Τις Θαλασσινές Σπηλιές επισκέφθηκε η Επιτροπή Περιβάλλοντος

Στο Δημοτικό Μέγαρο Πέγειας μεταφέρθηκε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, για να συνεδριάσει στην παρουσία εκπροσώπων εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αλλά και πλήθους Πεγειωτών. Μετά τη συνεδρίαση ακολούθησε επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών.

Την ίδια ώρα που τα μέλη του κοινοβουλίου και οι συνεργάτες τους, επισκέπτονταν το Δημοτικό Μέγαρο Πέγειας για να συνεδριάσουν, κάτοικοι και ιδιοκτήτες γης στην περιοχή της Πέγειας οργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας, αξιώνοντας από τους βουλευτές να μην ανακόψουν την πορεία ανάπτυξης της περιοχής. 
Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου ανέφερε πως η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων ήρθε επιτόπου στην Πέγεια για να δει ιδίοις όμμασι την περίπτωση των αναπτύξεων που έχουν γίνει στις Θαλασσινές Σπηλιές. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, είπε ο κ. Αδάμου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος είχε την ευκαιρία να συναντήσει τις τοπικές αρχές, τους κατοίκους της Πέγειας, αλλά και την περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών.
Ο κ. Αδάμου έστειλε το μήνυμα ότι σημασία έχει η ευημερία τόσο του περιβάλλοντος όσο και των πολιτών και πως κάπου υπάρχει η χρυσή τομή που πρέπει να εξευρεθεί σ’ αυτόν τον τόπο εάν θέλουμε να λεγόμαστε Ευρωπαίοι και τηρώντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Πρόσθεσε πως οι αναπτύξεις μπορούν να γίνονται και πρέπει να γίνονται, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, αφού προηγηθούν οι κατάλληλες περιβαλλοντικές μελέτες και η δέουσα εκτίμηση για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Ο κ. Αδάμου είπε πως στο μέρος των Θαλασσινών Σπηλιών υπήρξε μια εμφανής παρανομία, η οποία έγινε το 2008, όταν άλλαξαν οι ζώνες χωρίς να προηγηθεί καμία μελέτη.
Επεσήμανε ωστόσο πως οι αναπτύξεις που έγιναν, έγιναν κατόπιν εξασφάλισης αδειών. Είπε ακόμη πως “αυτό που απομένει να δούμε είναι να εξετάσουμε τι γίνεται από εδώ και πέρα”.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος ανέφερε πως η εκτελεστική εξουσία και τα Υπουργεία Γεωργίας και Εσωτερικών έχουν αποφασίσει είκοσι μέτρα, τα οποία ανακοίνωσαν, ενώ θα βγουν και τα ανάλογα διατάγματα από τον Υπουργό.
Εμείς, συνέχισε, σαν Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος αναμένουμε απαντήσεις από τα Υπουργεία -στη συνεδρία που έγινε στη Λευκωσία- ώστε η Επιτροπή να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα. 
Ο Δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιτόπια επίσκεψη των βουλευτών της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ώστε να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για τις αναπτύξεις που βρίσκονται υπό κατασκευή όσο και για αυτές που έχουν αδειοδοτηθεί και η ανέγερση τους αρχίζει το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο κ. Λάμπρου αναφέρθηκε σε «παραπληροφόρηση, που υπάρχει από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας», η οποία πρέπει – όπως είπε- να σταματήσει.
Έχουμε, συνέχισε, δώσει τις θέσεις μας ως Δήμος Πέγειας, έχουμε δείξει ποια μέτρα μπορούμε να πάρουμε, σημειώνοντας πως με το τοπικό σχέδιο θα γίνουν όλες οι μελέτες. 
Ο Δήμαρχος Πέγειας απηύθυνε έκκληση προς τους βουλευτές, αλλά και προς τα όλα τα τμήματα της κυβέρνησης, ό,τι πράττουν να το πράττουν ψύχραιμα με βάση τη λογική. “Ζητούμε να αναμένουμε την επιστημονική μελέτη και μετά να παρθούν οποιαδήποτε μέτρα”, κατέληξε. 
O Xαράλαμπος Θεόπεμπτου, Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, ανέφερε πως η περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών έχει συζητηθεί πάρα πολύ στα ΜΜΕ και ανάμεσα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και ανάμεσα στο κοινό, προσθέτοντας πως οι υπηρεσίες ετοιμάζονται να παραδώσουν εκθέσεις με βάση τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από τους βουλευτές.
Είναι μια περιοχή, συνέχισε, που έχουν γίνει διάφορες αναπτύξεις, που είναι πολύ όμορφη και που υπάρχουν διάφοροι λόγοι προστασίας της όπως ΦΥΣΗ 2000, για τις φώκιες αλλά και για άλλα είδη. 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πάφου Κωστάκης Κωνσταντίνου ανέφερε “είμαστε υπέρ της νενομισμένης και λελογισμένης ανάπτυξης με προστασία του φυσικού περιβάλλοντος εκεί και όπου επιβάλλεται”, σημειώνοντας πως “οι ακραίες προσεγγίσεις και δη από πολιτικούς για λεύκη ζώνη από άκρου εις άκρου της ακτογραμμής από το Κερατίδι μέχρι τον Άγιο Γεώργιο, αυτά είναι άτοπα και θα πρέπει κάποιοι να σταματήσουν να προκαλούν”.
Εμείς, είπε, είμαστε εδώ γιατί οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε και το περιβάλλον, αλλά την ίδια στιγμή και τις ιδιοκτησίες και τις περιουσίες των κατοίκων, οι οποίοι δικαιούνται ανάπτυξη των δικών τους περιουσιών.
  
Ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι και το φυσικό περιβάλλον μπορεί να προστατευτεί, και μια προσεγμένη λελογισμένη ανάπτυξη να γίνει στην περιοχή. «Άνθρωπος και περιβάλλον μπορούν να συνυπάρξουν», κατέληξε.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος τάχθηκε υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και των συμφερόντων των δημοτών της Πέγειας. Ο κ. Κέττηρος δήλωσε ότι την απόφαση για το τι θα γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή δεν θα την πάρει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής αλλά ούτε η Βουλή των Αντιπροσώπων, σημειώνοντας πως η Βουλή ψηφίζει νόμους και έχει καθήκον να ελέγχει την εφαρμογή της Νομοθεσίας. Είπε μάλιστα πως στην προκειμένη περίπτωση των Θαλασσινών Σπηλιών κάποια πράγματα δεν έγιναν σωστά από την αρχή. 
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου ανέφερε στο πλαίσιο της συνεδρίας πως το θέμα των Θαλασσινών Σπηλιών δεν είναι θέμα μόνο πολιτικής απόφασης, αλλά ο καθένας, εδώ που φτάσαμε, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Όταν για παράδειγμα, είπε, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπήρχε ομόφωνη απόφαση του Δήμου για να προχωρήσουν στην ανάπτυξη εκ των υστέρων μαθαίνουμε ότι κάποια μέλη του δημοτικού συμβουλίου Πέγειας δεν συμφωνούν. 
Η κ. Δημητρίου είπε πως οι βουλευτές δεν έχουν λάβει απαντήσεις στα ερωτήματα τους για το τι πραγματικά συμβαίνει. Διερωτήθηκε μάλιστα κατά πόσο δόθηκε περιβαλλοντική μελέτη μετά την εξασφάλιση  πολεοδομικής άδειας. 
Ο Άκης Κίκκας, εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είπε ότι στόχος είναι όλα όσα γίνονται να διασφαλιστεί ότι γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας με ενδεδειγμένους νόμους και τα ενδεδειγμένα μέτρα, πρώτα για προστασία του περιβάλλοντος και δεύτερον – όπως είπε- για να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές κυρώσεις από τα όργανα της ΕΕ. Σκοπός μας, συνέχισε, “είναι να προλάβουμε ένα κακό και όχι να γίνεται η παράβαση και μετά να τρέχουμε να προλάβουμε τα πρόστιμα”. O κ. Κίκκας ανέφερε πως τους έχει ζητηθεί από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής να κάνουν μια έρευνα για το όλο θέμα τόσο για την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών όσο και την περιβαλλοντική πτυχή του θέματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου, Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ,στο πλαίσιο της συνεδρίας ανέφερε πως η Ομοσπονδία θεσμικά είναι μέλος της Επιτροπής αξιολόγησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων βάσει του Νόμου και μέλος της Ad Hoc Επιτροπής που εξετάζει τις δέουσες μελέτες επιπτώσεως του περιβάλλοντος. Εμάς η θέση μας, είπε, είναι ότι “δεν έγινε δέουσα εκτίμηση εξ αρχής».  Συγκεκριμένα, ανέφερε πως μια περιοχή που βρίσκεται πλησίον και μέρος της είναι εντός της περιοχής ΝΑΤΟΥΡΑ, βάσει της οδηγίας για τους οικοτόπους, πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί δέουσα εκτίμηση για τις επιπτώσεις στα είδη χαρακτηρισμού, όπως οι φώκιες στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών, οι νυχτερίδες και αγριολούλουδα πάνω στην παραλία.
Η εκπρόσωπος του Τμήματος Κτηματολογίου, ανέφερε πως οι επαύλεις που κτίζονται ήδη έχουν πουληθεί.
Από την πλευρά του ο Κώστας Ορουντιώτης, εκ μέρους του Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως πρέπει να ακολουθηθούν και να εφαρμοστούν πιστά οι επιστημονικές πρόνοιες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη διατήρηση της μεσογειακής φώκιας στην Κύπρο που εκπονήθηκε το 2011.
Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί καμία βεβιασμένη κίνηση, που πιθανόν να βασίζεται και σε λάθη του παρελθόντος, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση του απειλούμενου είδους, αλλά και να απαγορευτεί η όποια επέμβαση στη Ζώνη Προστασίας της Παραλίας και να εκδοθεί διάταγμα θαλάσσιας προστασίας για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Σημειώνεται πως κατά την επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στο χώρο των Θαλασσινών Σπηλιών οικολόγοι με πανώ διαμαρτυρήθηκαν για την ανέγερση των επαύλεων.
Στο μεταξύ, σε έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου Πεγειας, επαναβεβαιώθηκε στην ουσία η γραμμή πλεύσης του Δημοτικού Συμβουλίου στα θέματα ανάπτυξης και κυρίως στην περιοχή των θαλασσινών σπηλιών, με το σώμα να τάσσεται εναντίον οποιασδήποτε επέκτασης των υφιστάμενων προστατευτικών ζωνών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:11

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.