Εκτάκτως η Επιτροπή Οικονομικών για το Συνεργατισμό

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συνέρχεται εκτάκτως σήμερα το πρωί στις 9.30 ώστε να συζητήσει την έγκριση παροχής κυβερνητικής εγγύησης στα πλαίσια της συμφωνίας μεταξύ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της Ελληνικής Τράπεζας.


 
Στη συνεδρία της Επιτροπής θα παραστεί ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Τις κυβερνητικές εγγυήσεις οι οποίες αφορούν τυχόν έκτακτες ζημιές στο δανειακό χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε η Ελληνική Τράπεζα από την ΣΚΤ ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο ύστερα από σχετική πρόταση του Υπουργού Οικονομικών.
 
Όπως αναφέρει η Συμφωνία Μεταφοράς Εργασιών (ΣΜΕ), οι όροι της απόκτησης θα περιλαμβάνουν σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων (ΣΠΠΣ), που παρέχεται από την ΣΚΤ. Οι υποχρεώσεις της ΣΚΤ κάτω από το ΣΠΠΣ, τη ΣΜΕ και τη μεταβατική συμφωνία υπηρεσιών μεταξύ της εταιρείας και της ΣΚΤ, θα είναι εγγυημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία, βάσει της συμφωνίας εγγύησης που θα συναφθεί πριν από την ολοκλήρωση της Απόκτησης.
 
Συγκεκριμένα, το ΣΠΠΣ θα καλύψει μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου, όπως €0,5 δις μη-εξυπηρετούμενων καθαρών χορηγήσεων και μέχρι €2.1 δις. δανείων υψηλού κινδύνου (καθαρά), έναντι μελλοντικών ζημιών της Εταιρείας. Οι όροι του ΣΠΠΣ βασίζονται σε δύο σχέδια, το Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων 1 και το Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων 2 (ΣΠΠΣ1, ΣΠΠΣ2).
 
Σύμφωνα με τη Συμφωνία, το ΣΠΠΣ1 περιλαμβάνει ΜΕΧ (καθαρές) ύψους €0,5 δις. και εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ύψους €1,0 δις. (καθαρές) που ταξινομούνται στο Στάδιο 1 και Στάδιο 2 σύμφωνα με τους όρους του Δ.Π.Χ.Α. 9. Το ΣΠΠΣ2 περιλαμβάνει εξυπηρετούμενες χορηγήσεις ύψους €1,1 δις., ταξινομημένες στο Στάδιο 1 και Στάδιο 2 σύμφωνα με το Δ.Π.Χ.A. 9.
 
Στη συμφωνία αναφέρεται ότι η Ελληνική Τράπεζα Εταιρεία θα λάβει πιστωτική προστασία διαμέσου κάθετης κατανομής απώλειας ζημιών κατά 90% από τη ΣΚΤ, της οποίας οι υποχρεώσεις θα είναι εγγυημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Οι διάρκειες των ΣΠΠΣ1 και ΣΠΠΣ2 είναι 12 και 10 έτη αντίστοιχα, ενώ το ποσό που καλύπτεται από το ΣΠΠΣ θα υπόκειται σε μείωση πέραν του 50% μέσα σε 5 χρόνια αν πληρούνται όλες οι δεσμεύσεις και αν επιπρόσθετα η Εταιρεία εξασκήσει τα δικαιώματά της για περαιτέρω απόσυρση περιουσιακών στοιχείων από το ΣΠΠΣ.
 
Αναφέρεται επίσης ότι αυτό θα οδηγήσει σε χαμηλότερα τέλη εγγύησης που θα καταβάλλονταν από την Ελληνική Τράπεζα παρά την περίπτωση που η Τράπεζα επιλέξει να διατηρήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στο ΣΠΠΣ και θα διευκόλυνε τη σταδιακή μείωση του ΣΠΠΣ. Το ΣΠΠΣ προνοεί για τέλος εγγύησης πληρωτέο στην κυβέρνηση μέχρι €63 εκατ. κατά τη διάρκεια του ΣΠΠΣ.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:09

Τελευταιες Ειδησεις

22 Μαΐου
Οι ΗΠΑ απαιτούν οι Ταλιμπάν να σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών
08:28
Πράσινο φως για αύξηση των επιτοκίων, έδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
06:47
Ψευδοκράτος: Στα Βαρώσια διεξάγονται βελτιωτικές εργασίες ασφάλειας για τους επισκέπτες
06:20
Ουκρανία: Τα εγκλήματα πολέμου «δεν θα μείνουν ατιμώρητα» (ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης)
05:35
Ουκρανία: 78 γυναίκες ανάμεσα στους αιχμαλώτους που παραδόθηκαν στην Αζοφστάλ
05:33
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει ότι θα εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων
05:27
Ξεπέρασαν τα εκατόν, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη
05:22
Το Κίεβο δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών
05:17
21 Μαΐου
Τουρκία: Διαδήλωση της αντιπολίτευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταδίκη της Τζανάν Καφταντζίογλου
21:39
Ισπανία: Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφονται στη χώρα με το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχές να φθάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου
21:17
Ευρώπη-Ευλογιά πιθήκων: Περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στην Ολλανδία, το πρώτο επιβεβαιωμένο στην Ελβετία, 23 νέα κρούσματα στην Ισπανία και 9 στην Πορτογαλία
20:55
ΥΠΕΞ: Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου μπορεί να σωθεί μόνο εάν τεθούν σε συζήτηση τα ΜΟΕ
20:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand