Τσαβούσογλου: Οδικός χάρτης για Μέμπιτς στις 4 Ιουνίου

Οδικό χάρτη για την αποχώρηση του YPG (Κούρδοι μαχητές της Συρίας) από το Μέμπιτς της Συρίας θα ανακοινώσουν μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στις 4 Ιουνίου κατά τη συνάντησή τους στις ΗΠΑ δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου εν πτήση κατά την επιστροφή του από τη Γερμανία.Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι σε αυτό τον οδικό χάρτη υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Όπως είπε το συγκεκριμένο βήμα είναι η αποχώρηση του YPG. “Τουρκία και ΗΠΑ θα αποφασίσουν δυνάμεις ασφαλείας και ποια διοίκηση θα παραμείνει στη θέση του. Μπορεί να πουν ‘θα ορίσω εγώ τους μισούς και τους άλλους μισούς εσύ’. Θα υπάρξει συνάντηση προετοιμασίας και φάση εφαρμογής. Η φάση εφαρμογής δεν θα κρατήσει μήνες”, ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι το Μέμπιτς είναι μια περιοχή στην οποία κατά 90% ζούσαν Άραβες γι αυτό και δεν γίνεται να μείνει πάνω από 2% Κούρδων. Πρόσθεσε ότι μετά την επιτυχή εφαρμογή του μοντέλου Μέμπιτς αυτά τα βήματα θα γίνουν και για την σταθερότητα της βόρειας Συρίας. “Θα πάμε και σε άλλες πόλεις, για παράδειγμα τη Ράκκα, το ίδιο και στο Κοπάνι. Αν η πλειοψηφία είναι Κούρδοι είναι φυσικό και η διοίκηση να είναι από Κούδους. Το ΡΚΚ έστειλε σε εξορία τους Κούρδους, αυτοί οι Κούρδοι πρέπει να επιστρέψουν”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι πριν από τη συνάντηση της 4ης Ιουνίου θα επιστρέψει και ο Τούρκος Πρεσβευτής στις ΗΠΑ τον οποίο είχαν ανακαλέσει έπειτα από την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στα Ιεροσόλυμα. “Κατά την επίσκεψή μου είναι σημαντικό ο Πρέσβης να είναι εκεί. Πρέπει να πάει να κάνει τις προετοιμασίες για την επίσκεψή μου στις 4 Ιουνίου”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ερωτηθείς για τις προσπάθειες να εμποδιστεί η παράδοση των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F35 στην Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν ανησυχεί. “Επειδή αυτή είναι μια περιεκτική συμφωνία και τα χρήματα έχουν πληρωθεί. Μέσα σε αυτά υπάρχουν και μέρη τους που έχουν παραχθεί στην Τουρκία. Μέχρι σήμερα πληρώσαμε τις δόσεις μας. Αυτή η συμφωνία δεν συνδέεται ούτε με τους S400  ούτε με άλλα θέματα”, ανέφερε. 

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαρτίου
Η Επίτροπος Κυριακίδου υπέγραψε τη 2η σύμβαση με τη Moderna για επιπλέον 300 εκ. δόσεις
06:49
ΗΠΑ: 170 βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να πιέσει την Τουρκία στον τομέα των δικαιωμάτων
06:33
Κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Ναβάλνι αναμένεται να ανακοινώσουν οι ΗΠΑ
06:11
01 Μαρτίου
Απορρίπτει τον δημόσιο εμβολιασμό της με το εμβόλιο της Astrazeneca η Μέρκελ
21:30
Έκτακτη σύσκεψη Υπ. Υγείας, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας
20:59
Το 62% των Ρώσων δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο Sputnik-V (δημοσκόπηση)
20:57
Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, δηλώνουν ειδικές εισηγήτριες του ΟΗΕ
20:27
Aύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο, 302 νέα περιστατικά Covid-19
19:30
Συνεδρίες Ερευνητικής Επιτροπής το σφαγείο Cypra την Παρασκευή και τη Δευτέρα
19:25
Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
18:43
Ο Πρόεδρος της Βουλής συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρέσβη της Γεωργίας
18:42
Ελλάδα: 1.176 νέα κρούσματα, 406 διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι
18:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand