Ανησυχία από ΚΣΣΕ για τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία

Βαθιά ανησυχία εκφράζει η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) μετά την ανακοίνωση στις 18 Απριλίου για τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου, ενάμιση χρόνο πριν την προγραμματισμένη διεξαγωγή τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Επιτροπή που συνέρχεται σήμερα στο Στρασβούργο, υιοθέτησε δήλωση σε σχέση με τις πρόωρες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, στην οποία επισημαίνει ακόμη πως οι τροπολογίες στον εκλογικό νόμο υιοθετήθηκαν από το κοινοβούλιο μόνο ένα μήνα πριν την ανακοίνωση για τις πρόωρες εκλογές.
Αυτές οι τροποποιήσεις αλλάζουν ουσιωδώς τους κανόνες των εκλογών και την προεκλογική εκστρατεία, αναφέρεται στην ανακοίνωση, σημειώνοντας πως περιλαμβάνουν τη δυνατότητα για σχηματισμό προεκλογικών συμμαχιών που δεν ήταν δυνατή μέχρι τώρα.
Προστίθεται πως η εξαιρετικά σύντομη περίοδος μεταξύ της υιοθέτησης αυτών των νέων κανόνων και των επερχόμενων εκλογών δίδει πολύ λίγο χρόνο στα πολιτικά κόμματα να προσαρμοστούν και να ολοκληρώσουν τις ετοιμασίες τους για τις εκλογές.
Η αλλαγή των εκλογικών κανόνων τρεις μήνες πριν την ημέρα των εκλογών είναι αντίθετη με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας, αναφέρεται ενώ την ίδια ώρα σημειώνεται πως η Συνέλευση σημειώνει με λύπη ότι το 10% του εκλογικού κατώτατου ορίου - το υψηλότερο στην Ευρώπη - δεν μειώθηκε με την τροποποίηση του νόμου, παρά την έκκληση της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένης της Συνέλευσης.
Αυτό το πολύ υψηλό κατώτατο όριο θα υπονομεύσει περαιτέρω τον πολιτικό πλουραλισμό, θέτοντας στο περιθώριο πολιτικά κόμματα, προστίθεται.
Παράλληλα, η Επιτροπή καταδικάζει το γεγονός ότι την ίδια μέρα που ανακοινώθηκαν οι εκλογές, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την 7η επέκταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που εφαρμόστηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
Στο ίδιο μήκος κύματος, με τις εκφρασθείσες από την Επιτροπή της Βενετίας ανησυχίες, η Επιτροπή επαναλαμβάνει πως είναι αδύνατη η διεξαγωγή γνήσια δημοκρατικών εκλογών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και εν μέσω συνεχιζόμενων επιχειρήσεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε δυσανάλογα μέτρα και απαράδεκτους περιορισμούς θεμελιωδών ελευθεριών λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα λόγω αυτών των μέτρων και περιορισμών.
Επιπρόσθετα, αναφέρεται πως κάποιες πρόνοιες του νέου εκλογικού συστήματος εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια και διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας και πιθανή παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στις αρχές που είναι αρμόδιες για τις εκλογές.
Εν κατακλείδι, η Επιτροπή Παρακολούθησης της ΚΣΣΕ εκφράζει βαθιά ανησυχία για τη δυνατότητα διεξαγωγής και διοργάνωσης γνήσια δημοκρατικών εκλογών, σημειώνοντας πως διακυβεύεται στο τέλος της διαδικασίας η νομιμότητα των εκλογών, και υπενθυμίζοντας πως η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις θεμελιώδεις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, περιλαμβανομένης της διεξαγωγής ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Φεβρουαρίου
Πάφος:Εξερράγη φιάλη αερίου σε κατάστημα-Ακρωτηριάστηκε το χέρι 21χρονου
21:20
Nέο παραλήρημα Ερντογάν για Α. Μεσόγειο και Αγία Σοφία-Αποκάλεσε το Αιγαίο θάλασσα των νησιών
20:51
Την Παρασκευή στην Τουρκία ο Σανέρ για το οικονομικό «πρωτόκολλο», συνάντηση με Οκτάι είχαν τ/κ οργανώσεις
20:34
Περισσότεροι από 20 εκατ. Γερμανοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, αν προσβληθούν από τον κορονοϊό
20:20
Ένα θάνατο και 143 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:10
Ισραήλ: Νόμος επιτρέπει στις αρχές να γνωρίζουν τα ονόματα των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί
19:38
Mε ταχύτητα 184 χιλιομέτρων οδηγούσε νεαρός στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας
19:16
Σουηδία: Πρόταση να κλείνουν τα εστιατόρια στις 20.30 και να μειωθεί ο αριθμός των πελατών στα καταστήματα
18:54
«Σταθερή ροή» κρατήσεων προς Κύπρο αναμένουν οι Βρετανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες
18:40
Φον ντερ Λάιεν: Αισιόδοξη για εμβολιασμό του 70% των Ευρωπαίων μέχρι τέλος καλοκαιριού
18:23
Ελλάδα: 1913 νέα κρούσματα- 28 νέοι θάνατοι- 357 διασωληνωμένοι
17:56
Eν αναμονή των αυριανών αποφάσεων για χαλαρώσεις, σε δύο φάσεις η επιστροφή μαθητών, παραμένουν sms και απαγόρευση κυκλοφορίας
17:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand