Σεξουαλική παρενόχληση σε σχολεία, κατήγγειλε ο Δίπλαρος

Στη δημόσια καταγγελία δυο περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης μαθητών σε δημόσια σχολεία, προχώρησε σήμερα στα ΜΜΕ ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, βουλευτής Ευθύμιος Δίπλαρος, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις του σε τηλεοπτική εκπομπή.

Πέραν από το περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκε χθες και το οποίο αφορούσε υπόθεση που καταγράφηκε πριν από περίπου έξι χρόνια, σε δημοτικό σχολείο της Λεμεσού, ο κ.Δίπλαρος μίλησε για νέο περιστατικό που προέκυψε μετά από καταγγελία μαθήτριας σχολείου της Μέσης Εκπαίδευσης, επίσης στη Λεμεσό, η οποία πριν από μια περίπου εβδομάδα, μετέβη στον οργανισμό "Hope for Children", στη Λευκωσία, και συνοδευόμενη από την αδελφή της, κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση από συγκεκριμένο καθηγητή.

"Δυστυχώς, προβαίνω σε μια νέα καταγγελία ακριβώς για να θίξω ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό", είπε ο Ευθύμιος Δίπλαρος και εξήγησε πως "μόλις αυτή η πληροφορία ήρθε στα αυτιά μου, ως όφειλα ως βουλευτής αλλά και ως πατέρας, ενημέρωσα αμέσως την ηγεσία της Αστυνομίας στη Λεμεσό,  τον Αστυνομικό Διευθυντή και τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού, ενημέρωσα  την Επίτροπο Προστασίας του Παιδιού, η οποία δεν είχε γνώση για το περιστατικό, μίλησα και με την Επίτροπο Διοικήσεως, μίλησα αμέσως με την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, γιατί ο Υπουργός απουσιάζει στο εξωτερικό, τους ενημέρωσα, όπως επίσης και όλους τους αρμόδιους φορείς ".

Ο Ευθύμιος Δίπλαρος είπε, ακόμη, πως σήμερα μίλησε και με τον Επαρχιακό Επιθεωρητή," λέγοντας μου ότι παράκληση από το Γραφείο Ευημερίας προς το Υπουργείο Παιδείας ήταν, όπως αυτή την υπόθεση να την αφήσουν να πέσει στα μαλακά και ότι χειρίζεται το όλο θέμα το Γραφείο Ευημερίας", ενώ υπέδειξε ότι ο ίδιος έχει δώσει δυο καταθέσεις στην Αστυνομία και θα δώσει νέα κατάθεση αύριο.

Όλες οι καταθέσεις μου, ανέφερε, " θα είναι προς την κατεύθυνση να διερευνηθεί πειθαρχικά η υπόθεση αλλά  και η όλη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί, για να δούμε κατά πόσο υπάρχουν παραλήψεις και κενά στη διερεύνηση της ".

Το ίδιο, όπως είπε, έπραξε και πριν από έξι χρόνια, όταν έμαθε για το περιστατικό με το δάσκαλο, ενημερώνοντας τους αρμοδίους, ενώ όπως σημείωσε, " προσπαθήσαμε τότε, με το Υπουργείο Παιδείας και με όλους τους αρμόδιους φορείς, να πείσουμε τους γονείς να δώσουν γραπτή κατάθεση, ούτως ώστε η υπόθεση να οδηγηθεί, από την Αστυνομία, ενώπιον της Δικαιοσύνης".

Κάτι τέτοιο, συνέχισε, δεν επιτεύχθηκε, καθώς οι γονείς δεν προχώρησαν σε γραπτή καταγγελία, ενώ "ο συγκεκριμένος δάσκαλος είχε καλεστεί, στην παρουσία του δικηγόρου του, στο Επαρχιακό Γραφείο του Υπουργείου Παιδείας, όπου  αποφασίστηκε η μετακίνηση του γιατί, ακριβώς, δεν υπήρχε αυτή η γραπτή καταγγελία".

Λέγοντας πως "είναι κρίμα να αμαυρώνεται το καλό όνομα των εκπαιδευτικών, από λεγόμενους εκπαιδευτικούς, ο αριθμός των οποίων μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού", ο βουλευτής Λεμεσού υπογράμμισε  πως ο ίδιος δεν θα προχωρούσε σε δημόσια καταγγελία αν έβλεπε πως γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση που έπρεπε να γίνουν.

"Αυτά όλα τα καταγγέλλω ακριβώς για να καταδείξω και να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως είναι η ώρα, αυτοί οι εκπαιδευτικοί, έστω και οι ελάχιστοι, να απομακρυνθούν από τις σχολικές μονάδες", είπε ο κ.Δίπλαρος και σημείωσε ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι οικογένειες και οι γονείς, ώστε να προχωρούν σε γραπτές καταθέσεις .

Τους παρακαλώ να το πράττουν, είπε και συμπλήρωσε " να ξέρουν πως θα με βρουν συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, ούτως ώστε να φτάσει επιτέλους το μαχαίρι στο κόκαλο", ενώ κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν και να πράξουν τα δέοντα.

 Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση πως χρήζει βελτίωσης η νομοθεσία, ώστε να μη χρειάζεται μόνο η γραπτή κατάθεση από τους γονείς ή το θύμα για να στοιχειοθετηθεί υπόθεση, " αλλά μέσα από τις πληροφορίες που θα δίνουμε όλοι στις διωκτικές αρχές, να γίνεται διερεύνηση και η στήριξη τέτοιων καταγγελιών επιστημονικά".

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ , έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, επιβάλλεται όμως να γίνουν περισσότερα και επιβάλλεται, επίσης,  ένας διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όλους τους αρμόδιους φορείς, για το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Τόνισε ακόμη πως ο ίδιος δεν πρόκειται να φιμωθεί,  γιατί "επιβάλλεται, με τη βοήθεια και των γονιών, τα παιδιά των οποίων έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά και με όλη την κοινωνία και με τους λειτουργούς των ΜΜΕ, τέτοια περιστατικά να οδηγούνται επιτέλους ενώπιον της Δικαιοσύνης".

Απαντώντας σε όσους σχολιάζουν τις αναφορές του ως προσπάθεια αυτοπροβολής, ο κ.Δίπλαρος διερωτήθηκε εάν χρειάζεται να κάνει κάτι τέτοιο "ένας άνθρωπος ο οποίος υπηρέτησε τη δημοσιογραφία για πάνω από δέκα χρόνια, ένας άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται καθημερινά στα ΜΜΕ".

Υπέδειξε δε πως μαζί με τους νομικούς του συμβούλους μελετά το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον "όλων όσοι προσπαθούν τα τελευταία 24ωρα να πλήξουν την προσωπικότητα μου" και σημείωσε πως "αυτοί που πιστεύουν ότι θα με κάνουν να σωπάσω, καλό είναι να το βγάλουν από το μυαλό τους όσο το δυνατό πιο γρήγορα".

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:45

Τελευταιες Ειδησεις

19 Σεπτεμβρίου
Ερντογάν: Η Τουρκία δεν δέχεται διαταγές από κανέναν
20:48
Οκτώ τετραγωνικά χιλιόμετρα κατέκαψε η πυρκαγιά σε Γιόλου – Μηλιού και Σίμου- Δρύμου
20:28
Λάβα και στάχτες εκλύονται από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στη Λα Πάλμα
19:42
94 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Κυριακή, κανένας θάνατος
19:24
Επαφές Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη
18:55
Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
18:15
Η Κύπρος «κλείδωσε» το χάλκινο μετάλλιο στην ομαδική κατάταξη των βετεράνων
17:55
Με ήττα αποχαιρέτησε ο ΑΠΟΕΛ το EHF European Cup
17:53
Στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αρχίζει τις επαφές και ενημερώνει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
17:38
Ρωσία: Οι κάλπες άρχισαν να κλείνουν στην τελευταία ημέρα των βουλευτικών εκλογών
17:23
Ο νέος Δήμαρχος του Γιοχάνεσμπουργκ σκοτώθηκε σε τροχαίο
16:08
Εκτός ελέγχου η φωτιά σε περιοχή της Σίμου, κλήθηκε προσωπικό εκτός υπηρεσίας
15:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand