Στoυς ισχυρoύς δεσμούς Τελ Αβίβ- Λευκωσίας αναφέρεται η JP

Υπό τον τίτλο το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος πραγματοποιούν τη δεύτερη τριμερή σύνοδο κορυφής, η Ισραηλινή διαδικτυακή εφημερίδα Jerusalem Post (JP) αναδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς της Κύπρου με το Ισραήλ. Σημειώνει ότι, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη ραγδαία ενίσχυση των δεσμών Λευκωσίας - Τελ Αβίβ κάτι που αντικατοπτρίζεται στις ετήσιες τριμερείς συνόδους κορυφής.

Το δημοσίευμα της Jerusalem Post το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Χερμπ Κίνον αναφέρει ότι, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να συζητήσουν για την κατάσταση στη Γάζα κατά τη διάρκεια του γεύματος. Η συζήτηση διεξήχθη μια μέρα πριν από το χειρότερο μπαράζ επιθέσεων ρουκετών από τη Γάζα από το 2014 και τις ισραηλινές επιδρομές ως απάντηση.  Το 2014 ήταν η χρονιά που έλαβε χώρα η επιχείρηση του Ισραήλ με την ονομασία "Προστατευτική Αιχμή" εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους διεξήχθησαν συζητήσεις για τη Γάζα κατά τη διάρκεια του γεύματος είναι επειδή στη μηνιαία συνάντηση, και σε ένα ανεπίσημο φόρουμ - δεν απαιτείται η σύνταξη και δημοσιοποίηση δήλωσης. Η Jerusalem Post" επικαλούμενη πληροφόρηση, αναφέρει ότι, ένας από τους λόγους που οι υπουργοί δεν επιθυμούσαν να εκδώσουν δήλωση, είναι γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει φτάσει σε μια κοινή προσέγγιση για το θέμα της Γάζας.
Αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα, αποδείχθηκε τον περασμένο μήνα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών το οποίο ψήφισε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της των γεγονότων στα σύνορα  Γάζας -Ισραήλ που έλαβαν χώρα στις 14 Μαϊου και οδήγησαν στη δολοφονία εξήντα ενός Παλαιστινίων.
Από τις οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανήκουν στο Συμβούλιο των 45, τρεις ψήφισαν κατά του Ισραήλ και υπέρ της ίδρυσης της επιτροπής. Πρόκειται για τη Σλοβενία, την Ισπανία και το Βέλγιο - ενώ πέντε άλλες απείχαν.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο γεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  η Κύπρος δεν ήταν μία από τις χώρες που θέλησαν να καταδικάσουν το Ισραήλ, κάτι που απορρέει από την δραματική βελτίωση στις σχέσεις των δυο χωρών. Σημειώνει επίσης ότι, τριάντα χρόνια πριν θα μπορούσε να ήταν η Κύπρος που θα πρωτοστατούσε στη έντονη κριτική κατά του Ισραήλ.
Κάποιοι, γράφει η JP, αποδίδουν τη βελτίωση των σχέσεων στην ανακάλυψη φυσικού αερίου την τελευταία δεκαετία στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ άλλοι στη δραματική επιδείνωση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία μετά την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία. Σύμφωνα με αυτή τη σκέψη, οι σχέσεις του Ισραήλ με τους ιστορικούς αντιπάλους της Τουρκίας - την Ελλάδα και την Κύπρο - σημείωσαν σημαντική αύξηση καθώς οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία επιδεινώθηκαν άσχημα.
Στο δημοσίευμα προβάλλεται συνέντευξη του διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής Πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίος αναφέρθηκε στον Γλαύκο Κληρίδη, και τον ρόλο του στη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών μετά την εκλογή του το 1993.
Η απόφαση αυτή αναφέρει, έλαβε τεράστια ώθηση το επόμενο έτος, όταν η Κύπρος συμμετείχε σε ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανέφερε ότι, το '94 η Κύπρος προσπαθούσε να πείσει τα ευρωπαϊκά κράτη να συμφωνήσουν για την ένταξή της, αλλά υπήρχαν πολλές επιφυλάξεις, κυρίως λόγω των προβλημάτων με την Τουρκία.
Σύμφωνα με τον κύριο Μαυρογιάννη, ο Αλέκος Μιχαηλίδης τότε υπουργός Εξωτερικών προσέγγισε τον Σιμόν Πέρες,  και ζήτησε την στήριξή του για να ξεπεραστούν αυτές οι επιφυλάξεις.
Σύμφωνα με τον Μαυρογιάννη, ο Σιμόν Πέρες απάντησε στον Αλέκο Μιχαηλίδη επί λέξει: "Θα σας βοηθήσω, άλλα επίτρεψε μου να σου πω κάτι. Δεν θα βοηθήσω σε αυτό μόνο για το δικό σας καλό. Θα το κάνω αυτό και για το καλό της χώρας μου γιατί με την αποδοχή της Κύπρου στην Ευρώπη, φέρνουμε το Ισραήλ πιο  κοντά στην Ευρώπη και την Ευρώπη πιο κοντά στο Ισραήλ".
Τον Ιανουάριο του 1995 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτείων Ρίτσαρτ Χόλμπουρκ ήρθε στην Κύπρο για να συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα.
Στη συνάντησή του με τον Αλέκο Μιχαηλίδη, ανακοινώσε αλλαγή πολιτικής αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι στο εφεξής οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστήριζαν την ένταξη της Κύπρου, λέγοντας μάλιστα ότι ο Σιμόν Πέρες του τηλεφώνησε και του ζήτησε αυτήν την στήριξη για την Κύπρο.
Ο κύριος Μαυρογιάννης, είπε ακόμα ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι το Ισραήλ έβαλε την Κύπρο πάνω από την Τουρκία. Επισήμανε ότι η πολιτική του Ισραήλ είναι να έχει σχέσεις καλής γειτονίας όποτε είναι εφικτό. Πρόσθεσε ότι η Λευκωσία δεν θεωρεί πως επειδή το Ισραήλ είναι φίλη χώρα με την Κύπρο πρέπει να διακόψει τις σχέσεις με την Τουρκία, ωστόσο, όπως είπε, μερικές φορές και σε κάποιο επίπεδο πρέπει να επιλέξεις.
Σύνταξη-Ρεπορτάζ: Γιώργος Αβραάμ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:36

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.