Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στο Μέγαρο Μαξιμου. Η συνάντηση διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα, ενώ αντικείμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών ήταν οι πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και οι προσπάθειες για τη θετική επίλυση της εκκλησιαστικής πτυχής των διαφορών Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας τον κ.κ. Βαρθολομαίο, τον συνεχάρη για την «πολύ σημαντική πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει» που αφορούν «στην ανάδειξη των κορυφαίων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση και των κοινωνικών επιπτώσεων του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής».
Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε «με την ευκαιρία, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να καλωσορίσω τις προσπάθειές σας για τη θετική επίλυση της εκκλησιαστικής πτυχής των διαφορών που έχουμε ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ».
Τονίζοντας πως «εμείς προσπαθούμε να λύσουμε διαφορές που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και εμποδίζουν τις δύο γειτονικές χώρες να έχουν μία ομαλή συνεργασία και πορεία», ο πρωθυπουργός και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η δυνατότητα επίλυσης θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, που το χρειαζόμαστε, αλλά και καλής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους εκφράζουν την ορθόδοξη χριστιανική πίστη». Όπως συμπλήρωσε, αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που «δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε».
Επίσης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ακτινοβολία του Πατριαρχείου και ο θεσμικός ρόλος του Οικουμενικού Πατριάρχη συμβάλει «ώστε να διαδραματίζετε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και σε κρίσιμα ζητήματα της πολιτικής σκηνής, είτε σε διεθνή θέματα όπως το περιβάλλον».
Από την πλευρά του, ο κ.κ. Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε στην ενασχόληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τα θέματα του περιβάλλοντος, επί πολλά χρόνια . «Προωθήσαμε αυτά τα θέματα, τα καταστήσαμε περισσότερο γνωστά. Υπογραμμίσαμε και προβάλαμε τις εκκλησιαστικές και θεολογικές ρίζες του οικολογικού προβλήματος», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και αναφέρθηκε στα πολλά διεπιστημονικά και διαθρησκειακά συμπόσια που έγιναν κατά καιρούς, όπως το 9ο συμπόσιο που αρχίζει αύριο στο Μουσείο της Ακροπόλεως, εκφράζοντας την ελπίδα, το βεβαρημένο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, να του επιτρέψει να παραστεί κατά την έναρξη τουλάχιστον.
Σε ό,τι αφορά την Εκκλησία της ΠΓΔΜ, είπε ότι τα θέματα αυτά, «είναι μέσα στα πλαίσια των κανονικών υποχρεώσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να προσπαθεί να αίρει τα σχίσματα, όπου υπάρχουν και να εργάζεται για την πανορθόδοξο ενότητα και συνεργασία, όπως το κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια». Και σημείωσε ότι αποκορύφωμα των προσπαθειών αυτών ήταν η Σύνοδος που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια στην Κρήτη, «με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της κυβέρνησή σας», εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την συμβολή στην προσπάθεια.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:36

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Γενικός Εισαγγελέας: Εισηγείται ολική αναθεώρηση ή και εκσυγχρονισμό του περί Θανατικών Ανακριτών Νόμου
16:05
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - σύνοδος κορυφής: «Η ΕΕ δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο»
16:04
ΗΠΑ: Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Φλόριντα: 4 νεκροί, 159 αγνοούμενοι
15:44
Στα χέρια της οικογένειας του Θανάση τα πορίσματα των επιστημονικών εξετάσεων
15:32
Ικανοποίηση για τη στήριξη των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο ΠτΔ μετά την Σύνοδο Κορυφής και την συνάντηση του με τον Α. Γκουτέρες
15:21
Κ.Μητσοτάκης: "Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία"
15:04
Την απογοήτευσή του για τους όρους που έθεσε η Τουρκία στη Γενεύη εξέφρασε στον Α. Γκουτέρες ο ΠτΔ
14:54
Συνάντηση Υπουργού Άμυνας με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας
14:51
Σημεία δειγματοληψίας για τα προγράμματα ελέγχου με rapid test – 26 Ιουνίου 2021
14:42
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Επανάληψη απόψεων διδύμου Ελλάδας-Ε/Κ τα ψηφίσματα Συνόδου Κορυφής
14:31
Aύξηση 46% στα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στο Ην. Βασίλειο την τελευταία εβδομάδα
14:25
Ζάκυνθος: Σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
14:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand