Λονδίνο:Άρχισαν οι εργασίες της Συνόδου της Κοινοπολιτείας

Άρχισαν σήμερα στο Λονδίνο οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Συνάντησης των Επικεφαλής Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας (CHOGM). Η σύνοδος, που διεξάγεται ανά δύο χρόνια, θα διαρκέσει έως την Παρασκευή.

Οι πρώτες ημέρες είναι αφιερωμένες σε συναντήσεις εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών που είναι χωρισμένες σε τέσσερα διαφορετικά θεματικά φόρουμ: για το ρόλο της νεολαίας στην Κοινοπολιτεία, για τις γυναίκες, για τις επιχειρήσεις και για την κοινωνία των πολιτών.

Η κορύφωση της CHOGM θα έρθει την Παρασκευή με την κλειστή συνάντηση των ηγετών των 53 χωρών-μελών στο Κάστρο του Γουίνζορ, τη βασιλική κατοικία έξω από το Λονδίνο.

Την Κύπρο θα εκπροσωπήσουν στις εργασίες της συνόδου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο κ. Αναστασιάδης θα γίνει εξάλλου δεκτός από την Πρωθυπουργό Μέι στη Ντάουνινγκ Στριτ το απόγευμα της Τρίτης.

Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εγκαινίασε το πρωί το Φόρουμ για τις Επιχειρήσεις. Στην ομιλία της ανέφερε ότι στόχος είναι να γίνει μία εκτενής συζήτηση για τον καλύτερο τρόπο επίτευξης μεγαλύτερης ευημερίας για τις 53 χώρες-μέλη της Κοινοπολιτείας, μέσα από το ανοιχτό διεθνές εμπόριο.

Η κα Μέι σημείωσε ότι προβλέπεται πως έως το 2020 η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών-μελών του οργανισμού θα ανέρχεται σε 700 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι παραμένουν ρίσκα όσο η παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι «εύθραυστη».

Το Φόρουμ Νεολαίας εγκαινίασε ο Πρίγκιπας Χάρι, το Φόρουμ Γυναικών η Γενική Γραμματέας της Κοινοπολιτείας Πατρίσια Σκότλαντ και το Φόρουμ Κοινωνίας των Πολιτών η Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Πένι Μόρντοντ. Σημαντική θα είναι η συμμετοχή μελών της βασιλικής οικογένειας σε εκδηλώσεις των τεσσάρων φόρουμ, συμπεριλαμβανομένης της Μέγκαν Μαρκλ.

Η επίσημη τελετή έναρξης της CHOGM θα γίνει στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ την Πέμπτη και στο τέλος της συνόδου αναμένεται κοινό ανακοινωθέν και δήλωση.

Οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία επί παγκοσμίων ζητημάτων και επί των προτεραιοτήτων της Κοινοπολιτείας, όπως επίσης τη μεταρρύθμιση και ανανέωση του οργανισμού.

Στην έναρξη των εργασιών της συνόδου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα λόρδος Άχμαντ ανακοίνωσε επένδυση ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων λιρών για την προώθηση και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις μικρές χώρες-μέλη της Κοινοπολιτείας και στις χώρες-μέλη του νοτίου Ειρηνικού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:26

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Επαναλειτουργούν οι κατασκηνωτικοί χώροι του Τμήματος Δασών
21:45
Υπό 8ημερη κράτηση 35χρονος για εμπρησμό κτηρίου στη Λευκωσία
21:24
76 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο - Κανένας θάνατος
20:52
ΠΟΥ: Δεκάδες χώρες δεν μπορούν να συνεχίσουν τον εμβολιασμό λόγω έλλειψης δόσεων
20:42
Η Ρωσία θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» στις 18 Δεκεμβρίου
20:30
ΠΟΥ: Η παραλλαγή Δέλτα γίνεται παγκοσμίως κυρίαρχη
20:21
Στην Κύπρο εντός Ιουνίου ο Βοηθός του ΓΓ του ΟΗΕ Ζαν Πιέρ Λακρουά
20:09
ΗΕ: Δεν θα εισηγηθεί νέα διάσκεψη η Λουτ αν δεν δει κοινό έδαφος
20:00
Έβαλε βηματοδότη και παίρνει εξιτήριο ο Έρικσεν
19:47
Ελαφρώς μειωμένα αλλά ξανά πάνω από 10.000 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο ΗΒ
19:32
Εφαρμογή οδηγίας για μείωση χρήσης πλαστικών από τον Ιούλιο
19:18
Ανανέωσε με Γιοβάνοβιτς ο Απόλλωνας
19:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand