Ο ΓΓ του ΟΗΕ προτρέπει το Ιράν να συμβάλει ώστε να εγκαταλείψει η Χεζμπολάχ τα όπλα

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προτρέπει, χωρίς να το κατονομάζει, το Ιράν να συμβάλει στον μετασχηματισμό της ένοπλης σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου σε πολιτικό κόμμα και μόνο, κρίνοντας σε έκθεσή του ότι οι στρατιωτικές της δυνατότητες εγείρουν ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών του Λιβάνου. "Απευθύνω έκκληση στις χώρες της περιοχής που διατηρούν στενές σχέσεις με τη Χεζμπολάχ να ευνοήσουν τη μεταμόρφωσή της από ένοπλη οργάνωση σε πολιτικό κόμμα και μόνο", τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες σε έγγραφο που παραδόθηκε προ ημερών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αντίγραφο του οποίου περιήλθε την Τετάρτη στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Αυτό θα ήταν "προς το συμφέρον του Λιβάνου" και "της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιφέρεια", κρίνει.

Ο Γκουτέρες δεν αναφέρεται ονομαστικά στο Ιράν, πάντως αυτή είναι η χώρα της περιοχής που αποτελεί τον βασικό υποστηρικτή της Χεζμπολάχ.

Ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ είναι το ισχυρότερο ένοπλο κίνημα του Λιβάνου και παίκτης βαρέων βαρών στο πολιτικό σκηνικό της χώρας: κέρδισε, σε συνεργασία με κόμματα που έχουν συμμαχήσει μαζί της, τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν στον Λίβανο την 6η Μαϊου.

Η παράταξη, που χαρακτηρίζεται "τρομοκρατική οργάνωση" από τις ΗΠΑ, έχει τη σταθερή υποστήριξη της Τεχεράνης και είναι η μόνη που δεν κατέθεσε τα όπλα μετά τον εμφύλιο πόλεμο στον Λίβανο (1975-1990), αυξάνοντας στην πορεία των ετών την επιρροή της στην περιοχή.

Η διατήρηση από τη Χεζμπολάχ "σημαντικών και εξελιγμένων στρατιωτικών δυνατοτήτων πέραν του ελέγχου της κυβέρνησης του Λιβάνου παραμένει ένα θέμα που εγείρει σοβαρή ανησυχία", αναφέρει ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Ο Γκουτέρες ζητεί επίσης από το ισχυρό κίνημα και "κάθε άλλο ενδιαφερόμενο μέρος" να "μην εμπλέκονται σε οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό του Λιβάνου".

"Η γενικευμένη παρουσία οπλισμού πέραν του κρατικού ελέγχου, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ισχυρών ένοπλων οργανώσεων, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των Λιβανέζων πολιτών", συμπληρώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

"Προτρέπω την Κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουν τη Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες οργανώσεις να αποκτούν όπλα και να οικοδομούν παραστρατιωτικές δυνατότητες εκτός του ελέγχου του κράτους", υπογραμμίζει το κείμενο του Γκουτέρες.

Πηγή: (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΚΣΤ/ΜΚ)

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:45

Τελευταιες Ειδησεις

16 Σεπτεμβρίου
Ισπανία-Covid-19: Τρίτη δόση εμβολίου στους οίκους ευγηρίας
21:38
ΕΕ: 50.000 αιτήσεις ασύλου από Αφγανούς τον Ιούλιο
21:26
Κυπριακό:Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφορικά με την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη
21:03
Πελόζι για Τραμπ: Ο «ακατανόμαστος» θα ηττηθεί και πάλι, αν κατέβει υποψήφιος το 2024
20:46
Την Ευρωπαϊκή Αρχή ετοιμότητας και αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, ανακοίνωσε η Κομισιόν
20:28
ΠτΔ:Άνοιξε ο δρόμος για μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος
20:18
Νεκρή εντοπίστηκε η 70χρονη που δηλώθηκε ως ελλείπον πρόσωπο
20:01
Ένας θάνατος και 124 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:48
Το «πράσινο πάσο» υποχρεωτικό στην Ιταλία από τις 15 Οκτωβρίου για τους εργαζόμενους
19:36
Ο ΠΟΥ ανέστειλε τη διαδικασία έγκρισης του Sputnik-V για μη τήρηση προδιαγραφών σε εργοστάσιο παραγωγής
19:17
Το Ιράν ενέκρινε το αμερικανικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορoνοϊού
18:54
Σε νέα ώρα μετάδοσης η εκπομπή «EU4U» ξανά στις οθόνες σας την Τρίτη 28/9
18:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand