Κυβ. Εκπρόσωπος - Α. Κυπριανού για πρόταση Ακκιντζί

Δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική συμφωνία επί του πλαισίου Γκουτέρες για το θέμα των στρατευμάτων χωρίς την Τουρκία, διεμήνυσε στο Μουσταφά Ακκιντζί η κυβέρνηση.

Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι η Τουρκία ήταν αυτή που δεν αποδέχθηκε το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα, ενώ η Ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε και γραπτώς προτάσεις.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, δεν μπορεί ο κύριος Ακκιντζί να ζητεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά να τοποθετηθεί επί του πλαισίου Γκουτέρες.
Ο κύριος Προδρόμου κάλεσε το Μουσταφά Ακκιντζί να συνεννοηθεί με την Τουρκία η οποία δηλώνει ότι το κυπριακό τελείωσε με βάση τις υφιστάμενες παραμέτρους του ΟΗΕ  και να απαντήσει εάν αποδέχεται την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Υπενθύμισε επίσης ότι, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εκφράσει πολλές φορές την ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει καν διαπραγματευτή αυτή την περίοδο.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισήμανε πως το μόνο το οποίο πράττει η Τουρκία, είναι να παρεμβαίνει με πολεμικά σκάφη στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Α. Κυπριανού

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η πρόταση του Μουσταφά Ακκιντζί για στρατηγική συμφωνία στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες διανοίγει την προοπτική για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, και καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να την αξιοποιήσει.
Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Κυπριανού, είπε ότι το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση ήταν να επιδιώξει μια συνάντηση με τον κύριο Ακκιντζί και να ζητήσει διευκρινίσεις για το τι ακριβώς εννοεί.
Ταυτόχρονα, είπε, θα μπορούσε να επιδιωχθεί να υπάρξει παρόμοια τοποθέτηση με αυτή του κυρίου Ακκιντζί και από την Τουρκία.
Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, αντί να αξιοποιήσει τη χαραμάδα ελπίδας που διανοίγεται και να εκφράσει ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, δίνει την εντύπωση ότι έχει στριμωχτεί και προσπαθεί να ξεφύγει.

Σύνταξη: Κατερίνα Μηλιώτης, Παναγιώτης Γιωργαλλής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:06

Τελευταιες Ειδησεις

16 Ιουνίου
Υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στα όρια της κοινότητας Αλεθρικού
14:20
Το ΓΔΕΕ απορρίπτει προσφυγή της Κύπρου κατά του EUIPO κατά της εταιρείας Φιλώτας Μπέλλας & Υιός ΑΕ για το χαλλούμι
14:15
Αμερικανορωσική συνάντηση κορυφής: Στόχος «η καλύτερη διαχείριση μίας δύσκολης σχέσης που προς το παρόν θα παραμείνει δύσκολη»
14:07
EE: Ράλι του πρώτου ομολόγου για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης
13:48
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον 2o Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό για το 2021
13:39
Υποχρέωση αποδοχής πληρωμής με κάρτα από τις επιχειρήσεις
13:31
Υπ. Υγείας: Θα επιτρέπεται η παρουσία φιλάθλων σε αγώνες – Αυξάνονται σε 10 τα άτομα ανά τραπέζι σε χώρους εστίασης
13:30
Champions League: Έμαθε αντίπαλο η Ομόνοια
13:17
Δεν αναμένεται σύντομα έγκριση του ρωσικού εμβολίου "Σπούτνικ" από τον ΕΜΑ
13:10
Υφυπ. Τουρισμού: Η Κύπρος αξίζει να μπει στη βρετανική πράσινη λίστα το συντομότερο
13:06
Σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά στην Κοινότητα Αλεθρικού
12:45
Συνεχίζει στην Ανόρθωση ο Δημήτρης Χριστοφή
12:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand