Δείπνο ηγετών: Δεν απέκλεισαν την προοπτική έναρξης νέου διαλόγου

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διορισμού προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για διερεύνηση της πιθανότητας επανάληψης ενός διαλόγου.

Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά από χθεσινοβραδυνή άτυπη συνάντηση και δείπνο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, που κράτησε τρείς και πλέον ώρες, από τον Αντόνιο Γκουτέρες εξαρτάται αν και κατά πόσο θα αποφασίσει, αν επιθυμεί, να αποστείλει κάποιον για διερευνητική αποστολή, με κύριο θέμα τις παραμέτρους που έχει θέσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας.Είχε ρωτηθεί αν οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να μην υπάρξει ένσταση στο διορισμό απεσταλμένου ή διαδικασία βολιδοσκόπησης και κατά πόσο θα αρχίσει εκ νέου περίοδος προπαρασκευής ή θα υπάρξει στασιμότητα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί συζητήθηκαν με πολλή ευθύτητα και πραότητα όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται και η προοπτική νέου διαλόγου. Κοινή διαπίστωση, όπως είπε, είναι ότι υπάρχουν διαφωνίες. Ερωτηθείς αν υπήρξε κοινό έδαφος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε, 'αν θεωρεί κανείς κοινό έδαφος τη διαπίστωση ότι και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους'. Έγιναν, όπως είπε αναφορές στις υφιστάμενες διαφορές των δύο πλευρών, αλλά δεν υπήρξε διάλογος ή διαπραγμάτευση σε λεπτομέρεια. Ο Πρόεδρος της Αναστασιάδης επανέλαβε στον κύριο Ακιντζί την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο στο οποίο είχε τερματιστεί ο διάλογος στο Κράν Μοντανά τον περασμένο Ιούλιο. Τόνισε παράλληλα την ανάγκη τερματισμού των Τουρκικών προκλήσεων, υποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις υπό καθεστώς απειλής. Επιβεβαίωσε δέ ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έθεσε ζήτημα δημιουργίας κοινής επιτροπής συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου. Ωστόσο, υπέδειξε, γνώριζε εκ των προτέρων τη στάση του ιδίου, ότι δηλαδή αυτό το θέμα δεν μπορεί να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως και ότι δεν πρόκειται να αναβληθούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου. Επεσήμανε δέ ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επαναρχίσουν στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Στη συνάντηση συζητήθηκε και η διάνοιξη οδοφραγμάτων. Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενδεχομένως μέχρι την πρώτη Ιουλίου να παραδοθεί το όδοφραγμα Δερύνειας και περί τα μέσα Σεπτεμβρίου το οδόφραγμα που συνδέει τη Λεύκα με το Απλίκι. Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε αξιολόγηση του αποτελέσματος της συνάντησης με τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου.

Στο παρόν στάδιο τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως ήταν στο παρελθόν, δήλωσε επιστρέφοντας στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί και διατύπωσε επικρίσεις, υποστηρίζοντας πως δεν έχει αλλάξει η συμπεριφορά της Ελληνοκυπριακής πλευράς.
Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση αναγκαία, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι επανέλαβε τις θέσεις του για το θέμα του φυσικού αερίου.
Στο ενδεχόμενο αποστολής προσωπικού απεσταλμένου του Αντόνιο Γκουτέρες για βολιδοσκόπηση της επανέναρξης συνομιλιών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση, ούτε κάτι το σίγουρο. Υπογράμμισε ότι ο απεσταλμένος αυτός δεν θα ενεργεί οπως ο Εσπεν Μπάρθ Αιντα και ίσως να είναι κάτι το προσωρινό.
Σε ότι αφορά τη συνέχεια της διαδικασίας, είπε ότι οι συναντήσεις διαπραγματευτών και ακολούθως των ηγετών είναι κάτι που πλέον έχει παρέλθει. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σημείωσε ακόμη ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα δείξει κατά πόσο θα υπάρξουν στρατηγικές προσεγγίσεις ως πακέτο, στα υπό συζήτηση θέματα και κατά πόσο ο Γενικός Γραμματέας θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία. Στις τοποθετήσεις του ο κύριος Ακιντζί αναφέρθηκε στο ναυάγιο του Κράν Μοντανά καθώς και το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν το 2004.

Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε στην κατοικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στη νεκρή ζώνη του αεροδρομίου Λευκωσίας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως ζήτησε ο Μουσταφά Ακιντζί. Σε ανακοινωθέν της κυρίας Σπέχαρ, γίνεται αναφορά σε ειλικρινή και ανοικτή ανταλλαγή απόψεων του Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριου ηγέτη σε ένα τετ α τετ που διήρκεσε δύο ώρες και του οποίου ακολούθησε δείπνο.

Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:26

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Covid-19: Το τουρκικό εμβόλιο Turkovac ξεκινά την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών
21:40
Λευκός Οίκος: Ο στόχος του Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως την 4η Ιουλίου δεν θα επιτευχθεί
21:39
Ο ΠΟΥ «ανησυχεί» για τη χαλάρωση των περιορισμών σε ορισμένους αγώνες του Euro 2020
21:36
Βέρα Γιούροβα: Η συνολική ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχει βελτιωθεί
21:33
Ισραήλ-Covid-19: Για ένα «νέο κύμα» ανησυχούν οι αρχές μετά τα 125 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Δευτέρα
21:31
Φάουτσι: Η παραλλαγή Δέλτα η μεγαλύτερη απειλή στην μάχη των ΗΠΑ για την εξάλειψη της πανδημίας εντός των συνόρων
21:30
Νίκος Αναστασιάδης : ΠτΔ: Όσο είμαι στην εξουσία δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας
21:25
Νίκος Αναστασιάδης: Στόχος του ανασχηματισμού να υπηρετήσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης και το Σχέδιο Ανάκαμψης
21:18
Τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων
20:38
Η Biontech ετοιμάζει γρήγορη αντίδραση σε τυχόν νέες παραλλαγές του κορονοϊού
19:41
WSJ: Το Πεκίνο θα διατηρήσει σε ισχύ για έναν ακόμη χρόνο τους συνοριακούς περιορισμούς λόγω Covid-19
19:40
Μέρκελ: Άλλαξε εμβόλιο για τη δεύτερη δόση – Από AstraZeneca σε Moderna
19:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand