Δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου ΕΕ για Συρία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει έντονα την επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς, όπως επιβεβαιώθηκε από τον Κοινό Μηχανισμό Διερευνοποίησης του ΟΗΕ(JIM) και όπως αναφέρθηκε συνεχώς τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Γκούτα και σε άλλες περιοχές της Συρίας, αλλά και τις πιο πρόσφατες αναφορές για μια καταστροφική χημική επίθεση στο Douma, δηλώνει εξ ονόματος των κ-Μ της ΕΕ η Ύπατη εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος αναφέρει ότι στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ ενημερώθηκε σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές στις αμερικανικές, τις γαλλικές και τις βρετανικές αεροπορικές επιδρομές στις εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα μέτρα ελήφθησαν με μοναδικό στόχο να αποτρέψουν την περαιτέρω χρήση χημικών όπλων και χημικών ουσιών ως όπλων από το συριακό καθεστώς για να σκοτώσει τους δικούς του ανθρώπους.
Η ΕΕ υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην πρόληψη της χρήσης χημικών όπλων. Θεωρεί εξαιρετικά συγκλονιστικό το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χρήση χημικών όπλων, όπως επιβεβαιώθηκε από την αποστολή διαπίστωσης πραγματικών δεδομένων του OPCW. 
Η λογοδοσία είναι απαραίτητη. Η χρήση χημικών όπλων ή χημικών ουσιών ως όπλων είναι ένα έγκλημα πολέμου και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Οι δράστες θα λογοδοτήσουν για αυτή την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ως εκ τούτου, η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά της λύπη για το γεγονός ότι η εντολή του JIM, που θεσπίστηκε με την απόφαση 2235 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τον εντοπισμό των δραστών χημικών επιθέσεων, δεν ανανεώθηκε τον Νοέμβριο του 2017. Από την άποψη αυτή, είναι λυπηρό το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να υιοθετήσουν ένα ισχυρό ψήφισμα για την αποκατάσταση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού επαλήθευσης για να εξασφαλιστεί η λογοδοσία για τους δράστες των επιθέσεων χημικών όπλων στη Συρία.
Τον Ιούλιο του 2017 και τον Μάρτιο του 2018, η ΕΕ επέβαλε πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους αξιωματούχους και επιστήμονες υψηλού επιπέδου της Συρίας για το ρόλο τους στην ανάπτυξη και τη χρήση χημικών όπλων και είναι πάντοτε έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω μέτρων, ανάλογα με την περίπτωση.
Η ΕΕ καλεί όλες τις χώρες, ιδίως τη Ρωσία και το Ιράν, να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω χρήση χημικών όπλων, ιδίως από το συριακό καθεστώς, και υποστηρίζει τη Διεθνή Εταιρική Σχέση κατά της Ατιμωρησίας για τη Χρήση των Χημικών Όπλων.
Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση στη συριακή σύγκρουση παρά πολιτική. Έχουμε έναν κοινό στόχο να αποτρέψουμε κάθε κλιμάκωση της βίας που θα μπορούσε να μετατρέψει τη συριακή κρίση σε ευρύτερη περιφερειακή αντιπαράθεση, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη Μέση Ανατολή και όλον τον κόσμο. Η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη της σύγκρουσης, ιδιαίτερα το καθεστώς και τους συμμάχους του, να εφαρμόσουν αμέσως την κατάπαυση του πυρός και να εξασφαλίσουν την ανθρωπιστική πρόσβαση και τις ιατρικές εκκενώσεις όπως συμφωνήθηκε ομόφωνα στην απόφαση 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε βιώσιμη λύση στη σύγκρουση απαιτεί μια πραγματική πολιτική μετάβαση σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ανακοινωθέν της Γενεύης του 2012 που διαπραγματεύτηκαν τα συριακά εμπλεκομενα μέρη στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.
Η δεύτερη Διάσκεψη των Βρυξελλών για τη Συρία, η οποία θα διεξαχθεί στις 24-25 Απριλίου 2018, η οποία θα ασκείται από κοινού από την ΕΕ και τον ΟΗΕ, θα αποτελέσει την ευκαιρία για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να επαναλάβει τη συνεχή στήριξή της στην πολιτική διαδικασία και να δεσμεύσει νέες δεσμεύσεις βοηθούν τα κυριότερα θύματα αυτής της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, δηλαδή του Συριακού λαού εντός και εκτός Συρίας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:27

Τελευταιες Ειδησεις

14 Ιουνίου
Λάσετ: Η πανδημία κατέστησε σαφές ότι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι πιο σημαντική από ποτέ
20:46
Ένας θάνατος και 57 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:30
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Οι 30 σύμμαχοι δεσμεύονται σε ενίσχυση της άμυνας της ευρωατλαντικής περιοχής, έναντι όλων των απειλών
20:03
Περιφέρεια Νάπολης: Δεν θα χορηγήσουμε εμβόλιο Pfizer σε όσους πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση με Astrazeneca
19:54
Μέρκελ: Η Συμμαχία πρέπει να βρει «τη σωστή ισορροπία» απέναντι στην Κίνα
19:12
Xωρίς μάσκα υπάρχει ο κίνδυνος της επανεμφάνισης της πανδημίας, σύμφωνα με επιστήμονες
18:42
Και για το Kυπριακό μίλησαν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ Μέρκελ - Ερντογάν
18:07
Κορονοϊός- Eλλάδα: 472 νέα κρούσματα - 18 θάνατοι - 353 διασωληνωμένοι
18:02
Η Γεωργία περιμένει την απόφαση του ΝΑΤΟ για την ένταξή της στην συμμαχία
17:26
Υπ.Γεωργίας:Αποδεκτές από Διοικητικό Δικαστήριο προσφυγές για το χαλλούμι, διορθώνεται το τυπικό λάθος
17:13
Μια θέση για ταξίδι στο διάστημα με τον Τζεφ Μπέζος πωλήθηκε για 28 εκ δολάρια
16:47
Κ.Μητσοτάκης: Nα ενισχύσουμε τους θεσμούς για να διαχειριστούμε μελλοντικές απειλές
16:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand