Φυλάκιση 5 χρόνων σε δύο άτομα για κατοχή κοκαϊνης

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων έκαστη σε δύο γυναίκες, ηλικίας 28 και 31 ετών, από τη Βενεζουέλα οι οποίες παραδέχθηκαν ενοχή σε κατηγορίες που αφορούν παράνομη εισαγωγή ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α και παράνομη κατοχή ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α με σκοπό την προμήθεια σε άλλο πρόσωπο, δηλαδή περίπου 473 γραμμαρίων κοκαϊνης.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, λίγο πριν τα μεσάνυκτα του Σαββάτου 20 Ιανουαρίου, οι δύο κοπέλες έφτασαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας με την τελευταία πτήση από την Αθήνα, προερχόμενες από τη Μαδρίτη.
Κατά τη διάρκεια του διαβατηριακού ελέγχου και μετά από εξέταση από μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, οι δύο θεωρήθηκαν ύποπτες και τους απαγορεύτηκε η είσοδος στη Δημοκρατία.
Κρατήθηκαν σε ειδική αίθουσα του αεροδρομίου προκειμένου να αναχωρήσουν για τη χώρα προέλευσης τους, δηλαδή τη Βραζιλία με την επόμενη διαθέσιμη πτήση για την Αθήνα.
Γύρω στις 04.45 τα ξημερώματα της Κυριακής 21 Ιανουαρίου κατά τη διαδικασία αναχώρησής τους και κατά τη διάρκεια του ελέγχου αποσκευών, εντοπίστηκαν στην τσέπη του μπουφάν και στην τσάντα της 28χρονης ένα κυλινδρικό σκεύασμα εντός των οποίων υπήρχε άσπρη σκόνη που ομοίαζε με κοκαϊνη.
Αμέσως ενημερώθηκε η ΥΚΑΝ, μέλη της οποίας μετέβησαν στο χώρο, παρέλαβαν τα σκευάσματα, που ήταν συνολικού βάρους 500 περίπου γραμμαρίων και μετά από γραπτή συγκατάθεση των δύο γυναικών οδηγήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας για ακτινολογικό έλεγχο.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, στο σώμα της 31χρονης εντοπίστηκαν άλλες δύο κυλινδρικές συσκευασίες μέσα σε προφυλακτικά, οι οποίες όπως διαπιστώθηκε περιείχαν ποσότητα κοκαΐνης συνολικού βάρους περίπου 500 γραμμαρίων.
Οι δύο γυναίκες έδωσαν γραπτές καταθέσεις στις οποίες περιέγραψαν, μεταξύ άλλων, τη στρατολόγησή τους και τη διαδρομή που ακολούθησαν μέχρι το αεροδρόμιο Λάρνακας. Ανέφεραν ότι είχαν ανάγκη από εργασία και ότι ανταποκρίθηκαν σε διαφήμιση για δουλειά σε εφημερίδα στη Βενεζουέλα.
Ανέφεραν ακόμα ότι συμφώνησαν με μια γυναίκα να μεταφέρουν κοκαϊνη στο σώμα τους με αμοιβή 3,500 χιλιάδων ευρώ και πως έλαβαν αρχικά για τα έξοδα τους από χίλια ευρώ.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που τους δόθηκαν, οι δύο γυναίκες έπρεπε να ταξιδέψουν μέσω ενδιάμεσων σταθμών στη Βενεζουέλα, ότι πριν την Κύπρο πήγαν στη Μαδρίτη και την Αθήνα και ότι με την άφιξή τους στη Λάρνακα θα τις ενημέρωναν για το ποιος θα παραλάμβανε τα ναρκωτικά.
Το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη ως μετριαστικούς παράγοντες την παραδοχή και τη συνεργασία των δύο κατηγορουμένων, το λευκό ποινικό τους μητρώο και τις προσωπικές τους περιστάσεις αφού είναι και οι δύο μητέρες. Η μεν 28χρονη έχει κόρη 8 χρόνων η δε 31χρονη κόρη 9 χρόνων.
Στην απόφασή του το Σώμα σημειώνει πως «καμία από τις δύο γυναίκες δεν ήταν ο ιθύνον νους στο όλο εγχείρημα, αλλά ο ρόλος τους που ήταν εκείνος του μεταφορέα, δεν καθιστά τη συμμετοχή τους στην όλη οργάνωση περιθωριακή. Χωρίς τον μεταφορέα η παράνομη εισαγωγή και στην συνέχεια η προμήθεια των ναρκωτικών δεν μπορεί να επιτευχθεί. Οι μεταφορείς, από όποια σκοπιά και αν αντικριστούν, έχουν σημαίνοντα ρόλο στην αλυσίδα της διακίνησης των ναρκωτικών και αποτελούν απαραίτητο συνδετικό κρίκο σε τέτοιας μορφής αδικήματα». 
Σημειώνεται ακόμα ότι «η ποσότητα των ναρκωτικών και το είδος που η κάθε μία κατηγορούμενη μετέφερε, έχει εκ των πραγμάτων την δική της βαρύτητα στην επιμέτρηση της ποινής» ενώ αναφέρεται πως δεν μπορεί να παραγνωριστεί «η πρόθεση κέρδους και ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους» από τις δύο γυναίκες.
Το Κακουργιοδικείο επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων και στις δύο κατηγορούμενες για την κατηγορία της  παράνομης εισαγωγής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α και πέντε χρόνων για την κατηγορία της παράνομης κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α με σκοπό την προμήθεια σε άλλο πρόσωπο.
Οι ποινές φυλάκισης συντρέχουν.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:36

Τελευταιες Ειδησεις

19 Ιουνίου
Τατάρ: Επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο αν γίνει αποδεκτό ‘ίσο διεθνές στάτους’
18:46
Τουρισμός: Προς άρση η καραντίνα των Βρετανών
18:41
Η ξηρασία που πλήττει τη Συρία θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
18:23
Η Ουγγαρία έμεινε όρθια απέναντι στη Γαλλία και μπορεί να ελπίζει
18:14
Βραζιλία-κορονοϊός : Μια "ανάσα" από τους 500.000 θανάτους από την Covid-19 η χώρα
18:14
Μπιτς-βόλει: Στους «16» του πανελληνίου πρωταθήματος οι Σιαπάνης και Σαββίδης
17:57
Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Εμπραχίμ Ραϊσί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιράν
17:37
Κορονοϊός: 394 κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα και 20 νέοι θάνατοι
17:34
Νέες χαλαρώσεις για εστίαση
16:26
Τα σημεία για rapid test την Κυριακή 19/6
16:07
Ο Απόλλωνας συμφώνησε με τον Αμίν Καμάς
15:56
Πυρκαγιά μαίνεται κοντά στο δρόμο Ανθούπολης - Παλαιχωρίου παρά το χωριό Ανάγια
15:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand