Δηλώσεις ΠτΔ εφ' όλης της ύλης

Κυπριακό

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητά του να προσέλθει ανά πάσα στιγμή στο διάλογο, στη βάση των παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όπως διαμορφώθηκαν στις τέσσερις Ιουλίου, κάτι πρόσθεσε, το οποίο έχει καταστήσει σαφές προς τον Αντόνιο Γκουτέρες και προς πάσα κατεύθυνση.


Δήλωσε παράλληλα πως δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί εκ των προτέρων όρους που θέτει η μιά πλευρά, προκειμένου να ικανοποιήσει αποκλειστικά και μόνο τα δικά της θέλω, παραγνωρίζοντας στοιχειώδεις, για κάθε κράτος, αρχές.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκαμε ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια, την παρουσία στρατευμάτων, τα επεμβατικά δικαιώματα, αλλά και στο θέμα, ότι για κάθε απόφαση θα πρέπει να απαιτείται η θετική ψήφος, όχι της πλειοψηφούσας, αλλά της μειοψηφούσας κοινότητας.


Εχουμε δεχθεί την πολιτική ισότητα, είπε, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει αξίωση και για την αριθμητική ισότητα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταλήγοντας είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να κατανοήσουν, πως ή θα ζήσουμε μαζί σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος στο οποίο θα αποφασίζουμε για την τύχη μας ή θα γίνουμε το προτεκτοράτο της όποιας τρίτης χώρας, εξυπηρετώντας απλώς και μόνο τις στρατηγικές επιδιώξεις του οποιουδήποτε έχει οράματα να αναπτύξει αυτοκρατορίες του παρελθόντος.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε στην τελετή απονομής των βραβείων επιχειρηματικού ήθους του ΚΕΒΕ και του Κυπριακού Φόρουμ Α.

Υγεία Παιδεία

Δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί το κράτος σε συνδικαλιστικό φέουδο, τόνισε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Κληθείς να σχολιάσει τα όσα τεκταίνονται στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σέβεται απολύτως τον συνδικαλισμό, αλλά δεν θα επιτρέψει σε κάποιους από τους συνδικαλιστές να νομίζουν ότι τους εξέλεξε ο λαός για να τον τυραννούν ή για να δημιουργούν προβλήματα.


Θα πρέπει, είπε, να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι υπάρχει Σύνταγμα και Νόμοι, που πρέπει να σεβόμαστε. Σε ότι αφορά το χώρο της παδείας, είπε ότι έγινε ένα τραγικό ατύχημα και αντί να επικεντρωθεί η προσοχή όλων πώς να αποφευχθεί ανάλογη επανάληψη, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μέγα θέμα: ότι δεν υπάρχει σε αυτό τον τόπο είτε ασφάλεια στα σχολεία είτε οι απαραίτητες υποδομές.


Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς, δήλωσε, ότι από τη μιά λένε πως σέβονται την έρευνα που θα γίνει αλλά από την άλλη προσπαθούν να επηρεάσουν τις έρευνες είτε μέσα από την απαράδεκτη δίωρη απεργία στην οποίαν κατήλθαν είτε μέσα από τη νέα ανακοίνωση ότι τάχα αίρουν την εμπιστοσύνη τους.


Κάνω πολλή υπομονή, είπε χαρακτηριστικά, αλλά κάποτε η υπομονή εξαντλείται.

 

Έγκλημα

Εντονα ενοχλημένος για τις επικρίσεις που διατυπώνονται σε ό,τι αφορά το οργανωμένο έγκλημα εμφανίστηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Επανέλαβε πως η απόφαση είναι να παταχθεί με κάθε τρόπο, μέσα από επιχειρήσεις, όπως το έχει δηλώσει και όπως ήδη η Αστυνομία επιδιώκει.

Επεσήμανε ότι το έγκλημα υπήρχε διαχρονικά και υπάρχει μιά υπερβολή, από πλευράς μεγέθυνσης του προβλήματος. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν υποβαθμίζει και δεν υποτιμά ποσώς τη σοβαρότητα της κατάστασης.


Ωστόστο, κατέληξε, η ουσία είναι μία: να συνεργαστούμε όλοι, να δούμε πώς αντιμετωπίζεται αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκαμε τις δηλώσεις, στο περιθώριο εκδήλωσης του ΚΕΒΕ και του Κυπριακού Φόρουμ Ακεραιότητας.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:45

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Xρηματοδότηση ύψους €65,5 εκ. από Τράπεζα Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης για ανέγερση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
15:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand