ΣΦΕΚ : Αμφιβόλου ποιότητας και γνησιότητας τα φάρμακα που διατίθενται στα κατεχόμενα

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιριών σε ανακοίνωση του αναφέρει πως παρά το γεγονός ότι πολλές φορές στο παρελθόν υπήρξαν προειδοποιήσεις τόσο από πλευράς Κυβέρνησης όσο και από πλευράς του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών (ΣΦΕΚ) για τους κίνδυνους που ελλοχεύουν από τη χρήση φαρμάκων τα οποία διατίθενται στην κατεχόμενη Κύπρο, αρκετοί είναι ακόμα οι Ελληνοκύπριοι ασθενείς που τα προμηθεύονται από φαρμακεία στα κατεχόμενα.

Με την δικαιολογία ότι τα φάρμακα είναι φθηνότερα στις κατεχόμενες περιοχές, προσθέτει, ασθενείς θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους ή ακόμη και την ίδια τη ζωή τους, αγοράζοντας σκευάσματα αμφιβόλου ποιότητας τα οποία διατίθενται χωρίς κανένα έλεγχο από φαρμακεία τα οποία λειτουργούν χωρίς άδεια από τις επίσημες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν τα φαρμακεία αυτά πληρούν τις προδιαγραφές ορθής φύλαξης και συντήρησης των σκευασμάτων τα οποία διαθέτουν στους ασθενείς, ενώ σίγουρα δεν τυγχάνουν ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κανείς επίσης δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι φαρμακοποιοί στις κατεχόμενες περιοχές έχουν τύχει της κατάλληλης εκπαίδευσης ή κατέχουν τίτλο σπουδών για να μπορούν να ασκούν το επάγγελμα. Παράλληλα θα πρέπει να τονισθεί ότι στην κατεχόμενη Κύπρο απουσιάζει πλήρως ο οποιοσδήποτε μηχανισμός ο οποίος θα επέτρεπε τον έλεγχο και θα διασφάλιζε την ποιότητα και τη γνησιότητα των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ο ΣΦΕΚ προειδοποιεί τους ασθενείς και γενικά τους πολίτες οι οποίοι καταφεύγουν στα κατεχόμενα για να προμηθευθούν φάρμακα, για τους κινδύνους όπως αναφέρονται πιο πάνω και τους καλεί να αποφεύγουν ενέργειες οι οποίες είναι δυνατόν να βλάψουν την υγεία τους. Τους καλεί επίσης να διερωτηθούν γιατί οι τιμές είναι κατά πολύ χαμηλότερες και να προβληματισθούν σε σχέση τόσο με την προέλευση των φαρμάκων αυτών όσο και για τη γνησιότητα τους.
Σημειώνει τέλος ότι λύση στο όλο πρόβλημα μπορεί να δοθεί με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία τα φάρμακα δεν θα πληρώνονται από τους ασθενείς αλλά από το κράτος. Η πρόνοια αυτή θα εξαλείψει την δικαιολογία της αγοράς φαρμάκων από τα κατεχόμενα, λόγω της χαμηλότερης τιμής στην οποία διατίθενται.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:50

Τελευταιες Ειδησεις

19 Οκτωβρίου
Δύο οδηγοί φέρονται να οδηγούσαν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών στην Πάφο
09:01
Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Καρπάθου
08:55
Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες για το Αφγανιστάν στη Μόσχα
08:18
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας υπέρ της κατάργησης της νομικής ασυλίας του μονάρχη
08:15
Καταγγέλθηκαν 17 πολίτες και τέσσερα υποστατικά για παραβιάσεις των μέτρων κατά του COVID
07:29
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ξεκινά νέα συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες
07:26
Δέκα Πρέσβεις κληθηκαν στο τουρκικό ΥΠΕΞ λόγω Καβαλά
06:50
Μειώνονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές
06:49
Σήμερα στην Αθήνα η 9η σύνοδος κορυφής των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου
06:28
Νιγηρία: Τουλάχιστον 43 νεκροί από επίθεση ενόπλων
06:25
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο άγνωστου τύπου
06:24
18 Οκτωβρίου
Το θέμα των πολιτογραφήσεων ενόψει των «βουλευτικών» έθεσε η Γενί Ντουζέν
21:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand