Η Γαλλία τιμά την Σιμόν Βέιλ στο Πάνθεον των Παρισίων

Ένα χρόνο μετά το θάνατό της στις 30 Ιουνίου 2017, σε ηλικία 89 ετών, η Γαλλίδα νομικός και πολιτικός Σιμόν Βέιλ που άφησε το ισχυρό αποτύπωμά της στην ιστορία του 20ου αιώνα, μπήκε στο Πάνθεον των Παρισίων.

Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, η οποία πέτυχε τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη Γαλλία το 1974, μεταφέρθηκε σήμερα στην τελευταία της κατοικία, μαζί με τον σύζυγό της Αντουάν, ο οποίος πέθανε το 2013, με μια συμβολική τελετή παρόντων μελών της οικογενείας της και αξιωματούχων.
Η μεταφορά της σορού της στο Πάνθεον των αθανάτων ήταν «μια απόφαση όλων των Γάλλων», δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.
Το φέρετρό της είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για δύο ημέρες στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι.
Η Βέιλ είναι η πέμπτη γυναίκα που τιμάται στο Πάνθεον, μαζί με 73 άνδρες, το μνημείο που η Γαλλία οικοδόμησε για να τιμά τα επιφανή παιδιά της.
Εκεί βρίσκονται τα λείψανα του Βολταίρου, του Ρουσώ, του Ουγκό, του Ζολά.
Υπήρξε μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας, διατέλεσε Υπουργός υγείας υπό τον Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εστέν ενώ το διάστημα 1979 - 1982 ήταν η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι το 2007 υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Ιδρύματος για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος.
Το 1974, ως Υπουργός Υγείας, παρουσιάζει στην ανδροκρατούμενη Γαλλική Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Μεγάλος μέρος της γαλλικής κοινωνίας εξεγείρεται, η ίδια δέχεται απειλές και αντισημιτικές ύβρεις. Το νομοσχέδιο ψηφίζεται με την στήριξη της αριστεράς.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:06

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Χρίστου: Στις Ευρωεκλογές το ΕΛΑΜ έχει ραντεβού με την ιστορία και το μέλλον
11:41
Βολτ Κύπρου: Τα αποτελέσματα θα καθορίσουν το μέλλον της Κύπρου και της Ευρώπης
11:35
Ευθύνες στο υπουργείο Μεταφορών αποδίδει η Kition Ocean Holdings
11:33
Ρωσία: Πυρκαγιά στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της περιφέρειας Σμολένσκ
11:27
Αύξηση πασχαλινού επιδόματος για χαμηλοσυνταξιούχους
11:04
Με αισιοδοξία προσεγγίζει τις ευρωεκλογές η ΕΔΕΚ
11:00
Ενεργοί Πολίτες: Στόχος η εξασφάλιση ποσοστού 3,6%
09:45
Δυναμικά παρούσα δηλώνει η Αριστερά στις ευρωεκλογές
09:25
Περδίκης: Να ρίξουμε στις Ευρωεκλογές "πράσινο" στο μαύρο
09:21
Υλικό από κλειστά κυκλώματα εξετάζει η Αστυνομία για τον φόνο στη Λακατάμεια
09:12
Ελεγκτική: Να διενεργηθεί πειθαρχικός έλεγχος για την Έφορο
09:08
Εντείνεται η αντιπαράθεση Γενικού Ελεγκτή και Εφόρου
09:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.