Το ΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί εντός χρονοδιαγραμμάτων, διαμήνυσε ο ΠτΔ

Είτε κάποιοι δεν το επιθυμούν, είτε κάποιοι αντιδρούν, το Γενικό Σχέδιο Υγείας θα εφαρμοστεί όπως χρονοδιαγραμματικά έχει καθοριστεί μέσα από το σχετικό νομοσχέδιο, διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την τελετή εγκαινίων του αναβαθμισμένου Πολυδύναμου Περιφερειακού Κέντρου Υγείας Πάχνας, "Μάξιμος Μιχαηλίδης".

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε  πως η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της Υγείας και προχωρεί με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις , έχοντας ως πρώτο και κύριο μέλημα την εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτηρίων.
"Προσπαθούμε με κάθε τρόπο, σε συνεννόηση και με τις συντεχνίες των γιατρών, να βρούμε εκείνους του τρόπους που να ικανοποιήσουμε πάγια αιτήματα ή και προβλήματα που αναφύονται, έτσι ώστε με αποτελεσματικότερο τρόπο και με λιγότερες ταλαιπωρίες, να προχωρήσουμε και στην αυτονόμηση των νοσοκομείων και στην υλοποίηση της απόφασης για τη λειτουργία του ΓΕΣΥ", συμπλήρωσε.
Διαβεβαίωσε δε ότι, "είτε κάποιοι δεν το επιθυμούν, είτε κάποιοι αντιδρούν, το ΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί όπως χρονοδιαγραμματικά έχει καθοριστεί μέσα από το σχετικό νομοσχέδιο" και υπογράμμισε πως "αυτή ήταν η πρόθεση της Κυβέρνησης, αλλά και του συνόλου του πολιτικού κόσμου που ομόφωνα συνέβαλε στο να υιοθετηθεί το ΓΕΣΥ".
Αναφερόμενος στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Κέντρο Υγείας Πάχνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η αναβάθμιση του σε περιφερειακό, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για τον εκσυγχρονισμό και την ευρύτερη αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας στην Κύπρο, μέρος του οποίου αποτελεί και η αναβάθμιση και βελτίωση των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Με τη στοχευμένη αναβάθμιση συγκεκριμένων Κέντρων Υγείας, μέσα από τη συμπλεγματοποίησή τους, υπέδειξε, " αποσκοπούμε στο να εξυπηρετήσουμε τους Κύπριους ασθενείς με πιο ορθολογιστικό τρόπο, παρέχοντάς τους ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας, δίνοντας παράλληλα στους επαγγελματίες υγείας τα αναγκαία εφόδια, σε υγιές περιβάλλον εργασίας, να εξελίξουν τις δεξιότητές τους".
"Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα υπηρετώντας την ιδέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας και κατ’ επέκταση και αυτή της δευτεροβάθμιας, αποτελεί απτό παράδειγμα της συνεργασίας μεταξύ του Κράτους και των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρώτα και κύρια των αποτελεσμάτων που απορρέουν από τη συνεργασία αυτή προς όφελος των πολιτών", συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Συνεχάρη δε τους Προέδρους και τα Κοινοτικά Συμβούλια Πάχνας και Ομόδους που χάρη στη μεταξύ τους συνεργασία έγινε κατορθωτή η υπερπήδηση κάποιων εμποδίων, " με αποτέλεσμα να είμαστε στην ευχάριστη σήμερα θέση να εγκαινιάζουμε ένα περιφερειακό Κέντρο Υγείας που θα ανακουφίσει σημαντικά όσους έχουν ανάγκη την παροχή ιατρικών υπηρεσιών".
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως το Κοινοτικό Συμβούλιο Πάχνας, πέραν του ποσού των 70 χιλιάδων ευρώ που κατέβαλε το κράτος για τις ανάγκες εξοπλισμού και συντήρησης του Κέντρου, ανέλαβε τα έξοδα για τον εξοπλισμό και τη λειτουργία του οδοντιατρείου, ύψους 20 χιλιάδων ευρώ, συναινώντας παράλληλα για την ενοικίαση του κτηρίου που στεγάζει το Κέντρο και το οποίο ανήκει στην Κοινότητα, έναντι συμβολικού ποσού, στο Υπουργείο Υγείας.
Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε, επιτεύχθηκε η άμεση λειτουργία του Κέντρου με το νέο ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας, τον περασμένο Μάρτιο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον μέγα ευεργέτη Μάξιμο Μιχαηλίδη, για τη χρηματική δωρεά του, το 1993, με την οποίαν ανεγέρθη το τότε ιατρικό κέντρο της κοινότητας.
Διαμήνυσε ακόμη πως η  κοινή προσπάθεια, τόσο από τις Κοινότητες Πάχνας και Ομόδους όσο και από την πλευρά της Κυβέρνησης για υλοποίηση του έργου, δημιούργησε στέρεες βάσεις για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων, για τη μελλοντική δημιουργία ακόμη περισσότερων έργων κοινής ωφέλειας στην υπηρεσία των πολιτών.
"Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος που θέσαμε μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών, ενισχύοντας και εκσυγχρονίζοντας το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυξάνοντας το εύρος των αρμοδιοτήτων της", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "ένας βασικός πυλώνας της μεταρρύθμισης είναι και η δημιουργία συμπλεγμάτων ανά επαρχία, τα οποία θα έχουν αυξημένη διοικητική, επιστημονική και τεχνική επάρκεια, ούτως ώστε να μπορούν να προσφέρουν κοινές υπηρεσίες, με στόχο την αξιοποίηση από μέρους των τοπικών Αρχών ίδιων πόρων, αλλά και πόρων από όμορες τοπικές Αρχές, αποκτώντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα να ωριμάζουν έργα, να αξιοποιήσουν τα διάφορα προγράμματα της ΕΕ και να υλοποιήσουν μεγάλα έργα υποδομής.
 Τόνισε ακόμα πως η Κυβέρνηση κατέβαλε άοκνες προσπάθειες, με στόχο την εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, διαβουλευόμενη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς,  την Ένωση Δήμων Κύπρου, την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου και τα πολιτικά κόμματα.
Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα του πως η Βουλή θα επισπεύσει την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου και κανονισμών που αφορούν στον εκσυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνοντας σημαντικό έρεισμα για την εξοικονόμηση πόρων, που θα μπορέσουν να διατεθούν για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών από την  Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο ΠτΔ ευχήθηκε, τέλος όπως αυτό το Κέντρο αποτελέσει τη βάση "για να αποφεύγονται ατυχήματα στα οποία γίναμε μάρτυρες στο παρελθόν, ως αποτέλεσμα της έλλειψης αναλόγων περιφερειακών Κέντρων Υγείας".
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο κοινοτάρχης Πάχνας, Αντρέας Σάββα, καθώς και η θυγατέρα του Μάξιμου Μιχαηλίδη, Άννα, ενώ απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες. Μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου, επέδωσε η κοινότητα στον τέως Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, για τη συμβολή του για την υλοποίηση του έργου.
Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:37

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
18:00
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Αλλαγές και για το Κυπριακό στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
17:46
Συνελήφθη ύποπτος 44 ετών για τον εμπρησμό 12 αυτοκινήτων στο Καϊμακλί
17:42
Αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ζήτησε η Αννίτα Δημητρίου
17:33
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε 34χρονο για υπόθεση βιασμού της πρώην συζύγου του
17:29
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες στο ίδιο περίπτερο στη Χλώρακα
17:25
Δυνατή προσωρινή αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για 9 μήνες, λέει η Κομισιόν
17:18
Καθορισμός νομοσχεδίου για τη Δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών
17:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.