Φυλάκιση 5 χρόνων σε δύο άτομα για κατοχή κοκαϊνης

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων έκαστη σε δύο γυναίκες, ηλικίας 28 και 31 ετών, από τη Βενεζουέλα οι οποίες παραδέχθηκαν ενοχή σε κατηγορίες που αφορούν παράνομη εισαγωγή ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α και παράνομη κατοχή ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α με σκοπό την προμήθεια σε άλλο πρόσωπο, δηλαδή περίπου 473 γραμμαρίων κοκαϊνης.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, λίγο πριν τα μεσάνυκτα του Σαββάτου 20 Ιανουαρίου, οι δύο κοπέλες έφτασαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας με την τελευταία πτήση από την Αθήνα, προερχόμενες από τη Μαδρίτη.
Κατά τη διάρκεια του διαβατηριακού ελέγχου και μετά από εξέταση από μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, οι δύο θεωρήθηκαν ύποπτες και τους απαγορεύτηκε η είσοδος στη Δημοκρατία.
Κρατήθηκαν σε ειδική αίθουσα του αεροδρομίου προκειμένου να αναχωρήσουν για τη χώρα προέλευσης τους, δηλαδή τη Βραζιλία με την επόμενη διαθέσιμη πτήση για την Αθήνα.
Γύρω στις 04.45 τα ξημερώματα της Κυριακής 21 Ιανουαρίου κατά τη διαδικασία αναχώρησής τους και κατά τη διάρκεια του ελέγχου αποσκευών, εντοπίστηκαν στην τσέπη του μπουφάν και στην τσάντα της 28χρονης ένα κυλινδρικό σκεύασμα εντός των οποίων υπήρχε άσπρη σκόνη που ομοίαζε με κοκαϊνη.
Αμέσως ενημερώθηκε η ΥΚΑΝ, μέλη της οποίας μετέβησαν στο χώρο, παρέλαβαν τα σκευάσματα, που ήταν συνολικού βάρους 500 περίπου γραμμαρίων και μετά από γραπτή συγκατάθεση των δύο γυναικών οδηγήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας για ακτινολογικό έλεγχο.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, στο σώμα της 31χρονης εντοπίστηκαν άλλες δύο κυλινδρικές συσκευασίες μέσα σε προφυλακτικά, οι οποίες όπως διαπιστώθηκε περιείχαν ποσότητα κοκαΐνης συνολικού βάρους περίπου 500 γραμμαρίων.
Οι δύο γυναίκες έδωσαν γραπτές καταθέσεις στις οποίες περιέγραψαν, μεταξύ άλλων, τη στρατολόγησή τους και τη διαδρομή που ακολούθησαν μέχρι το αεροδρόμιο Λάρνακας. Ανέφεραν ότι είχαν ανάγκη από εργασία και ότι ανταποκρίθηκαν σε διαφήμιση για δουλειά σε εφημερίδα στη Βενεζουέλα.
Ανέφεραν ακόμα ότι συμφώνησαν με μια γυναίκα να μεταφέρουν κοκαϊνη στο σώμα τους με αμοιβή 3,500 χιλιάδων ευρώ και πως έλαβαν αρχικά για τα έξοδα τους από χίλια ευρώ.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που τους δόθηκαν, οι δύο γυναίκες έπρεπε να ταξιδέψουν μέσω ενδιάμεσων σταθμών στη Βενεζουέλα, ότι πριν την Κύπρο πήγαν στη Μαδρίτη και την Αθήνα και ότι με την άφιξή τους στη Λάρνακα θα τις ενημέρωναν για το ποιος θα παραλάμβανε τα ναρκωτικά.
Το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη ως μετριαστικούς παράγοντες την παραδοχή και τη συνεργασία των δύο κατηγορουμένων, το λευκό ποινικό τους μητρώο και τις προσωπικές τους περιστάσεις αφού είναι και οι δύο μητέρες. Η μεν 28χρονη έχει κόρη 8 χρόνων η δε 31χρονη κόρη 9 χρόνων.
Στην απόφασή του το Σώμα σημειώνει πως «καμία από τις δύο γυναίκες δεν ήταν ο ιθύνον νους στο όλο εγχείρημα, αλλά ο ρόλος τους που ήταν εκείνος του μεταφορέα, δεν καθιστά τη συμμετοχή τους στην όλη οργάνωση περιθωριακή. Χωρίς τον μεταφορέα η παράνομη εισαγωγή και στην συνέχεια η προμήθεια των ναρκωτικών δεν μπορεί να επιτευχθεί. Οι μεταφορείς, από όποια σκοπιά και αν αντικριστούν, έχουν σημαίνοντα ρόλο στην αλυσίδα της διακίνησης των ναρκωτικών και αποτελούν απαραίτητο συνδετικό κρίκο σε τέτοιας μορφής αδικήματα». 
Σημειώνεται ακόμα ότι «η ποσότητα των ναρκωτικών και το είδος που η κάθε μία κατηγορούμενη μετέφερε, έχει εκ των πραγμάτων την δική της βαρύτητα στην επιμέτρηση της ποινής» ενώ αναφέρεται πως δεν μπορεί να παραγνωριστεί «η πρόθεση κέρδους και ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους» από τις δύο γυναίκες.
Το Κακουργιοδικείο επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων και στις δύο κατηγορούμενες για την κατηγορία της  παράνομης εισαγωγής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α και πέντε χρόνων για την κατηγορία της παράνομης κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α με σκοπό την προμήθεια σε άλλο πρόσωπο.
Οι ποινές φυλάκισης συντρέχουν.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:36

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.