Δεν υπάρχει επαρκής εποπτεία στους αποφυλακισμένους καταδικασθέντες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Αδυναμίες στην εποπτεία καταδικασθέντων για σεξουαλικά αδικήματα εναντίον ανηλίκων, που έχουν αποφυλακισθεί, διαπιστώνει η Αρχή Εποπτείας.

Με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη βουλή μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης η Αρχή ζητεί να δοθεί η δυνατότητα επιβολής επιπρόσθετης ποινής από το δικαστήριο, η προσθήκη στο νόμο ποινής που να απαγορεύει στον καταδικασθέντα να επισκεφθεί το σχολείο του θύματος ή το χώρο που συχνάζει το θύμα ή άλλα παιδιά, τη δυνατότητα στον Γενικό Εισαγγελέα να καταχωρεί στο δικαστήριο αίτημα για επιβολή κυρώσεων και ποινής μετά την καταδίκη κατόπιν εισήγησης της Αρχής Εποπτείας ή της Αστυνομίας και τη δυνατότητα της Αρχής Εποπτείας να αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.

Το νομοσχέδιο εκκρεμεί στην επιτροπή Νομικών της Βουλής. Ωστόσο η επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία συζήτησε σήμερα το θέμα, θα ζητήσει είτε την άμεση εξέταση του από την επιτροπή Νομικών, είτε την μεταφορά του στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πρόεδρος της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι η Αρχή Εποπτείας απαρτίζεται από εκπροσώπους διαφόρων υπηρεσιών και ειδικοτήτων και παρακολουθεί τους καταδικασθέντες. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα δήλωσε ότι δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα των παρακολουθήσεων. Η παρακολούθηση, πρόσθεσε, γίνεται σήμερα μόνο με επισκέψεις κοινωνικών λειτουργών, οι οποίοι υποβάλλουν στη συνέχεια έκθεση στην Αρχή Εποπτείας για τους εποπτευόμενους.

Στο Αρχείο Καταδικασθέντων βρίσκονται διακόσια ονόματα που έχουν μέχρι σήμερα καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων, ενώ η Αρχή Εποπτείας έχει 48 φακέλους για άτομα που είναι υπό παρακολούθηση.

Πηγή: Νίκος Σχίζας, ΡΙΚ Βουλή

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:07

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουνίου
ΥΠΕΞ: Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και το απαράδεκτο στάτους κβο
07:17
Πυρκαγιά χθες στα κατεχόμενα εντός της νεκρής ζώνης
06:35
Σύλληψη 65χρονου για μεγάλη ποσότητα αδασμολόγητων προϊόντων καπνού
06:15
12 Ιουνίου
Ένας θάνατος και 42 νέα περιστατικά κορονοϊού
21:32
Επαναρχίζει ο αγώνας Δανία-Φιλανδία
21:12
Σε 79 τα σημεία δειγματοληψίας της Κυριακής για rapid test
21:12
Ουαλία - Ελβετία 1-1
20:55
Η Αίγυπτος θα στείλει στο διάστημα δύο δορυφόρους το 2022
20:53
Δύο συλλήψεις στη Λάρνακα για κατοχή 1 κιλού κοκαΐνης
20:39
Θεσσαλονίκη: Νεκρός εντοπίστηκε άνδρας μετά την κακοκαιρία
20:33
Κατερρευσε ο Έρικσεν, στο Δανία-Φιλανδία. Διεκόπη το ματς
20:11
Τζουμχουριέτ:Την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-400 στα κατεχόμενα πρότεινε στις ΗΠΑ η Άγκυρα
19:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand