Ενέργεια και κυπριακό στο επίκεντρο της τριμερούς Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ

Το Κυπριακό και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθούν στο επίκεντρο της τέταρτης συνόδου κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία.

Θα συζητηθούν, επίσης, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ισραήλ, η διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και η Ευρω-μεσογειακή συνεργασία. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Βενιαμίν Νετανιάχου θα επαναλάβουν τη δέσμευσή τους για προώθηση της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου East Med, ο οποίος θα λειτουργήσει ως ενεργειακή πύλη για τη Ευρώπη. Κατά τη διμερή συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Βενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συζητηθεί και η διαφορά Κύπρου - Ισραήλ στο οικόπεδο Αφροδίτη. 

Παράλληλα, με τη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητηθούν σε επίπεδο Υπουργών, σειρά ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου θα υπογραφούν νέες συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας. Οι συζητήσεις θα επεκταθούν και σε θέματα επικοινωνίας και δικτύων υψηλής ταχύτητας, στη διαστημική τεχνολογία, στους τομείς του περιβάλλοντος και της γεωργίας, της υγείας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς και στους τομείς της εκπαίδευσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και των Εμπορικών Επιμελητηρίων, η οποία στοχεύει στην προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και της επιχειρηματικότητας, προς όφελος των πολιτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε γραπτή δήλωση ενόψει της Συνόδου Κορυφής, χαρακτηρίζει την τριμερή συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελλάδα και το Ισραήλ, σημαντικό μηχανισμό γεωπολιτικής συνεργασίας για διασφάλιση ενός κοινού μέλλοντος ασφάλειας και ευημερίας.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνει σήμερα η Αστυνομία, λόγω της επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αλέξη Τσίπρα και Βενιαμίν Νετανιάχου.
Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά διαστήματα θα αποκόπτονται δρόμοι στις επαρχίες Λάρνακας και Λευκωσίας. Ως εκ τούτου, καλείται το κοινό να επιδείξει τη δέουσα υπομονή και να ακολουθεί τις οδηγίες των επί καθήκοντι αστυνομικών.

Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:58

Τελευταιες Ειδησεις

19 Σεπτεμβρίου
Ο νέος Δήμαρχος του Γιοχάνεσμπουργκ σκοτώθηκε σε τροχαίο
16:08
Εκτός ελέγχου η φωτιά σε περιοχή της Σίμου, κλήθηκε προσωπικό εκτός υπηρεσίας
15:47
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν κάνει έκκληση για περισσότερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα
15:45
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 20 Σεπτεμβρίου 2021
15:40
Σύλληψη τριών ατόμων για υπόθεση εικονικών γάμων
14:44
Σύντομα διαβούλευση ΥΠΟΙΚ για 780 μη βιώσιμους δανειολήπτες, €30 εκ. το κρατικό κόστος σε βάθος χρόνου
14:35
Σε ενεργοποίηση το Σχέδιο Δράσης «Ίκαρος 2» για την φωτιά κοντά στο χωριό Σίμου
14:10
Τηλεφωνική συνδιάλεξη Μακρόν-Μπάιντεν τις επόμενες ημέρες
14:07
Τα σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test την Κυριακή
13:43
Mεγάλη πυρκαγιά μεταξύ των χωριών Σίμου και Γιόλου
13:11
Καταγγέλθηκαν 23 πολίτες και 14 υπεύθυνοι υποστατικών για παραβίαση των μέτρων COVID - 19
12:53
Oι Ταλιμπάν ζητούν περισσότερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα
12:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand