Oλοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προειδοποιεί για το μεταναστευτικό ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για επιτυχία», τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι το εύκολο κομμάτι «αλλά αυτό που μας περιμένει επί του εδάφους θα είναι πολύ δυσκολότερο».Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν οι 28,  ο Πρόεδρος αναφέρθηκε αναλυτικά στην χρηματοδότηση της Τουρκίας, με την επόμενη δόση και την μεταφορά 300 εκ. ευρώ προς το Καταπιστευματικό Ταμείο για την Αφρική, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προειδοποίηση για την δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο.

«Η μόνη μέθοδος να βοηθηθεί η Ελλάδα και η Ιταλία είναι να σταματήσουμε ή να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση από τα εξωτερικά μας Σύνορα», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ και τόνισε ότι αν δούμε τα νούμερα, το έχουμε ήδη κάνει σε ποσοστό άνω του 90% και αυτό το πετύχαμε μόνο με την κοινή μας δράση και ειδικά με την συμφωνία με την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, ο Ντόναλντ Τουσκ χαιρέτισε τη συμφωνία για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Τραπεζικής Ένωσης και περιέγραψε τις διαπιστώσεις των 27 σε σχέση με το Brexit.

Την πρόοδο στις συνομιλίες για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης χαιρέτισε από την πλευρά του και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ένας εξειδικευμένος προϋπολογισμός της ευρωζώνης στο πλαίσιο της γάλλογερμανικής πρότασης δεν προχώρησε καθώς η Κομισιόν έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού, με το ίδιο αποτέλεσμα στην πράξη, όπως το Ταμείο Σταθεροποίησης Επενδύσεων.

Έκανε τέλος ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό και την ανάγκη για φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, όπως και την ενεργοποίηση του Ταμείου για την Αφρική, κάνοντας συνολικά λόγο για “ευρωπαϊκές κοινές λύσεις”, έναντι της υπαναχώρησης σε εθνικές επιλογές, αλλά και για θερμή υποδοχή της πρότασής του για στελέχωση της Frontex με 10000 συνοριοφύλακες.

Τέλος από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, της απερχόμενης εξάμηνης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, αναφέρθηκε αναλυτικά στα συμπεράσματα για τη διεύρυνση, το άνοιγμα της ευρωπαϊκής προοπτικής για την Αλβανία και την πΓΔΜ (την αποκάλεσε ‘Μακεδονία’, όπως η Βουλγαρία έχει διμερώς αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα) και επαίνεσε εκτενώς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Σκοπιανό ομόλογό του για την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε συμφωνία για το ονοματολογικό.

Tα συμπεράσματα της Συνόδου για την ευρωζώνη αναφέρουν αναλυτικά:

«σύμφωνα με την ατζέντα των ηγετών και το αποτέλεσμα της συνάντησης του τον Δεκέμβριο του 2017, που φιλοξένησε τις εθνικές συνεισφορές, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς της Γαλλίας και της Γερμανίας, η διάσκεψη κορυφής του ευρώ συμφώνησε σήμερα τα εξής»:

1. Η συμφωνία στο Συμβούλιο σχετικά με τη δέσμη τραπεζών θα επιτρέψει στους συννομοθέτες να την εγκρίνουν πριν από το τέλος του έτους, διατηρώντας ταυτόχρονα τη συνολική ισορροπία, τηρώντας όλα τα στοιχεία του οδικού χάρτη του 2016 με την κατάλληλη σειρά, ενώ θα ξεκινήσει μια αλληλουχία ενεργειών σχετικά με έναν χάρτη πορείας για την έναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων.

2. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα λειτουργήσει ως λύση τελευταίας εγγύησης για το Ταμείο Ενιαίας Εκκαθάρισης Τραπεζών και θα ενισχυθεί με βάση όλα τα στοιχεία μιας μεταρρύθμισης του ΕΜΣ όπως ορίζεται στην επιστολή του Προέδρου της Ευρωομάδας. Η Ευρωομάδα θα προετοιμάσει τους όρους αναφοράς για το σύστημα τελευταίας εγγύησης και θα συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο όρων για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΕΜΣ έως τον Δεκέμβριο του 2018.

3. Η Ευρωομάδα θα συζητήσει περαιτέρω όλα τα στοιχεία που αναφέρει η επιστολή του Προέδρου της Ευρωομάδας.

4. Η Διάσκεψη Κορυφής του ευρώ θα επανέλθει σε αυτά τα θέματα τον Δεκέμβριο του 2018.

Τέλος η Διάσκεψη Κορυφής του Ευρώ χαιρετίζει τη Δήλωση της Ευρωομάδας της 21ης ​​Ιουνίου 2018 για την τελική εκταμίευση της χρηματοδότησης του ΕΜΣ στην Ελλάδα και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΗΦ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:07

Τελευταιες Ειδησεις

14 Απριλίου
Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Κύπρου στα διεθνή ναυτιλιακά δρώμενα» (Βίντεο)
11:30
Το υπ. Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι τα γενικά καταστήματα θα είναι κλειστά την 1η Μαίου
11:27
Στήριξη σε πολίτες για θέματα ψυχικής υγείας εν μέσω πανδημίας από το Δήμο Λάρνακας
11:07
Εκατό ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων
11:05
Ψεύδη χαρακτηρίζει ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος όσα του καταλογίζονται για βιασμό
10:50
Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τις πολύ σπάνιες θρομβώσεις που πιθανώς σχετίζονται με μερικά εμβόλια Covid-19
10:45
Λουί Ντε Γκίντος: H ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 εξαρτάται από την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος
10:42
Βρετανία: Τα εμβόλια της Moderna και Novavax στη μελέτη μικτών εμβολιαστικών δόσεων
10:30
Αναθεωρείται το πρωτόκολλο για αποδέσμευση των στενών επαφών από τον υποχρεωτικό περιορισμό
10:18
ΟΚΥΠΥ: Έντονη ανησυχία από τις αυξημένες νοσηλείες και την εκτόξευση των κρουσμάτων (Βίντεο)
10:10
Σύλληψη 22χρονου - Εντοπίστηκαν 22000 κροτίδες & πυροτεχνήματα
10:10
Στο Coreper σήμερα το προσχέδιο θέσης του Συμβουλίου για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό
10:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand