Δεν υπάρχει επαρκής εποπτεία στους αποφυλακισμένους καταδικασθέντες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Αδυναμίες στην εποπτεία καταδικασθέντων για σεξουαλικά αδικήματα εναντίον ανηλίκων, που έχουν αποφυλακισθεί, διαπιστώνει η Αρχή Εποπτείας.

Με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη βουλή μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης η Αρχή ζητεί να δοθεί η δυνατότητα επιβολής επιπρόσθετης ποινής από το δικαστήριο, η προσθήκη στο νόμο ποινής που να απαγορεύει στον καταδικασθέντα να επισκεφθεί το σχολείο του θύματος ή το χώρο που συχνάζει το θύμα ή άλλα παιδιά, τη δυνατότητα στον Γενικό Εισαγγελέα να καταχωρεί στο δικαστήριο αίτημα για επιβολή κυρώσεων και ποινής μετά την καταδίκη κατόπιν εισήγησης της Αρχής Εποπτείας ή της Αστυνομίας και τη δυνατότητα της Αρχής Εποπτείας να αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.

Το νομοσχέδιο εκκρεμεί στην επιτροπή Νομικών της Βουλής. Ωστόσο η επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία συζήτησε σήμερα το θέμα, θα ζητήσει είτε την άμεση εξέταση του από την επιτροπή Νομικών, είτε την μεταφορά του στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πρόεδρος της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι η Αρχή Εποπτείας απαρτίζεται από εκπροσώπους διαφόρων υπηρεσιών και ειδικοτήτων και παρακολουθεί τους καταδικασθέντες. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα δήλωσε ότι δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα των παρακολουθήσεων. Η παρακολούθηση, πρόσθεσε, γίνεται σήμερα μόνο με επισκέψεις κοινωνικών λειτουργών, οι οποίοι υποβάλλουν στη συνέχεια έκθεση στην Αρχή Εποπτείας για τους εποπτευόμενους.

Στο Αρχείο Καταδικασθέντων βρίσκονται διακόσια ονόματα που έχουν μέχρι σήμερα καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων, ενώ η Αρχή Εποπτείας έχει 48 φακέλους για άτομα που είναι υπό παρακολούθηση.

Πηγή: Νίκος Σχίζας, ΡΙΚ Βουλή

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:07

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Οι ΗΠΑ άσκησαν το βέτο που διαθέτουν κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν-Έπληξε στρατιωτική αεροπορική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.