Οζερσάι: Στο σημείο που φτάσαμε δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις

“Στο σημείο που φτάσαμε δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις”, δήλωσε ο ‘υπέξ’  Κουντρέτ Οζερσάι προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν διόρισε διαπραγματευτή σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Ο κ. Οζερσάι υποστήριξε ότι πρέπει να συζητηθούν μοντέλα βασισμένα στη συνεργασία, ωστόσο είπε πως οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από κοινού με την ε/κ πλευρά και όχι μονομερώς.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ, ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά επειδή είναι ικανοποιημένη από την παρούσα κατάσταση και τη συνέχιση του στάτους κβο ζητά συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν, αλλά η προσέγγιση της τ/κ πλευράς δεν είναι αυτή, επειδή εκεί που έμειναν οι διαπραγματεύσεις είναι εκεί που κατέρρευσαν.  Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι εάν η διεθνής κοινότητα είναι ενοχλημένη από το στάτους κβο πρέπει να κινηθεί. “Στο σημείο που φτάσαμε δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για μας. Επειδή ο κ. ‘πρόεδρος’ Ακιντζί δεν διόρισε διαπραγματευτή, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις”, ανέφερε.
Για το φυσικό αέριο ο κ. Οζερσάι είπε ότι “η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πει στην ε/κ αν εσείς θέλετε να επωφεληθείτε του φυσικού αερίου ή θα λύσετε το Κυπριακό ή αν δεν το λύσετε τότε θα συμφωνήσετε σε συμβιβασμό με τους Τ/Κ τουλάχιστο στο θέμα της ενέργειας’. Σε θέματα όπως πως θα λυθεί, πως θα γίνει η εξόρυξη, με ποια εταιρεία και ποια ποσοστά”.
Ο κ. Οζερσάι κατηγόρησε την ΕΕ για μη δίκαιη και μη λογική στάση στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι η προσέγγιση που ακολουθεί αυτή τη στιγμή όχι μόνο δεν βοηθά στην επίλυση του προβλήματος αλλά και δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο πλευρών. Ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η ε/κ πλευρά πρέπει να ενθαρρυνθεί για ένα συνεταιρισμό, αλλά τέτοια κατάσταση δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. 
Ερωτηθείς για τη συζήτηση για λύση συνομοσπονδίας, ο κ. Οζερσάι ανέφερε πως ό,τι και να γίνει από εδώ και πέρα δεν θα είναι μονομερές, θα πρέπει να είναι με την κοινή αποδοχή και των δύο πλευρών. Πρόσθεσε ότι επειδή η ε/κ πλευρά είναι διστακτική στο θέμα του διαμοιρασμού της εξουσίας και του φυσικού πλούτου, η τ/κ πλευρά λέει πως πρέπει να καθίσουν με την ε/κ πλευρά και να συζητήσουν μοντέλα βασισμένα στη συνεργασία, προσθέτοντας πως με αυτό εννοούν να υπάρξει συμφωνία σε περιορισμένα θέματα χωρίς να γίνεται συζήτηση για αναγνώριση ή όχι. 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:06

Τελευταιες Ειδησεις

19 Ιουνίου
Mάχη με τις φλόγες στην Ασγάτα
19:25
Τατάρ: Επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο αν γίνει αποδεκτό ‘ίσο διεθνές στάτους’
18:46
Τουρισμός: Προς άρση η καραντίνα των Βρετανών
18:41
Η ξηρασία που πλήττει τη Συρία θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
18:23
Η Ουγγαρία έμεινε όρθια απέναντι στη Γαλλία και μπορεί να ελπίζει
18:14
Βραζιλία-κορονοϊός : Μια "ανάσα" από τους 500.000 θανάτους από την Covid-19 η χώρα
18:14
Μπιτς-βόλει: Στους «16» του πανελληνίου πρωταθήματος οι Σιαπάνης και Σαββίδης
17:57
Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Εμπραχίμ Ραϊσί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιράν
17:37
Κορονοϊός: 394 κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα και 20 νέοι θάνατοι
17:34
Νέες χαλαρώσεις για εστίαση
16:26
Τα σημεία για rapid test την Κυριακή 19/6
16:07
Ο Απόλλωνας συμφώνησε με τον Αμίν Καμάς
15:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand