Η Κομισιόν παρουσιάζει προτάσεις για μεταφορά εταιριών απο το ένα Κ-Μ στο άλλο

Το Κολέγιο των Επιτρόπων ενέκρινε σήμερα ένα πλαίσιο που καθορίζει τις κοινές διαδικασίες σε επίπεδο ΕΕ για τη μετακίνηση της έδρας εταιριών από το ένα Κράτος Μέλος στο άλλο και την ίδρυση εταιριών αποκλειστικά με ηλεκτρονικές διαδικασίες, μέσω διαδικτύου.

Τι προτάσεις παρουσίασε ο Πρώτος Αντιπρόεδρος Τίμμερμανς και η Επίτροπος Βέρα Γιούροβα.

Ως γνωστόν και στη βάση απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ, οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν την έδρα τους σε όποιο Κράτος Μέλος της ΕΕ το επιθυμούν.

Οι νέοι κανόνες αποτελούν μέρος της νομοθετική δράσης της Κομισιόν για μια πιο δίκαιη ενιαία αγορά. Συμπληρώνουν δε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των κανόνων σχετικά με τους αποσπασμένους εργαζομένους και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της απάτης, καθώς και την πρόταση της Κομισιόν για μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εργασίας.

Αναλυτικά, το Κολέγιο εξέτασε το ζήτημα στη σημερινή του συνεδρίαση και ενέκρινε πρόταση που καθορίζει κοινές διαδικασίες σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μια εταιρεία μπορεί να μετακινηθεί από μια χώρα της ΕΕ σε μια άλλη, να συγχωνευθεί ή να χωριστεί σε δύο ή περισσότερες νέες οντότητες πέραν των συνόρων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι νέοι κανόνες για διασυνοριακές μετατροπές και διασπάσεις θα περιλαμβάνουν τώρα ειδικά μέτρα που θα βοηθήσουν τις εθνικές αρχές να καταπολεμήσουν την κατάχρηση.

Η πρόταση αναφέρει ότι οι  μεταβιβάσεις αυτού του είδους θα περιλαμβάνουν αποτελεσματικές διασφαλίσεις κατά καταχρηστικών ρυθμίσεων για την καταστρατήγηση των φορολογικών κανόνων, θα υπονομεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων ή θα διακυβεύσουν τα συμφέροντα των πιστωτών ή των μειοψηφούντων μετόχων. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, η επιχείρηση θα σταματήσει από το κράτος μέλος αναχώρησης, ακόμη και πριν γίνει η μετακίνηση.

Σημειώνεται ότι επί του παρόντος, οι εθνικοί κανόνες διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών ή επιβάλλουν υπερβολικά διοικητικά εμπόδια κάτι που αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επιδιώκουν νέες ευκαιρίες σε άλλα Κ-Μ από το φόβο υπερβολικής γραφειοκρατίας.

Ταυτόχρονα, οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να κινηθούν ή να αναδιοργανωθούν χωρίς περιττές νομικές περιπλοκές και με χαμηλότερο κόστος σε ολόκληρη την ενιαία αγορά. Η Κομισιόν υπολογίζει την εξοικονόμηση κόστους για επιχειρήσεις ύψους € 12.000 - € 19.000 ανά επιχείρηση και συνολικά € 176 - € 280 εκατομμυρίων για 5 χρόνια.

Σε ότι αφορά τη δημιουργία εταιρειών μέσω του διαδικτύου, η Κομισιόν επισημαίνει ότι επί του παρόντος, μόνο 17 κράτη μέλη παρέχουν μια πλήρως ηλεκτρονική διαδικασία για την εγγραφή εταιρειών.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, σε όλα τα Κράτη Μέλη, οι εταιρείες θα μπορούν να εγγραφούν, να δημιουργήσουν νέα υποκαταστήματα ή έγγραφα αρχείων στο ηλεκτρονικό μητρώο επιχειρήσεων. Η ψηφιακή μετάβαση καθιστά τη διαδικασία δημιουργίας μιας επιχείρησης πιο αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική:

Κατά την Κομισιόν η ηλεκτρονική εγγραφή διαρκεί κατά μέσο όρο το ήμισυ του χρόνου και μπορεί να είναι έως και 3 φορές φθηνότερη από τις παραδοσιακές μορφές που βασίζονται στο χαρτί. Η εξοικονόμηση για την ηλεκτρονική καταχώριση και αρχειοθέτηση βάσει των νέων κανόνων υπολογίζεται σε 42 έως 84 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τις εταιρείες της ΕΕ.

Επιπλέον η αρχή του "μία φορά μόνο", που περιλαμβάνεται στη σημερινή πρόταση, αντικαθιστά την ανάγκη να υποβάλλονται αρκετές φορές οι ίδιες πληροφορίες σε διαφορετικές αρχές σε έναν κύκλο ζωής της εταιρείας.

Τέλος προκειμένου να αποφευχθεί η απάτη και η κατάχρηση, αν οι εθνικές αρχές υποψιάζονται απάτη, θα μπορούν να ζητήσουν τη φυσική παρουσία των ιδιοκτητών εταιρειών. Θα είναι επίσης σε θέση να απαιτήσουν τη συμμετοχή φορέων, όπως συμβολαιογράφοι, στη διαδικασία.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΑΑΡ)

Τελευταιες Ειδησεις

26 Φεβρουαρίου
Ελλάδα: 1.790 νέα κρούσματα, 371 διασωληνωμένοι, 29 θάνατοι
17:54
Στις φυλακές της Τρίπολης μεταφέρθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης
17:34
Πέντε λεπτά πριν τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία προειδοποίησαν τους Ρώσους οι Αμερικανοί, λέει ο Λαβρόφ
16:27
Σταθερή κάτω από τη μονάδα η τιμή του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο
16:25
Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας στην επικοινωνία Ν. Δένδια- Σ. Λαβρόφ
16:21
Η πανδημία αύξησε τη ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες στην ΕΕ
15:30
Προδρόμου: Έκκληση προς μαθητές να απέχουν από εκδηλώσεις και έθιμα την "Τσικνοπέμπτη",
15:09
Απάντηση Σ.Μισέλ στο ΡΙΚ για Τουρκία και πενταμερή για το κυπριακό, μετά το πέρας της συνόδου για την άμυνα (ΒΙΝΤΕΟ)
14:59
Σωστή επαναλειτουργία και οικονομική ενίσχυση ζητούν οι ιδιοκτήτες Κέντρων Αναψυχής
14:43
Προκήρυξη σχεδίων για γεωργικό πετρέλαιο και πετρέλαιο κίνησης
14:42
Oλοκληρώθηκε και η 2η τηλεδιάσκεψη των 27, υιοθετήθηκε δήλωση για την ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ
14:17
Πτωτικά κινείται το μεσημέρι της Παρασκευής το ΧΑΚ
14:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand