Στην Τακτική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης συμμετείχε στις εργασίες της Τακτικής Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής, Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι Αρχηγοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία εφαρμογής της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, στην παρουσία του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Στρατηγού Petr Pavel και του Ανώτατου Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) Στρατηγού Curtis Scaparrotti. Σε παρέμβασή του ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ υποστήριξε την ανάπτυξη συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ νοουμένου ότι αυτή βασίζεται στις υφιστάμενες αρχές της συμπερίληψης, της αμοιβαιότητας και του σεβασμού της αυτονομίας λήψης αποφάσεων και των διαδικασιών των δύο οργανισμών. Την ίδια ώρα, ο Αντιστράτηγος Λεοντάρης τόνισε ότι η Κύπρος, η οποία διατήρησε εποικοδομητική στάση, αναμένει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα μέλη στο ΝΑΤΟ θα ενεργούν με σεβασμό προς την συνεργασία αυτή. Αναφέρθηκε, επίσης, εμφαντικά στις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Tη Σύνοδο απασχόλησε και το θέμα της Στρατιωτικής Κινητικότητας, το οποίο αφορά στη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων και υλικών. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Αντιστράτηγος Λεοντάρης, αφού ανέφερε ότι η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα Στρατιωτικής Κινητικότητας, τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών και την ανάγκη όπως το εν λόγω πρόγραμμα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της ΕΕ.
Άλλα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο ήταν η ενημέρωση για τις Επιχειρήσεις και Αποστολές της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) από τους αντίστοιχους Διοικητές, καθώς και η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα σε σχέση με τις επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης. Επιπρόσθετα, οι Αρχηγοί συζήτησαν θέματα που αφορούσαν στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία στον τομέα της Άμυνας (PESCO), στον Ετήσιο Συντονισμένο Απολογισμό για την Άμυνα και στις δράσεις της ΕΕ για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων και προγραμμάτων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ). Τέλος, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κα Federica Mogherini ενημέρωσε τους Αρχηγούς για τη διαδικασία εφαρμογής της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ στους τομείς της Ασφάλειας και Άμυνας.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αντιστράτηγος Λεοντάρης είχε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από τη Βουλγαρία και Φινλανδία Στρατηγό Andrey Botsev και Στρατηγό Jarmo Lindberg αντίστοιχα, με τους οποίους συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Απόψε, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ θα παρακαθίσει σε δείπνο που συνδιοργανώνουν οι Στρατιωτικές Επιτροπές ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Η επόμενη Τακτική Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο 2018.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:50

Τελευταιες Ειδησεις

16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Η τελευταία συνάντηση Ερντογάν και Μέρκελ- Οι συμβολισμοί και τι προσδοκά ο Ερντογάν
17:29
Η Κύπρος επεξεργάζεται ήδη τις εισηγήσεις της ΕΕ σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού, λέει η Yπουργός Ενέργειας
16:55
Τη συμβολή των γεωργοκτηνοτρόφων της Κύπρου, εξήρε ο Υπ. Γεωργίας
16:42
Έμπρακτη η στήριξη του λειτουργήματος του δημοσιογράφου από την Κυβέρνηση, είπε ο Α. Ιωσήφ
16:12
Γαλλία: Φόρος τιμής στον εκπαιδευτικό που αποκεφαλίστηκε για τα σκίτσα του Μωάμεθ
15:42
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
15:21
Βρετανία: Σε εφαρμογή σχέδιο για προστασία των βουλευτών μετά τη δολοφονία Έιμες
15:04
Κλείνει αυλαία στο κηποθέατρο και πάει Δωρό η Γιορτή του Κρασιού
14:48
A.Nεοφύτου:Η κυπριακή κοινωνία και το 2023 θα νιώθει ασφάλεια με το ΔΗΣΥ
14:14
Έκκληση του ΟΗΕ να κηρυχθεί ανακωχή στη βόρεια Υεμένη
13:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand