6 νεκροί και 20 τραυματίες από τη λάβα του Φουέγο στη Γουατεμάλα

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 20 τραυματίστηκαν την Κυριακή όταν σημειώθηκε ηφαιστειακή έκρηξη στο Φουέγο, ένα από τα πλέον ενεργά ηφαίστεια της Γουατεμάλας, με αποτέλεσμα να εκλυθούν τεράστιες ποσότητες λάβας και μια πυκνή στήλη μαύρου καπνού και τέφρας να φθάσει σε μεγάλο ύψος.

Ηταν σαν "ένα ποτάμι λάβας" να "υπερχείλισε": "έπληξε το χωριό Ελ Ροδέο. Υπάρχουν τραυματίες, άνθρωποι που κάηκαν, υπάρχουν νεκροί", είπε ο Σέρχιο Καμπάνιας, γενικός γραμματέας της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Γουατεμάλας (CONRED), ο οποίος μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας. "Απομακρύναμε και διασώσαμε ανθρώπους και έχουμε λάβει αναφορές για 20 τραυματίες, έξι νεκρούς και αγνοούμενους", πρόσθεσε ο Καμπάνιας.
Η έκρηξη του ηφαιστείου προκάλεσε τη διακοπή της λειτουργίας του μοναδικού διαδρόμου του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας. Ο διάδρομος έκλεισε εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας, για να μην κινδυνεύσουν τα αεροσκάφη και το επιβατικό κοινό, εξήγησε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Γουατεμάλας μέσω Twitter.
Το ηφαίστειο απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας και βρίσκεται κοντά στην Αντίγουα, μια πόλη της αποικιοκρατικής εποχής που είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός και είναι επίσης γνωστή για τις φυτείες καφέ που βρίσκονται εκεί. Εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι απομακρύνθηκαν από το θέρετρο La Reunion, όπου βρίσκεται ένα γήπεδο γκολφ, κοντά στην Αντίγουα. Βίντεο που κυκλοφορεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζει μια πυκνή στήλη ηφαιστειακής τέφρας να υψώνεται πάνω από το κλαμπ του γκολφ. Η λάβα ρέει στην άλλη πλευρά του ηφαιστειακού κώνου. Τα τεράστια νέφη ηφαιστειακής τέφρας είναι ορατά από πολλές περιοχές της χώρας και ποσότητες στάχτης έπεσαν σε τέσσερις επαρχίες, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Αξιωματούχοι ωστόσο προέτρεψαν τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.
Ο Νταβίντ δε Λεόν, εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας πρόληψης καταστροφών, εξήγησε ότι απλά άλλαξε κατεύθυνση ο άνεμος

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:36

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.