».
Η Κυβέρνηση, ανέφερε, «στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και δηλώνει την αποφασιστικότητά της να εργαστεί εντός του πλαισίου των έξι σημείων, που έθεσε ως βάση για συζήτηση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, καθώς επίσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών της ΕΕ, εκφράζοντας παράλληλα την προσδοκία και την ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών».
Επιδιώκουμε, είπε, «μια λύση που να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών. Μια λύση που θα δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους να συμβιώνουν ειρηνικά και θα εξασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του».
Για την επίτευξη των στόχων μας, πρόσθεσε, «έχουμε ως στήριγμα τις παρακαταθήκες των ηρώων μας, τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας, την ιστορία και την παράδοσή μας, στοιχεία τα οποία πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας, στις επερχόμενες γενιές».
«Ας προχωρήσουμε με ενότητα, σύνεση, αξιοπρέπεια και συμπεριφορές που θέτουν το «εμείς» πάνω από το «εγώ», με την ελπίδα ότι θα ανατείλουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας. Μακριά από εύηχα συνθήματα και διχαστικές πρακτικές. Αυτό θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο για όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία», κατέληξε. 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:06

Τελευταιες Ειδησεις

14 Απριλίου
Στήριξη σε πολίτες για θέματα ψυχικής υγείας εν μέσω πανδημίας από το Δήμο Λάρνακας
11:07
Εκατό ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων
11:05
Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τις πολύ σπάνιες θρομβώσεις που πιθανώς σχετίζονται με μερικά εμβόλια Covid-19
10:45
Λουί Ντε Γκίντος: H ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 εξαρτάται από την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος
10:42
Βρετανία: Τα εμβόλια της Moderna και Novavax στη μελέτη μικτών εμβολιαστικών δόσεων
10:30
Αναθεωρείται το πρωτόκολλο για αποδέσμευση των στενών επαφών από τον υποχρεωτικό περιορισμό
10:18
ΟΚΥΠΥ: Έντονη ανησυχία από τις αυξημένες νοσηλείες και την εκτόξευση των κρουσμάτων (Βίντεο)
10:10
Σύλληψη 22χρονου - Εντοπίστηκαν 22000 κροτίδες & πυροτεχνήματα
10:10
Στο Coreper σήμερα το προσχέδιο θέσης του Συμβουλίου για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό
10:09
Κεραυνός - ΑΕΚ στον τρίτο τελικό: Αναβολή ή στέψη;
10:09
Βαθιά ανησυχία Μπορρέλ - Μπλίνκεν για τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία
10:03
Χ. Πέτρου: Τα δεδομένα που προέκυψαν από το εμβόλιο της Τζόνσον αξιολογούνται από τις αρμόδιες αρχές
10:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand