Τσαβούσογλου: Η ΕΕ να κινηθεί πιο γρήγορα για τα 3 δις Ευρώ που ενέκρινε για Τουρκία

Είναι σημαντικό η ΕΕ να τηρήσει την υπόσχεσή της, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολιάζοντας την έγκριση άλλων τριών δις Ευρώ από την ΕΕ προς την Τουρκία για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κύμα από τη Συρία.

Ωστόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η ΕΕ πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα για την αποδέσμευση των κονδυλίων. Για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως αν η ΕΕ δεν θέλει τότε ούτε η συμφωνία για τους πρόσφυγες θα υλοποιηθεί, προσθέτοντας πως αυτό δεν είναι ούτε απειλή, ούτε εκβιασμός.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι NTV, Τούρκος ΥΠΕΞ ευχήθηκε αυτή τη φορά να εφαρμοστεί πιο γρήγορα η απόφαση, να δοθούν τα χρήματα και να μετατραπούν σε προγράμματα για τους Σύριους πρόσφυγες. “Είναι σημαντικό η ΕΕ να τηρήσει την υπόσχεσή της. Αλλά υπενθυμίζουμε στην ΕΕ ότι πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα”, ανέφερε. Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ όταν υπογράφηκε η συμφωνία για το προσφυγικό, η ΕΕ υποσχέθηκε να δώσει στην Τουρκία 3+3 δις Ευρώ για να ξοδευτούν για τους πρόσφυγες. Πρόσθεσε ότι τα τρία πρώτα δις θα δίνονταν τέλη του 2016 ωστόσο η γραφειοκρατία και οι διαδικασίες της ΕΕ το καθυστέρησαν. Πάντως είπε ότι τον τελευταίο καιρό άρχισαν να επισπεύδονται οι διαδικασίες.
Για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “εάν πραγματικά η ΕΕ είναι ειλικρινής εμείς θα το ξεπεράσουμε και αυτό το θέμα. Αν δεν θέλουν δεν γίνεται. Αλλά τότε και η συμφωνία για το προσφυγικό και η συμφωνία επανεισδοχής δεν γίνεται. Αυτό δεν είναι ούτε απειλή ούτε εκβιασμός. Πρέπει και οι δύο πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.
Για την αγορά F35 από τις ΗΠΑ, το Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι ‘ο Πρόεδρός μας κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους το είπε στον Τραμπ. Και ο Τραμπ είπε θα κάνει τα αναγκαία βήματα”. “Εδώ η πραγματική απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση, και η κυβέρνηση Τραμπ σε αυτό το θέμα είναι αποφασισμένη. Από τη μέρα που εκλέγηκε ο Πρόεδρος Τραμπ αποδίδει σημασία στην Τουρκία. Πραγματικά είναι πολύ σημαντικό να καθοδηγούνται από τους δύο προέδρους οι οδικοί χάρτες και ο σχηματισμός των ομάδων εργασίας. Με την παράδοση των F35 δεν υπάρχει πρόβλημα”, ανέφερε.

Πηγή: Άννα Ανδρέου, ΡΙΚ Τουρκία

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:07

Τελευταιες Ειδησεις

22 Απριλίου
Διαβατήρια εμβολιασμού: «Προτεραιότητα» Λονδίνου - Απρόθυμοι για διακοπές εξωτερικού οι Βρετανοί
19:17
Λαγκάρντ: Στο β' εξάμηνο του 2022 οι οικονομίες θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα
19:02
Το ΡΙΚ παρουσιάζει απόψε τη δεύτερη μεγάλη δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές
18:43
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για βοηθήματα, επιδόματα και συντάξεις
18:40
Γερμανία:Πολιτικοί του μεγάλου συνασπισμού προτείνουν λύσεις για αγωγό Νord Stream 2
18:39
Τρίτη αιτία θανάτου ο κορoνοϊός σε Αγγλία και Ουαλία
18:18
Ελλάδα: 2.759 κρούσματα, 822 διασωληνωμένοι, 75 θάνατοι
18:16
Στα προημιτελικά ο Στέφανος
18:11
Διαφωνία εκφράζουν τοπικοί φορείς με πορίσματα μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για Ακάμα
18:07
Bird Life Cyprus: "Η αστυνομία των ΒΒ μείωσε σχεδόν κατά 95% την παράνομη παγίδευση αμπελοπουλιών"
17:48
Για θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ευρώπη κάνει λόγο η Κομισιόν
17:39
Αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τέλος Ιουλίου, ψήφισε η Βουλή στην τελευταία συνεδρία της
17:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand