Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Ιράν

Την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανακοίνωσε επισήμως την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των ευρωπαίων. 

Με προεδρικό διάταγμα που θα υπογράψει ο Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανενεργοποιήσουν όλες τις κυρώσεις στην Τεχεράνη που είχαν άρει πριν από την ιστορική συμφωνία - και θα επιβάλουν πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις.
Σημειώνεται ότι κάθε χώρα που θα συνεργαστεί με το Ιράν θα δεχθεί τις ίδιες κυρώσεις από τις ΗΠΑ. 
«Η συμφωνία ήταν ελλιπής… Αποχωρώντας από τη συμφωνία θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για μείωση της πυρηνικής ισχύος του Ιράν. Στο μεταξύ, θα επιβληθούν ισχυρές κυρώσεις» διεμήνυσε ο αμερικανός πρόεδρος. 
«Με αυτή τη συμφωνία δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την κατασκευή πυρηνικής βόμβας από το Ιράν» υποστήριξε ο Τραμπ. Όπως είπε ο αμερικανός πρόεδρος, η συμφωνία δεν προστατεύει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, αλλά επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. 
Ο πρόεδρος Τραμπ  επικοινώνησε  νωρίτερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να του ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να ανακοινώσει την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 
Οι New York Times σχολιάζουν ότι η απόφαση του κ. Τραμπ απομονώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες από σχεδόν όλους τους συμμάχους της. 
Ένα δεύτερο πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με τις διαπραγματεύσεις για τη διατήρηση της συμφωνίας του 2015, δήλωσε ότι οι συνομιλίες κατέρρευσαν εξαιτίας της επιμονής του κ. Tραμπ να διατηρηθούν αυστηρά όρια στην παραγωγή πυρηνικού καυσίμου από το Ιράν και μετά το 2030. Στην υφιστάμενη συμφωνία δεν τίθενται τα συγκεκριμένα όρια. 
Την έντονη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν νωρίτερα οι προτροπές του Τζον Κέρι να μην αποχωρήσει από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του Ιράν. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε καλέσει τον αμερικανό πρόεδρο να μην αποσυρθεί από την ιστορική συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η αποχώρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις και να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τη Μέση Ανατολή. 
 
Πηγή: ΑΠΕ, Skai.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:57

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.