Διπλωματικές κινήσεις για διάσωση της συμφωνίας με Ιράν

Διπλωματικές κινήσεις για διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών, αναλαμβάνουν Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, υπό τη σκιά των ανησυχιών για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Οι τρείς χώρες ανακοίνωσαν συναντήσεις, την προσεχή Δευτέρα, με εκπροσώπους του Ιράν, με ζητούμενο την εξεύρεση τρόπων διαφύλαξης της συμφωνίας.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του να αποσυρθεί από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Σε συνέντευξή στη γερμανική τηλεόραση, ο Μακρόν τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι να μην επαναλάβει τις δραστηριότητες του το Ιρανικό καθεστώς, προσθέτοντας ότι είναι ενθαρρυμένος από την πρώτη αντίδραση της Τεχεράνης, η οποία είπε, τηρεί στάση αναμονής.
Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ανέφερε στο Γάλλο Πρόεδρο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει στη συμφωνία
για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αλλά ζήτησε από τους Ευρωπαίους να του δώσουν πολύ σύντομα εγγυήσεις ότι οι εταιρείες τους θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Ιράν.

Μένουν Μόσχα και Πεκίνο

Παραμονή τους στη συμφωνία ανακοίνωσαν Μόσχα και Πεκίνο καλώντας σε διάλογο για επίλυση των προβλημάτων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στη Μόσχα, για να συζητήσουν την κατάσταση.
Η Κίνα τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης της συμφωνίας και κάλεσε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με υπευθυνότητα.

Επιπλέον κυρώσεις από Λευκό Οίκο

Επιπλέον κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ετοιμάζεται να επιβάλει ο Ντόναλτ Τραμπ, ενδεχομένως εντός της επόμενης εβδομάδας, για να διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Είμαστε 100% δεσμευμένοι να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Σάρα Σάντερς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, θα συνεχίσουν να ασκούν την μέγιστη πίεση, σημειώνοντας ότι όχι μόνο θα επαναφέρουν όλες τις κυρώσεις που εφαρμόζονταν πριν από τη συμφωνία, αλλά θα επιβάλουν επιπρόσθετες.

Απάντηση Τεχεράνης

Η Τεχεράνη έχει καταρτίσει σχέδιο για να αντιμετωπίσει την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία, δήλωσε ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος .
Ο Μοχαμάντ Μπακέρ περιορίστηκε να πει ότι πρόκειται για σχέδιο αναλογικού χαρακτήρα με τις συνθήκες εξόδου της Αμερικής από την πυρηνική συμφωνία, χωρίς να δίδει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η ιρανική κυβέρνηση, πρόσθεσε, έχει καταρτίσει προϋπολογισμούς για να αντιμετωπίσει τα διάφορα σενάρια.
Τόνισε ότι η απόφαση Τραμπ για αποχώρηση από την συμφωνία θα οδηγήσει στην απώλεια εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας προς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και η Σαουδική Αραβία στο χορό

Η Σαουδική Αραβία θα επιδιώξει να αναπτύξει το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο αν το Ιράν πράξει το ίδιο, δήλωσε την ίδια ώρα στο CNN ο υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου Αμπντέλ αλ Τζουμπέιρ.
Σε περίπτωση είπε, που η Τεχεράνη χρησιμοποιήσει την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία για να επαναφέρει το πυρηνικό της πρόγραμμα, τότε και το Ριάντ θα καταβάλει την μέγιστη προσπάθεια για να κάνει το ίδιο.

Σύνταξη: Κατερίνα Μηλιώτη

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:57

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.