Ψηφίστηκαν οι νόμοι για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση

Η Ολομέλεια της  Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμους τα δύο νομοσχέδια για την εναρμόνιση με ευρωπαϊκούς κανονισμούς αναφορικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση.Σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής, μαζί με τα δύο νομοσχέδια κατατέθηκαν σχετικοί κανονισμοί που ρυθμίζουν την παροχή υπηρεσιών εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι οποίοι εξετάστηκαν και θα προωθηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για έγκριση σε μεταγενέστερο στάδιο.

Οι κυριότερες πρόνοιες του πρώτου νόμου καθορίζουν  το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΗΕ) του Υπουργείου Μεταφορών ως αρμόδιας αρχής για την εφαρμογή του κανονισμού, τον καθορισμό του ΤΗΕ ως εποπτικού φορέα, που θα είναι υπεύθυνος για την τήρηση εθνικού καταλόγου εμπίστευσης.  Περιλαμβάνει διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες οι υπηρεσίες εμπιστοσύνης είναι δυνατόν να προσάγονται ως αποδεικτικά στοιχεία σε ποινικές και αστικές διαδικασίες ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων, καθώς και να γίνονται δεκτές ως αποδεικτικά στοιχεία ενώπιον διοικητικού οργάνου.

Ο Δεύτερος νόμος τροποποιεί τον ορισμό του όρου “έγγραφο”, ώστε αυτός να περιλαμβάνει τις ηλεκτρονικές υπογραφές, τις ηλεκτρονικές σφραγίδες, τις ηλεκτρονικές χρονοσφραγίδες, τα ηλεκτρονικά έγγραφα και την ηλεκτρονική υπηρεσία συστημένης παράδοσης, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η προσκόμιση όλων των πιο πάνω ως αποδεικτικών στοιχείων σε ποινικές και αστικές διαδικασίες ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων, καθώς και σε οποιαδήποτε διαδικασία ενώπιον διοικητικού οργάνου.

Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία που συμμετείχε στις συζητήσεις, αυτή είναι μια από τις σημαντικές διαφοροποιήσεις που επιφέρει ο κανονισμός, ότι δηλαδή η Δημοκρατία οφείλει να διασφαλίσει τη χρήση των ηλεκτρονικών σφραγίδων, των ηλεκτρονικών χρονοσφραγίδων και των ηλεκτρονικών εγγράφων ως αποδεικτικών στοιχείων σε όλες τις νομικές διαδικασίες. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Ολομέλειας  είπε ότι έγινε ένα πρώτο τεράστιο άλμα για να αρχίσουν να υλοποιούνται αυτά απαιτούνται για το πέρασμα της Κύπρου στην ψηφιακή εποχή, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη μείωση των πηγών διαφθοράς. Αυτά πρόσθεσε, δεν μπορούν να γίνουν χωρίς διαφάνεια και χωρίς τη χρήση των εργαλείων της τεχνολογίας.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα, εξέφρασε την άποψη ότι με την εφαρμογή των ρυθμίσεων τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σε σχέση με τη γραφειοκρατία θα απαλειφθούν ή θα μειωθούν στον μέγιστο βαθμό.

Ο Βουλευτής των οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, σημείωσε ότι η νομοθεσία πέρασε με καθυστέρηση αρκετών χρόνων, αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο εργαλείο χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό για την διασφάλιση της ασφαλούς ανταλλαγής μηνυμάτων και πληροφοριών ώστε να βεβαιώνεται ότι αυτός που στέλνει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, είναι όντως αυτός που ισχυρίζεται ότι είναι.

Είπε ακόμα ότι θα έχει πολλές εφαρμογές και εξέφρασε την ελπίδα όπως αξιοποιηθεί κατάλληλα τόσο από το κράτος όσο και από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε περαιτέρω ότι  χρειάζεται να γίνει σημαντική προεργασία μέχρι να μπουν σε πλήρη εφαρμογή οι ρυθμίσεις, εκφράζοντας την άποψη ότι χρειάζονται ακόμα χρόνια για να στηθούν οι απαραίτητες υποδομές, το σύστημα και να συνηθίσουν οι πολίτες ενώ, το σημερινό βήμα έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια, όπως είπε.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΑΧΡ)
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:37

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
Άνοιξε η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 22-24
07:58
Όρατό το ενδεχόμενο γενικευμένου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς- Οι νεκροί στον παλαιστινιακό θύλακα ξεπερνούν τους 100
07:41
Το ΣΑ του ΟΗΕ συγκαλείται εκτάκτως την Κυριακή για τη σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστινίων
07:25
Η Αστυνομία κατήγγειλε 27 πολίτες για παραβίαση των μέτρων κατά Covid-19 το τελευταίο 24ωρο
07:15
Μπλίνκεν: Η Ουάσινγκτον υπέρ μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας»
06:40
Πάνω από 100 νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας
06:17
13 Μαΐου
Δρ. Διέτης: Το πιο σημαντικό με το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι να επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού
21:41
Ένας θάνατος και 213 νέα περιστατικά κορονοϊού
21:09
Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν από Μπάιντεν τερματισμό συνομιλιών με το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι στηρίζει τη Χαμάς
20:52
Έκκληση Μπάιντεν για αποκλιμάκωση της βίας στη Γάζα
20:33
ΗΠΑ: Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις σε καύσιμα
19:55
Καναδάς: Η επαρχία Κεμπέκ σταματά να χορηγεί τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca
19:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand