Αντιδράσεις για ποδοσφαιρικό τουρνουά στο Λονδίνο με συμμετοχή «Βόρειας Κύπρου»

Αντιδράσεις από την ελληνοκυπριακή παροικία έχει προκαλέσει η συμμετοχή ομάδας με την επωνυμία «Βόρεια Κύπρος» σε διεθνές κύπελλο ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο.



Το λεγόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο CONIFA με χορηγό το μεγάλο γραφείο αθλητικών στοιχημάτων Paddy Power είναι μία διοργάνωση της Συνομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Ποδοσφαιρικών Συνδέσμων (CONIFA), την οποία συναπαρτίζουν περιοχές, εδάφη και κοινότητες από όλο τον κόσμο που δεν αναγνωρίζονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν πρόκειται για αναγνωρισμένες κυρίαρχες ή νόμιμες κρατικές οντότητες.

Η λεγόμενη «Βόρεια Κύπρος», με σήμα που περιλαμβάνει τη σημαία του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, είναι μία από τις συμμετέχουσες ομάδες στη διοργάνωση η οποία ξεκινά την Πέμπτη (31 Μαΐου) και θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου στο γήπεδο του Enfield Town Football Club, το Στάδιο Queen Elizabeth II.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρίστος Καραολής έχει διαμαρτυρηθεί με επιστολή προς τον επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Enfield, όπως και προς τη διοίκηση του ποδοσφαιρικού συλλόγου που έχει την ευθύνη χρήσης του γηπέδου.

Στην επιστολή εξέφραζε την «τεράστια απογοήτευση» από την απόφαση να φιλοξενηθεί σε γήπεδο του Enfield μία ομάδα που αυτοπεριγράφεται ως «Βόρεια Κύπρος».

Ο κ. Καραολής έκανε λόγο στην επιστολή για «βαθιά ασέβεια και προσβολή» εναντίον των προσφύγων και του σημαντικού κυπριακού πληθυσμού του Enfield και προέτρεπε τους ιθύνοντες να αποτρέψουν τη χρησιμοποίηση του γηπέδου «για την προώθηση ενός παράνομου κατοχικού καθεστώτος».

Το δημοτικό συμβούλιο αντιτείνει ότι ναι μεν το γήπεδο είναι ιδιοκτησίας του δήμου, ωστόσο δεν έχει δικαιοδοσία επί των αποφάσεων που το αφορούν, καθώς έχει παραχωρηθεί με μακροχρόνιο ενοικιαστήριο στον τοπικό ποδοσφαιρικό σύλλογο που κάνει και την κύρια χρήση, δηλαδή την ομάδα Enfield Town FC.

«Το Στάδιο QE II ανήκει στο δημοτικό συμβούλιο του Enfield αλλά ο αγωνιστικός χώρος, οι περιοχές για τους φιλάθλους γύρω από το γήπεδο και τα συνδεόμενα κτίρια έχουν ενοικιαστεί σε μακροπρόθεσμη βάση στην Εταιρεία Φιλάθλων Enfield Town Football Club για χρήση από τον ποδοσφαιρικό σύλλογο Enfield Town FC.

»Το συμβούλιο δεν έχει καμία εξουσία επί του τρόπου που διοικείται ο σύλλογος, επομένως για οποιεσδήποτε υποθέσεις ή θέματα μπορεί να προκύψουν θα πρέπει κανείς να απευθύνεται απευθείας στο σύλλογο αντί για το δημοτικό συμβούλιο του Enfield και θα εναπόκειται στο σύλλογο να αντιμετωπίσει τα θέματα αυτά», ανέφερε δήλωση του δημοτικού συμβουλίου.

Εκπρόσωπος της διοίκησης του Enfield Town FC δήλωσε στο ΚΥΠΕ: «Ο σύλλογος έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με την CONIFA ώστε να φιλοξενήσει το Στάδιο QE II το τουρνουά του ποδοσφαιρικού Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. Οι ομάδες με άδεια συμμετοχής στο τουρνουά δεν ήταν γνωστές τη στιγμή της αίτησης του συλλόγου και οι επιλογές τους δεν υπόκεινται στη δικαιοδοσία μας. Οποιαδήποτε συγκεκριμένη ανησυχία θα πρέπει να απευθύνεται στους διοργανωτές του τουρνουά».

Ο σύλλογος επισημαίνει παράλληλα ότι διοικείται σε εθελοντική βάση, ότι δε συνιστά πολιτική οργάνωση και ότι επιδιώκει να αντιπροσωπεύει όλες τις εκφάνσεις της τοπικής κοινότητας στο Enfield, προσφέροντας ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και εθνικότητας να απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο CONIFA θα διεξαχθεί φέτος σε δέκα γήπεδα της βρετανικής πρωτεύουσας με 16 συμμετέχουσες ομάδες. Πέρα από τη «Βόρεια Κύπρο» πρόκειται για τις Αμπχαζία (στη Γεωργία), Μπαράγουα (Σομαλία), Κασκαντία (ΒΔ ΗΠΑ και ΝΔ Καναδά), Νήσος Μαν, Καμπυλία (βόρεια Αφρική), Καρπαθαλία (Ούγγροι της Ουκρανίας), Ματαμπεμπελάνδη (Ζιμπάμπουε), Παντανία (βόρεια Ιταλία), Παντζάμπ (Ινδία και Πακιστάν), Χώρα των Ζέκελι (Ρουμανία), Ταμίλ Εελάμ (Σρι Λάνκα), Θιβέτ, Τουβαλού (ανεξάρτητη νησιωτική χώρα στο νότιο Ειρηνικό), Ηνωμένοι Κορεάτες στην Ιαπωνία και Δυτική Αρμενία.

 
Πηγή: Αθανάσιος Γκαβός

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:39

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.