Παράδειγμα καλής πρακτικής η Κύπρος στις επιλογές κόστους στα ευρωπαϊκά προγράμματα

Παράδειγμα καλής πρακτικής αποτελεί η Κύπρος στην εφαρμογή απλουστευμένων επιλογών κόστους στα ευρωπαϊκά προγράμματα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας με αφορμή την 4η συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» και «Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή» 2014-2020, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία στις 25 Μαΐου 2018.


 
Το Γενικό Λογιστήριο αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής προς τα υπόλοιπα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των απλουστευμένων επιλογών κόστους στα προγράμματα ευθύνης της».
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι με την εφαρμογή των απλουστευμένων επιλογών κόστους, οι έλεγχοι επικεντρώνονται στα αποτελέσματα των δράσεων, αντί στον όγκο των υποστηρικτικών στοιχείων των δαπανών που διενεργούνται στο πλαίσιο του προγράμματος.
 
Προστίθεται ότι τα οφέλη από την εφαρμογή των απλουστευμένων επιλογών κόστους είναι ο περιορισμός των απαιτήσεων από τις επιχειρήσεις, τα οργανωμένα σύνολα και τους δημόσιους φορείς για υποβολή στοιχείων, καθώς και η μείωση του διοικητικού φόρτου, της γραφειοκρατίας και των σφαλμάτων στις δαπάνες των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Επιπλέον, αναφέρεται ότι μελλοντικός στόχος είναι η επέκταση της εφαρμογής των απλουστευμένων επιλογών κόστους σε μεγαλύτερο αριθμό προγραμμάτων.
 
Αναφορικά με το τί είναι οι απλουστευμένες επιλογές κόστους, το Γενικό Λογιστήριο αναφέρει ότι είναι  μέθοδοι, βάσει των οποίων κοστολογείται το αποτέλεσμα εκ των προτέρων και αυτό αποτελεί τη βάση για τη δήλωση των δαπανών προς συγχρηματοδότηση, αντί να δηλώνονται οι επιμέρους δαπάνες του προγράμματος.
 
Αναφορικά με τοΝ ρόλο του, το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας αναφέρει πως έχει ειδικά συσταθεί η Διεύθυνση Επαληθεύσεων και Πιστοποίησης, για να συνεισφέρει στη δημοσιονομική διαχείριση και τον έλεγχο των συγχρηματοδοτούμενων με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρησιακών προγραμμάτων.
 
Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει τη Διαχειριστική Αρχή και τους υπόλοιπους εθνικούς αρμόδιους φορείς κατά την εκτέλεση των διαχειριστικών επαληθεύσεων, αναπτύσσοντας μεθοδολογίες απλουστευμένων επιλογών κόστους, προσθέτει.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ - ΓΤΠ/ΚΣΤ/ΜΚ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:09

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαΐου
Επιχείρηση διάσωσης διενεργήθηκε το απόγευμα στην περιοχή Θαλασσινές Σπηλιές, στην Αγία Νάπα
19:41
Δοκιμαστικές εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα ενόψει της αυριανής «Παρέλασης των Σημαιών» στην Ιερουσαλήμ
19:36
Επίδειξη δύναμης και κλάσης απ’ τον Τσιτσιπά
19:34
Τραγωδία με 31 νεκρούς στη Νιγηρία: Ποδοπατήθηκαν σε διανομή τροφίμων
19:09
Αντιπαράθεση ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για την ακρίβεια
18:46
Άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ζήτησαν Μακρόν και Σόλτς
17:43
Έντονη ανησυχία για την βίαιη κατάληψη των δύο ελληνόκτητων δεξαμενοπλοίων στον Περσικό Κόλπο εκφράζει το ΥΠΕΞ
17:09
Πούτιν σε Μακρόν και Σόλτς: Η Μόσχα επιθυμεί να συζητήσει τρόπους εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία
16:27
Τρόπους ώστε να επαναρχίσει η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία αναζητούν οι G7
15:57
Η ΥΚΑΝ εντόπισε 6.5 κιλά κοκαΐνης σε εμπορευματοκιβώτιο που αφίχθηκε με πλοίο από την Ελλάδα (ηχητικό)
15:17
Διάσωση ποδηλάτη που έπεσε σε χαράδρα στον Μαχαιρά
15:10
Το Κίεβο άρχισε να παραλαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109
14:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand