ΠτΔ:Διαχρονικές και ανθεκτικές στις προκλήσεις, οι σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας

Στους διαχρονικούς δεσμούς Κύπρου και Ρωσίας, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί ανθεκτικοί μέσα από τις προκλήσεις, όπως είπε, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χαιρετίζοντας το 13ο Κυπρο-Ρωσικό Φεστιβάλ, που ξεκίνησε χθες στο δημόσιο κήπο της Λεμεσού.

Την ίδια ώρα επανέλαβε την ευγνωμοσύνη του προς τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη διαχρονική στάση αρχών στο Κυπριακό αλλά και την προσήλωση του για επίτευξη μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως, μέσω το Κυπρο-Ρωσικού Φεστιβάλ, οι δυο χώρες μοιράζονται την εξαιρετικά πλούσια κουλτούρα και παράδοση τους, γιορτάζουν την καλά εδραιωμένη και γνήσια φιλία τους και αποδίδουν φόρο τιμής στους ισχυρούς δεσμούς τους.
Με αφορμή την Ημέρα της Ρωσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τον Ρώσο Πρέσβη να μεταφέρει την εκτίμηση του προς τον Πρόεδρο Πούτιν και τον Πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, καθώς επίσης και τις ευχές του για σταθερή πρόοδο και ευημερία "στο φίλο λαό της Ρωσίας".
Είναι γνωστό, είπε ο ΠτΔ, ότι η Κύπρος και η Ρωσία μοιράζονται μια ιστορική σχέση που χαρακτηρίζεται από βαθιά φιλία μεταξύ των δυο λαών και αμοιβαία επωφελή συνεργασία, " που εκτιμούμε πολύ", σε τομείς όπως η οικονομία, οι επενδύσεις, το εμπόριο και ο τουρισμός.
Μια σχέση, συνέχισε, που και οι δύο πλευρές, πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, έχουμε επιβεβαιώσει  ότι αποσκοπούμε να εμβαθύνουμε, μέσω της περαιτέρω εδραίωσης των δεσμών των δυο χωρών και των λαών, στους τομείς της πολιτικής, του πολιτισμού και της θρησκείας, μέσω της διερεύνησης νέων και ενίσχυσης υφιστάμενων τομέων επωφελούς συνεργασίας και μέσω της ενίσχυσης του διαλόγου και της κατανόησης σε περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, "όπου μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες και αγωνίες".
Είπε, ακόμη, ότι για πολλούς Ρώσους, η Κύπρος αποτελεί πλέον ένα δεύτερο σπίτι, ενώ οι δεσμοί πολλών Κυπρίων με τη Ρωσία επεκτείνονται, πέραν από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, σε ισχυρούς διαπροσωπικούς δεσμούς και με σεβασμό "προς αυτήν την εξαιρετικά ποικιλόμορφη και πλούσια σε κληρονομιά χώρα".
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως εκτιμούμε πάρα πολύ τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, οι οποίες όπως υπέδειξε, έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές, ακόμη και όταν βρίσκονταν υπό δοκιμασία, εκφράζοντας την ίδια ώρα, την ευγνωμοσύνη του προς τη ρωσική επιχειρηματική κοινότητα και τη ρωσική κοινότητα που διαμένει στο νησί, για τη ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κύπρο και την οικονομία της, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου που ακολούθησε τον Μάρτιο του 2013.
Εξέφρασε δε την εκτίμηση της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στάση αρχών της Ρωσίας σε σχέση με τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο ΠτΔ εξέφρασε την επιθυμία του όπως οι επικρατούσες συνθήκες θα επέτρεπαν στον ίδιο να επικεντρωθεί στη διαπραγματευτική διαδικασία προς επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, παρά στα αίτια που οδήγησαν στην αποτυχία της Διάσκεψης για την Κύπρο, τον Ιούλιο του 2017, "λόγω της τουρκικής επιμονής για διατήρηση της αναχρονιστικής Συνθήκης Εγγυήσεων, του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης και της μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων".
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε εμφαντικά ότι παραμένει βαθιά και ειλικρινά προσηλωμένος στην επίτευξη μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των δυο κοινοτήτων και όλων των Κυπρίων, θα διασφαλίζει ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν θα γίνεται εις βάρος της ασφάλειας της δεύτερης και η επανενωμένη Κύπρος θα είναι ελεύθερη από ξένες εξαρτήσεις.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, Stanislav Osadchiy, ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι το Κυπρο-Ρωσικό Φεστιβάλ είναι ένας θεσμός που αποδεικνύει ότι Κύπρος και Ρωσία διατηρούν εξαιρετικά φιλικές και παραδοσιακές σχέσεις.
Το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο το ενδιαφέρον γι’ αυτό το φεστιβάλ μεγαλώνει, αποδεικνύει πως οι διμερείς σχέσεις είναι εντονότερες, ενώ υπέδειξε πως η Λεμεσός είναι το καλύτερο μέρος διοργάνωσης αυτού του Φεστιβάλ, αφού πέραν από επιχειρηματικό κέντρο του νησιού, είναι ο χώρος διαμονής της πλειοψηφίας των Ρώσων που κατοικούν στο νησί.
Σημείωσε ακόμη πως, η ρωσόφωνη κοινότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής κοινωνίας και παίζει ενεργό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου και ότι "παρά τις διεθνείς προκλήσεις, ο  πολυδιάστατος διάλογος μας επεκτείνεται και διατηρεί μεγάλες προοπτικές".
Εξάλλου, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, εξέφρασε στο χαιρετισμό του, την βαθιά εκτίμηση του προς τις δεκάδες χιλιάδες Ρώσων και ρωσόφωνων που επέλεξαν τη Λεμεσό ως "το σπίτι μακριά από το σπίτι τους".
Είμαστε, συνέχισε, "περισσότερο από ευτυχείς να σας έχουμε συμπολίτες μας, να ζούμε μαζί σας σε αυτή την όμορφη πόλη, η οποία έχει διαμορφωθεί μέσω και της δικής σας συνεισφοράς σε όλους τους τομείς, κοινωνικούς, οικονομικούς και κυρίως πολιτιστικούς".
Το Κυπρο-Ρωσικό Φεστιβάλ, ανέφερε ο κ.Νικολαϊδης, αποτελεί μια εξαιρετική εκδήλωση, που μπορεί να ξεκίνησε για να αποδώσει φόρο τιμής στην κυπρορωσική φιλία, αλλά μέσα από τα χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα φόρο τιμής στην διεθνή φιλία και τη διαπολιτισμική κατανόησης και συνεργασία.
"Έχει μετατραπεί σε ένα φεστιβάλ όπου Κύπριοι, Ρώσοι και εκπρόσωποι πολλών άλλων εθνικοτήτων που ζουν στη Λεμεσό, εκφράζονται, διασκεδάζουν και γιορτάζουν, στη βάση της αρχής του αμοιβαίου σεβασμού", συμπλήρωσε.
Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ και εκδότρια της ρωσικής εφημερίδας "Vestnik Kipra", Natalia Kardash, ανέφερε πως, καθώς ζούμε σε μια περίοδο μεγάλης αστάθειας στον κόσμο, οι σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας δοκιμάζονται από ξένους παράγοντες.
"Οι ξένοι δεν αντιλαμβάνονται γιατί μετά από τόσα χρόνια, μετά που χάθηκαν τόσα εκατομμύρια ευρώ από την τραπεζική κρίση, πριν από πέντε χρόνια, οι Ρώσοι παραμένουν και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο", είπε και πρόσθεσε ότι πολλοί προέβλεπαν ότι οι Κυπρο-ρωσικές σχέσεις θα τερματίζονταν.
 Το αντίθετο όμως, σημείωσε, οι σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας έγιναν πιο δυνατές και αυτό, όπως εξήγησε, οφείλεται στο γεγονός πως δεν βασίζονται μόνο στο χρήμα, τις επενδύσεις και τα οικονομικά συμφέροντα.
Οι διμερείς μας σχέσεις, συνέχισε, βασίζονται σε κοινές αξίες και πέραν από την πολιτική και την οικονομία, οι δυο  χώρες διατηρούν ισχυρούς δεσμούς σε πολλούς τομείς, όπως τη θρησκεία, την ιστορία, την κουλτούρα, την οικογένεια και την παιδεία.
Ανέφερε ακόμη πως το διήμερο Κυπρο-Ρωσικό Φεστιβάλ, που επισκέπτονται γύρω στα 10 χιλιάδες άτομα, μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο και σήμερα είναι το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ στην Κύπρο, αλλά και το μεγαλύτερο φεστιβάλ φιλίας με τη Ρωσία σε ολόκληρη την ΕΕ.
Στην εναρκτήρια τελετή του Κυπρο-Ρωσικού Φεστιβάλ παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου και ο Γάλλος Πρέσβης René Troccaz.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:36

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.