ΠτΔ: Η συμπόρευση Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας πρότυπο περιφερειακής συνεργασίας

Η συμπόρευση πλέον, Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας αποτελεί πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία του κατά την εναρκτήρια τελετή του Προγράμματος «Νόστος, Η Επιστροφή», στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
«Τα απτά αποτελέσματα της συνεργασίας μας αυτής, πάντα προς όφελος των λαών των χωρών μας, μας ωθούν σε εκπόνηση περαιτέρω κοινών σχεδιασμών, δράσεων και στρατηγικών», ανέφερε ο Πρόεδρος, ο οποίος διαβεβαίωσε για την ισχυρή προσωπική του βούληση για εμβάθυνση και ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.
Πρόσθεσε ότι η κοινή ιστορία και πολιτισμός των χωρών, οι κοινές αρχές και αξίες, που ανάγονται στην αρχαιότητα και φθάνουν μέχρι και τις μέρες μας, είναι συνυφασμένες με την πολιτιστική κληρονομιά των τριών χωρών.
«Χρέος μας, να συνεχίσουμε να αντλούμε δύναμη από τους ιστορικούς δεσμούς και την παράδοση των τριών χωρών μας για συνέχιση της χάραξης της κοινής μας πορείας. Μιας κοινής πορείας, βασισμένη στις διαχρονικές αξίες του αλληλοσεβασμού, της αλληλεγγύης και της φιλοξενίας», συμπλήρωσε.
Παράλληλα ο Πρόεδρος ανάφερε ότι αποτελεί ιδιαίτερη συγκίνηση, τόσο για τον ίδιο, όσο και για την υπόλοιπη κυπριακή αντιπροσωπεία, το γεγονός ότι βρέθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαιότητας και επιφανέστερες εστίες πολιτισμού.
«Στην πόλη του Μέγα Αλεξάνδρου, του Ορθόδοξου Πατριαρχείου, των γραμμάτων και των τεχνών, στην πόλη του Καβάφη, στην αγαπημένη Αλεξάνδρεια. Είναι επίσης, αγαπητές φίλες και φίλοι, με περισσή περηφάνεια που συναντώ τόσους πολλούς συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, εδώ, στην ιστορική Αλεξάνδρεια. Σε αυτό το ξεχωριστό αντάμωμα», είπε.
Πρόσθεσε ότι η  πολύπλευρη προσφορά και δράση των Αιγυπτιωτών Κυπρίων και Ελλήνων, ειδικότερα των πόλεων της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου, συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη και διατήρηση της εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας της Κύπρου.
Όπως είπε, ήταν αναντίλεκτα και συνεχίζει να είναι μεγάλη, η συμβολή της ομογένειας στην ανάπτυξη στενών δεσμών φιλίας μεταξύ των λαών των τριών χωρών.
«Η εδώ παρουσία, του Προέδρου Σίσι, ο οποίος έχει θέσει αυτό το ταξίδι επιστροφής υπό την αιγίδα του, του Προέδρου Παυλόπουλου και εμού, ως επίσης και των διευρυμένων αντιπροσωπειών των χωρών μας, αποτελεί την έμπρακτη αναγνώριση και τον σεβασμό για το πολύτιμο αυτό έργο που διαχρονικά επιτελείτε. Εσείς, οι άνθρωποι της διασποράς, που αγαπήσατε την Αίγυπτο σαν πατρίδα σας, διατηρώντας ταυτόχρονα άρρηκτους τους δεσμούς με την ιδιαίτερη σας πατρίδα.», συμπλήρωσε.
Η Αίγυπτος, ανέφερε ακόμα, διατηρεί πανάρχαιες ιστορικές σχέσεις τόσο με την Κύπρο, όσο και με την Ελλάδα, με την παρουσία της κυπριακής και ελληνικής παροικίας στη χώρα να έχει αναδείξει, μεταξύ άλλων, επιτυχημένους επιχειρηματίες, επιστήμονες, συγγραφείς, που διακρίθηκαν στους τομείς δραστηριοποίησης τους, ως επίσης και μεγάλους ευεργέτες του έθνους.
Ευχαρίστησε τον λαό της Αιγύπτου, που από την πρώτη στιγμή, αγκάλιασε με θέρμη τους Κύπριους απόδημους, κάνοντας τους να νιώθουν την Αίγυπτο, σαν το δικό τους σπίτι.
«Η φιλοξενία, η αγάπη, η συμπαράσταση και η ευρεία στήριξη που έτυχε η Κυπριακή ομογένεια εδώ στην Αίγυπτο, φίλε Πρόεδρε Σίσι, εκτιμάται δεόντως από τον Κυπριακό λαό», ανέφερε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Αιγύπτου.
Ανέφερε ακόμα ότι το Πρόγραμμα «Νόστος» θα ξετυλίξει τις επόμενες μέρες μια όμορφη ιστορία, ένα μικρό οδοιπορικό αναμνήσεων, εμπειριών και διηγήσεων, ένα ταξίδι μνήμης και νοσταλγίας, ένα ταξίδι, ταυτισμένο με τον νόστο της πατρίδας.
Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία, είπε ότι αυτή αποτελεί ακόμη ένα βήμα προόδου στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αίγυπτου και της Ελλάδος, σε θέματα διασποράς, η οποία επαναβεβαιώνει τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών, και αναμφίβολα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:06

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιουνίου
Ελλάδα: Ομολόγησε ο σύζυγος τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν
21:57
Δεν επιτεύχθηκε λύση για τους S400 στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ερντογάν
21:39
Tζεντιλόνι: Οι αρχές ελληνικές διατήρησαν έντονο τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες
21:20
ΠτΔ:​ Είναι υποχρέωση της ΕΕ απέναντι σε ένα ΚΜ να αντιδράσει αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις
21:05
65 νέα περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν την Πέμπτη, κανένας θάνατος
20:53
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κριμαία, μετά τις πλημμύρες
20:05
Γαλλία: Έξι μήνες φυλάκιση κατά του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί ζητούν οι εισαγγελείς
19:47
To Εurogroup χαιρετίζει την πρόοδο στην Ελλάδα και εγκρίνει τα μέτρα ύψους 748 εκ. ευρώ για το χρέος
19:27
Αποδεκτή η παραίτηση Γιολίτη, χρέη Υπουργού Δικαιοσύνης εκτελεί ο ΥΠΑΜ
19:14
Ελλάδα: 519 νέα κρούσματα και 16 θάνατοι
19:00
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη λόγω σημαντικής ανόδου στις τραπεζικές μετοχές
18:44
Απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών στη Κύπρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ
18:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand