Καθοριστικός ο ρόλος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στις εκλογές

Από μία κλωστή φαίνεται να κρέμμεται το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ σε αυτές τις εκλογές καθώς καθοριστική για την επιτυχία του σε αυτές τις εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία φαίνεται να είναι η επιτυχία του φιλοκουρδικού κόμματος για άλλη μια φορά. 

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η είσοδος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP ή όχι στη βουλή θα καθορίσει και τις έδρες που θα πάρει το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ στην τουρκική εθνοσυνέλευση.
 
Θεωρητικά εάν το φιλοκουρδικό κόμμα καταφέρει να περάσει το εκλογικό όριο του 10% θα μπορέσει να εκλέξει 55-70 έδρες στη βουλή, εάν όμως λάβει 9,9% τότε αυτές οι έδρες θα περάσουν στο ΑΚΡ το οποίο ειναι το κόμμα που διαθέτει επίσης ψηλά ποσοστά όπως και το HDP στις νοτιοανατολικές περιοχές που βρίσκονται οι Κούρδοι.
 
Σε εκείνες τις περιοχές η δύναμη του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ μικρότερη ενώ τα ακροδεξιά κόμματα ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ είναι σαν να μην υπάρχουν καθόλου.
 
Έτσι λοιπόν από αυτές τις έδρες το CHP αναμένεται να πάρει τις 5-10 και τις υπόλοιπες 45-60 το ΑΚΡ. Οι ίδιοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως “μόνο με ένα τικ κάτω από το εκλογικό όριο του 10% του φιλοκουρδικού κόμματος μπορεί να στρωθεί το κόκκινο χαλί για το ΑΚΡ για άλλα πέντε χρόνια εξουσίας”.

Αέρας νίκης στο CHP

Από την άλλη όμως στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του CHP, επικρατεί ένας αέρας νίκης από τώρα. Υπάρχει ένας ενθουσιασμός μέσα στο κόμμα μετά την υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία από τον Μουχαρρέμ Ιντζέ. Ενώ αρχικά υπήρχε η αίσθηση ότι η Μεράλ Ακσενέρ θα ήταν η αντίπαλος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στην περίπτωση που υπάρχει δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών, τώρα οι του CHP εμφανίζονται βέβαιη ότι ο δικός τους υποψήφιος προηγείται της Ακσενέρ και μάλιστα με ποσοστό 30%, αν και οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν στο 25%.
 
Και όχι μόνο αυτό, οι κομματικοί του CHP εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο Μουχαρρέμ Ιντζέ μπορεί να κερδίσει ακόμη και στον δεύτερο γύρο τον Ταγίπ Ερντογάν και να εκλεγεί πρόεδρος.
 
Ασφαλώς ο Μουχαρρέμ Ιντζέ έχει κάνει μια δυναμική εμφάνιση κατά την προεκλογική του εκστρατεια, συνεχώς προκαλεί τον Ταγίπ Ερντογάν και τον αναγκάζει να του απαντήσει στα θέματα που ο ίδιος καθορίζει.
 
Για παράδειγμα τις τελευταίες μέρες κυριαρχεί η συζήτηση γύρω από την κατηγορία Ιντζέ ότι ο Ερντογάν είχε πάει το 2000 στην Πενσιλβανία για να ζητήσει την άδεια του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλεν, τότε συνεργάτη και νυν εχθρό του Τούρκου Προέδρου, για να ιδρύσει το ΑΚΡ.
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν όχι μονο διέψευσε τον Μουχαρρέμ Ιντζέ αλλά κατέθεσε και μήνυση εναντίον του στα δικαστήρια. Τον κάλεσε μάλιστα να στοιχειοθετήσει τους ισχυρισμούς του αλλιώς να αποσυρθεί από την υποψηφιότητά του για την προεδρία.
 
Ο Μουχαρρέμ Ιντζέ παρουσίασε ως απόδειξη βιβλίο του Νασουχί Γκιουγκιόρ, πρώην διευθυντή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης ΤΡΤ και συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν στο οποίο αναφερόταν σε αυτή την επίσκεψη στην Πελσιλβάνια. Μάλιστα τουρκικά μέσα έγραφαν πως από εκείνη τη μέρα η τιμή του βιβλίου εκτοξεύθηκε στα 300 δολάρια! Τελικά ο Νασουχί Γκιουγκιόρ δήλωσε ότι η αναφορά του στο βιβλίο ήταν βασισμένη σε φήμες και όχι σε πραγματικά στοιχεία, διαψεύδοντας τον Ιντζέ αλλά και τον εαυτό του ταυτόχρονα.
 
Οι κομματικοί στο CHP λένε ότι ο υποψηφιός τους είναι χαρισματικός και γεμιζει τις πλατείες με τους λόγους του, το θέμα είναι όμως είναι να καταφέρει να πάρει και ψήφους, λένε κάποιοι, όχι μόνο να γεμίζει τις πλατείες.

Πηγή: Άννα Ανδρέου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:37

Τελευταιες Ειδησεις

16 Μαΐου
Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα επισήμως την απόφασή της να υποβάλει αίτημα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
16:58
Πούτιν: Η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στην Φινλανδία και Σουηδία θα απαιτήσουν αντίδραση από την Μόσχα
16:39
Ο αμερικανικός κολοσσός ταχυφαγείων McDonald's αποχωρεί από τη Ρωσία
15:43
Η Τουρκία ζητά από την Φινλανδία και τη Σουηδία την παράδοση 33 υπόπτων για τρομοκρατία
15:26
Σύσκεψη για τη μελέτη μέτρων άμβλυνσης και αντιμετώπισης των συνεπειών της νέας διεθνούς κρίσης συγκάλεσε ο ΠτΔ
15:12
Ξεκίνησε σήμερα η πολυεθνική άσκηση "Αργοναύτης 2022" (Βίντεο)
14:55
Κώστας Καδής: Δεδομένες θεωρούνται οι αυξήσεις σε τιμές προϊόντων με βασική πρώτη ύλη τα σιτηρά (Βίντεο)
14:25
Ιράκ: Νέα ισχυρή αμμοθύελλα επηρέασε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα
14:08
Νικόλας Παπαδόπουλος: Δεν υπήρξε καμιά παρασκηνιακή συμφωνία ή προσυμφωνία με το Νίκο Χριστοδουλίδη (ηχητικό)
14:00
ΝΑΤΟ: Μεγάλη άσκηση με 15.000 στρατιώτες στην Εσθονία, μόλις 65 χλμ από την Ρωσία
13:47
Ακραίος καύσωνας πλήττει την Ινδία - Στο Δελχί η υδράργυρος έφθασε τους 49,2 βαθμούς
13:28
Έκτο πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσίας: Μπλοκαρισμένη η κατάσταση στην ΕΕ - Δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις, λέει ο Μπορέλ
13:12
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand