ΠτΔ: Αν ο Ακιντζί αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες της 4ης Ιουλίου 2017 είναι θετική εξέλιξη

Εάν ο Μουσταφά Ακιντζί αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες, όπως αυτό διαμορφώθηκε οριστικά στις 4 Ιουλίου 2017, αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Προσθέτει, ότι αυτό που πρέπει να διευκρινίσει ο κύριος Ακιντζί, αλλά πρωτίστως η Τουρκία, είναι εάν υιοθετούν τις πρόνοιες του πλαισίου που αναφέρονται:

Στα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων που επί λέξει διαλαμβάνουν: "Αυτό που χρειάζεται είναι ένα νέο καθεστώς ασφάλειας και όχι η συνέχιση του παλιού. Θα πρέπει να καταργηθούν τα μονομερή επεμβατικά δικαιώματα και η Συνθήκη Εγγυήσεως. Η παρούσα κατάσταση να αντικατασταθεί από ισχυρούς μηχανισμούς εφαρμογής, παρακολούθησης και εποπτείας της υλοποίησης της λύσης που θα περιλαμβάνουν διεθνή διάσταση και όπου ολόκληρη η Κύπρος και το σύνολο των Κυπρίων και από τις δύο κοινότητες θα αισθάνονται ασφαλείς. Οι σημερινές εγγυήτριες δυνάμεις δεν είναι σε θέση να εφαρμόζουν και να εποπτεύουν την εφαρμογή των δικών τους υποχρεώσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραθέτει επίσης τί αναφέρεται επί λέξει για τα ξένα στρατεύματα: Ο,τι δηλαδή: «Θα πρέπει να υπάρξει δραστική μείωση των στρατευμάτων από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης και στη συνέχεια ο αριθμός των δυνάμεων να μειωθεί στα επίπεδα του 1960. Αναφορικά με τη ρήτρα λήξης έναντι της ρήτρας αναθεώρησης για την πλήρη αποχώρηση των εναπομεινάντων στρατευμάτων, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τη συμμετοχή των Πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών δυνάμεων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επισημαίνει περαιτέρω ότι έκανε αναφορά σε θετική εξέλιξη όχι τυχαία, διότι είναι καλά γνωστό πως ο λόγος του ναυαγίου των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα ήταν οι άκρως αντίθετες θέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων επί των πιο πάνω.
Εάν συνεπώς, προσθέτει, και παρά τις όσες δηλώσεις ακολούθησαν το ναυάγιο δεν εμμένουν στις θέσεις που προέβαλαν κατά την εν λόγω Διάσκεψη για την Κύπρο, τότε όντως δημιουργούνται οι συνθήκες για επανέναρξη, αμέσως, του διαλόγου, όπως έχει επανειλημμένα ζητήσει.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρει επίσης ότι θέλει να υπενθυμίσει πως η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέβαλε, με βάση τις πρόνοιες του Γενικού Γραμματέα της 4ης Ιουλίου, στις 5 και 6 του ίδιου μήνα, ολοκληρωμένες προτάσεις για κάθε μιά των προνοιών, μέσα στα πλαίσια ενός συνολικού και περιεκτικού πακέτου που καλύπτει και τα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες.Κάτι σημειώνει που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά παρέλειψαν να πράξουν, εμμένοντας στις αρχικές προτάσεις που είχαν υποβάλει και οι οποίες είναι σε πλήρη αντίθεση με το πλαίσιο Γκουτέρες, οδηγώντας σε αδιέξοδο τις συνομιλίες. Συνεπώς, τονίζει, τόσο η Τουρκία όσο και ο κύριος Ακιντζί, καλούνται να τοποθετηθούν με σαφήνεια και να διευκρινίσουν τις θέσεις τους, εάν αποδέχονται ή όχι τις παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα, ώστε να αποφεύγονται παρερμηνείες ή δηλώσεις εντυπωσιασμού αλλά και να διαμορφώσει σαφή εικόνα ο Αντόνιο Γκουτέρες εάν δημιουργούνται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανάληψη του διαλόγου.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, δηλώνει επίσης ότι χθες γνωστοποιήθηκε η πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να διορίσει Σύμβουλο για διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Εδωσα ήδη οδηγίες, καταλήγει, να δοθεί αμέσως θετική απάντηση από πλευράς μας στην πρόταση του Αντόνιο Γκουτέρες.

Πηγή: ΓΤΠ, ΡΙΚ ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:02

Τελευταιες Ειδησεις

12 Ιουνίου
H Πύλη Εμβολιασμού θα είναι ανοικτή για άτομα 40 ετών και άνω έως τη Δευτέρα το απόγευμα
17:05
Εξήντα χιλιάδες εμβολιασμένοι Σαουδάραβες θα κάνουν φέτος το μεγάλο προσκύνημα στη Μέκκα
16:30
Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν κάλεσαν τον Τζόνσον να σεβαστεί και να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο για τη Β. Ιρλανδία
16:06
Βρετανία: Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η σύνοδος κορυφής των G7
15:49
Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά- Απείλησε κατοικίες
15:31
Τελευταίο δεκαήμερο Ιουνίου αναμένεται η Λουτ, προετοιμασία Λευκωσίας ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
14:55
ΗΠΑ: Επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, λίγο πριν τη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν
14:38
Το Μεξικό εκτιμά ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχει μολυνθεί από κορονοϊό
14:21
Καταχωρήθηκε υπόθεση εναντίον 49χρονου για υπόθεση εργασιακής εκμετάλλευσης
13:57
Η ΕΕ καλεί τον πρωθυπουργό Τζόνσον να κρατήσει τον λόγο του για το Brexit
13:35
Τουλάχιστον 13 τραυματίες από πυρά στο Όστιν του Τέξας
12:46
Οικονομία, εξωτερική πολιτική και υγεία στη δεύτερη μέρα της συνόδου του G7
12:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand