Η ΚΣΣΕ αποστέλλει 33μελή αποστολή παρατηρητών για τις εκλογές στην Τουρκία

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) αποστέλλει αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από 33 μέλη της, για να εποπτεύσουν τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία, τη στιγμή που η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.



Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μια αντιπροσωπεία της Συνέλευσης επισκέφτηκε ήδη την Άγκυρα, υπό την Ουκρανή βουλευτή Olena Sotnyk, όπου είχε διήμερες επαφές με αρμόδιους φορείς, περιλαμβανομένου του γραφείου του ΟΑΣΕ, μέλη του διπλωματικού σώματος, εκπροσώπους κομμάτων, δημοσιογράφους και εκπροσώπους ΜΚΟ. Επίσης είχε επαφές με αξιωματούχους του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, του Ανώτατου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το διακύβευμα των εκλογών στην Τουρκία καθιστά ακόμη πιο σημαντική την προσπάθεια των τουρκικών αρχών να διασφαλίσουν ότι θα διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, με διαφανείς διαδικασίες, που συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα.

Όλοι οι συνομιλητές στην Τουρκία, προστίθεται, υπογράμμισαν τον κρίσιμο χαρακτήρα της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας, με την οποία θεσμοθετείται η μετάβαση από το κοινοβουλευτικό στο προεδρικό σύστημα.

Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία της ΚΣΣΕ, οι έξι υποψήφιοι που κατέρχονται στις προεδρικές εκλογές «θα προσφέρουν μια γνήσια και πλουραλιστική επιλογή στους ψηφοφόρους».

Ταυτόχρονα, εκφράζεται απογοήτευση για το γεγονός ότι έχει συμπεριληφθεί μικρός αριθμός γυναικών στις λίστες των υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές.

Η αντιπροσωπεία της ΚΣΣΕ εξέφρασε πάντως την απογοήτευσή της διότι παρά τις εκτεταμένες τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο, δεν αντιμετωπίστηκαν οι ανησυχίες της Συνέλευσης και του Γραφείου για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΑΣΕ, περιλαμβανομένου του εκλογικού ορίου του 10%, που παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Η αντιπροσωπεία σημειώνει παράλληλα τις σημαντικές τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο, οι οποίες υιοθετήθηκαν μόλις ένα μήνα πριν από την προκήρυξη των εκλογών, κάτι που σύμφωνα με την ΚΣΣΕ δεν συνάδει με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας αλλά και τη συνήθη πρακτική σε προηγούμενες εκλογές στην Τουρκία.

Ακόμη, αναφέρεται ότι αριθμός συνομιλητών εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ουσία της νέας εκλογικής νομοθεσίας, η οποία, όπως είπαν, αποδυναμώνει τις δικλείδες ασφαλείας και τη διαφάνεια, ενώ ενισχύει τον κίνδυνο ανάμιξης της εκτελεστικής εξουσίας στη διοίκηση της εκλογικής διαδικασίας.

Μεταξύ άλλων, ως ιδιαίτερα προβληματικές χαρακτηρίζονται οι πρόνοιες για την εγκυρότητα μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων, η μεταφορά και συγχώνευση καλπών για λόγους ασφαλείας, αλλά και η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα εκλογικά κέντρα.

Ακόμη αναφέρεται ότι πολλοί συνομιλητές υπογράμμισαν πως η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στα νοτιοανατολικά της χώρας και τις συλλήψεις πολιτικών και δημοσιογράφων επηρεάζουν αρνητικά το εκλογικό περιβάλλον και περιορίζουν την διεξαγωγή του αναγκαίου δημοκρατικού διαλόγου.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τέλος οι ανησυχίες που εκφράστηκαν και για μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως η αδυναμία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP να συμμετάσχει στις εκλογές λόγω της προφυλάκισης του υποψηφίου του, αλλά και θέματα που άπτονται της ελευθερίας των ΜΜΕ.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:38

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
ΕΚδήλωση διαμαρτυρίας υπέρ των μεταναστών
17:00
Αύξηση στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του '24
16:55
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
16:53
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
ΑΚΕΛ: Οι περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων να διερευνηθούν πριν από τις εκλογές
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.