Προειδοποίηση Μπαρνιέ προς Λονδίνο για το ιρλανδικό ζήτημα

Προειδοποίηση προς τη βρετανική κυβέρνηση ότι μέχρι να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα των μελλοντικών συνόρων στην Ιρλανδία οι συνομιλίες για το Brexit θα κινδυνεύουν να μην καταλήξουν σε συμφωνία, απηύθυνε από το Δουβλίνο ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ.

 
Όπως είπε μετά από επαφές με την ιρλανδική κυβέρνηση ο κ. Μπαρνιέ, είναι ανάγκη στην τελική συμφωνία του Brexit να συμπεριληφθεί μία «ξεκάθαρη και λειτουργική λύση για την Ιρλανδία».
 
Πρόσθεσε πως θέλει μία συμφωνία επί του ιρλανδικού ζητήματος έως τον προσεχή Ιούνιο. Σημείωσε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του Ιουνίου είναι μία σημαντική ενδιάμεση χρονική στιγμή στην πορεία προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, όταν και αναμένεται να οριστικοποιηθεί το περίγραμμα συμφωνίας για τους όρους της μελλοντικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ.
 
Η βρετανική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στα σκληρά σύνορα του παρελθόντος μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, που παραπέμπουν σε εποχές βίας.
 
Ωστόσο, οι δύο λεπτομερείς προτάσεις του Λονδίνου για τη διευθέτηση τελωνειακών υποθέσεων μεταξύ των δύο πλευρών στη μετά από το Brexit εποχή έχουν κατ’ αρχάς απορριφθεί από τις Βρυξέλλες.
 
Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει συμφωνήσει πως σε περίπτωση μη επίτευξης λύσης στο ζήτημα αυτό, ως ύστατη λύση η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση, κάτι που έχει εξοργίσει τους Brexiteers. Το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει σε κάθε περίπτωση από την τελωνειακή ένωση και από την ενιαία αγορά.
 
Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ δήλωσε ότι «η προσέγγιση της Βρετανίας θα πρέπει να αλλάξει με κάποιον τρόπο» εάν είναι να υπάρξει συμφωνία, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες των Brexiteers και των ενωτικών στη Βόρεια Ιρλανδία ότι το Δουβλίνο επιχειρεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία «για να καταλάβει γη» από τη Βόρεια Ιρλανδία.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:07

Τελευταιες Ειδησεις

19 Ιουνίου
Πέτρος Καραγιάννης:Επιτακτική η αυστηρή επιτήρηση στις πύλες εισόδου της Δημοκρατίας
09:50
Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στο Ιράν, το αποτέλεσμα αναμένεται σήμερα
09:33
Παγκόσμια, χιλιάδες τα κρούσματα κορωνοϊού και οι θάνατοι
09:00
Αυξημένα μέτρα λαμβάνει η Αστυνομία για το τριήμερο του Κατακλυσμού
08:39
Eλλάδα:Επαναλειτουργούν από σήμερα οι παιδότοποι, τα λούνα παρκ και οι υπηρεσίες ευεξίας
08:06
Θανατηφόρο δυστύχημα στη Νήσου.Θύμα της ασφάλτου ο Ραφαήλ Γρηγορίου, 22 ετών από τα Λατσιά
07:31
Πού να εξεταστείτε δωρεάν σήμερα Σάβββατο
06:51
Νέα χαλάρωση των περιορισμών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρούτε
06:44
Μία δόση των εμβολίων της Pfizer ή της AstraZeneca μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας κατά 75%
06:36
Αποκαθίσταται από τις 28 Ιουνίου η αεροπορική σύνδεση Κύπρου-Ρωσίας
06:30
18 Ιουνίου
Επαναλειτουργούν οι κατασκηνωτικοί χώροι του Τμήματος Δασών
21:45
Υπό 8ημερη κράτηση 35χρονος για εμπρησμό κτηρίου στη Λευκωσία
21:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand