Ερντογάν 'Δεν είναι δυσκολία που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε'

"Δεν είναι μια δυσκολία που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε”, δήλωσε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος αναφερόμενος στη νομισματική κρίση στην Τουρκία λόγω της κατρακύλας της λίρας έναντι του δολαρίου, ενώ υποστήριξε ότι η διακύμανση στην ισοτιμία δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Τουρκία αλλά είναι ένα πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος απέφυγε να σχολιάσει την έκτακτη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα που αποφασίστηκε χθες το βράδυ και είχε ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη της τουρκικής λίρας κατά 2% μέσα σε λίγα λεπτά, παρότι ο ίδιος ήταν όχι μόνο αντίθετος με την αύξηση των επιτοκίων, αλλά ζητούσε και μείωσή τους επειδή θέλει να υπάρξει ανάπτυξη στην οικονομία. 

“Η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται. Μέχρι τα τέλη Απριλίου οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 161 δις δολάρια, ο τουρισμός είναι πάνω από 40 εκατομμύρια. Σε μια τέτοια κατάσταση πρέπει να γίνει σωστή διαπίστωση των λόγων που αυξάνεται η ισοτιμία συναλλάγματος. Δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο. Κανείς να μην δίνει κύρος στα κουτσομπολιά που στοχεύουν να ταράξουν το λαό μας. Μετά τις εκλογές θα κινηθούμε πολύ διαφορετικά για να μειώσουμε τον πληθωρισμό και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών", είπε.

Έχουμε και τη δυνατότητα να αποτρέψουμε βραχυπρόθεσμα τη διακύμανση της ισοτιμίας στο συνάλλαγμα”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και κάλεσε τον τουρκικό λαό να μην μετατρέπει σε συνάλλαγμα το δικό του εθνικό νόμισμα. “Ας συνεχίσουμε να κινούμαστε με το δικό μας εθνικό νόμισμα. Αυτό θα πει πατριωτισμός και αγάπη για την πατρίδα”, ανέφερε.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε χθες το βράδυ αύξηση επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης (3 ποσοστιαίες μονάδες) ανεβάζοντας από 13,5% στο 16,5% το επιτόκιο της. 

Αμέσως μετά ενισχύθηκε η τουρκική λίρα κατά 2% και το  δολάριο υποχώρησε στις 4.54 λίρες. Να υπενθυμίσουμε ότι προχθές είχε φτάσει μέχρι τις 4,92 τουρκικές λίρες το δολάριο, ρεκόρ όλων των εποχών. 

Πάντως ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά την απόφαση της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ ότι στηρίζει την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας. “Πλήρη στήριξη σε όλα τα βήματα Κεντρικής Τράπεζας για την διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και της ισοτιμίας. Ήταν η ώρα να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών”, έγραψε.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:45

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Xρηματοδότηση ύψους €65,5 εκ. από Τράπεζα Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης για ανέγερση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
15:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand