Δεν υπάρχει επαρκής εποπτεία στους αποφυλακισμένους καταδικασθέντες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Αδυναμίες στην εποπτεία καταδικασθέντων για σεξουαλικά αδικήματα εναντίον ανηλίκων, που έχουν αποφυλακισθεί, διαπιστώνει η Αρχή Εποπτείας.

Με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη βουλή μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης η Αρχή ζητεί να δοθεί η δυνατότητα επιβολής επιπρόσθετης ποινής από το δικαστήριο, η προσθήκη στο νόμο ποινής που να απαγορεύει στον καταδικασθέντα να επισκεφθεί το σχολείο του θύματος ή το χώρο που συχνάζει το θύμα ή άλλα παιδιά, τη δυνατότητα στον Γενικό Εισαγγελέα να καταχωρεί στο δικαστήριο αίτημα για επιβολή κυρώσεων και ποινής μετά την καταδίκη κατόπιν εισήγησης της Αρχής Εποπτείας ή της Αστυνομίας και τη δυνατότητα της Αρχής Εποπτείας να αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.

Το νομοσχέδιο εκκρεμεί στην επιτροπή Νομικών της Βουλής. Ωστόσο η επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία συζήτησε σήμερα το θέμα, θα ζητήσει είτε την άμεση εξέταση του από την επιτροπή Νομικών, είτε την μεταφορά του στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πρόεδρος της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι η Αρχή Εποπτείας απαρτίζεται από εκπροσώπους διαφόρων υπηρεσιών και ειδικοτήτων και παρακολουθεί τους καταδικασθέντες. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα δήλωσε ότι δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα των παρακολουθήσεων. Η παρακολούθηση, πρόσθεσε, γίνεται σήμερα μόνο με επισκέψεις κοινωνικών λειτουργών, οι οποίοι υποβάλλουν στη συνέχεια έκθεση στην Αρχή Εποπτείας για τους εποπτευόμενους.

Στο Αρχείο Καταδικασθέντων βρίσκονται διακόσια ονόματα που έχουν μέχρι σήμερα καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων, ενώ η Αρχή Εποπτείας έχει 48 φακέλους για άτομα που είναι υπό παρακολούθηση.

Πηγή: Νίκος Σχίζας, ΡΙΚ Βουλή

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:07

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Αύξηση διασποράς κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο αλλά σταθερή η τιμή R
16:38
Οι αντίπαλοι των κυπριακών ομάδων
16:27
Εγκαθίδρυση Συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετώ»
16:24
Πιθανός ημιτελικός μεταξύ Τζόκοβιτς και Τσιτσιπά στο Γουίμπλετον
16:18
"Για το ωραίο και τ' αληθινό", η ΚΟΕ τίμησε την ολυμπιακή ομάδα της Κύπρου
16:13
Γενικός Εισαγγελέας: Εισηγείται ολική αναθεώρηση ή και εκσυγχρονισμό του περί Θανατικών Ανακριτών Νόμου
16:05
Φον Ντερ Λάιεν: Δε θα δεχθούμε ποτέ, μα ποτέ ως ΕΕ τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό
16:04
ΗΠΑ: Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Φλόριντα: 4 νεκροί, 159 αγνοούμενοι
15:44
Στα χέρια της οικογένειας του Θανάση τα πορίσματα των επιστημονικών εξετάσεων
15:32
Ικανοποίηση για τη στήριξη των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο ΠτΔ μετά την Σύνοδο Κορυφής και την συνάντηση του με τον Α. Γκουτέρες
15:21
Κ.Μητσοτάκης: "Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία"
15:04
Την απογοήτευσή του για τους όρους που έθεσε η Τουρκία στη Γενεύη εξέφρασε στον Α. Γκουτέρες ο ΠτΔ
14:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand