Το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων απασχόλησε σύσκεψη στο Προεδρικό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, ευρείας σύσκεψης για το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και των αρμοδίων κρατικών Υπηρεσιών.

Μετά τη σύσκεψη ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη σύσκεψη «συζητήθηκε το κρίσιμης σημασίας ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, ιδιαίτερα της συμφωνίας που θα γίνει με τον ανάδοχο στην περιοχή της Κόσιη.
Οι κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε ο Πρόεδρος είναι να κινηθούμε ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.
Αυτό που αποφασίστηκε μέσα από τη σημερινή σύσκεψη είναι οι αρμόδιες Αρχές του κράτους να προχωρήσουν σε μια τελική διαπραγμάτευση με τον ανάδοχο στην περιοχή της Κόσιη, ώστε να συζητηθούν οι όροι που έχει θέσει η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων και αν είναι δυνατόν να φτάσουμε σε συμφωνία στη βάση αυτών των όρων.
Από κει και πέρα η Κυβέρνηση εξετάζει και όλες τις εναλλακτικές επιλογές. Σε κάθε περίπτωση οι κατευθύνσεις που έδωσε ο Πρόεδρος είναι να κινηθούμε το ταχύτερο δυνατόν και αναμένεται να έχουμε κατάληξη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις αμέσως επόμενες μέρες».
Ερωτηθείς είπε ότι τέθηκε χρονοδιάγραμμα, προσθέτοντας ότι «ενδεχομένως την ερχόμενη βδομάδα να φτάσουμε σε οριστικές λύσεις».
Κληθείς να αναφερθεί στις εναλλακτικές λύσεις στις οποίες αναφέρθηκε, ο κ. Υπουργός είπε ότι «τις διερευνούν οι αρμόδιες Αρχές του κράτους. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες σκέψεις στην περίπτωση που δεν υπάρχει κατάληξη με τον ανάδοχο να κινηθούμε σε άλλες κατευθύνσεις».
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «θεωρούμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Αυτό θα φανεί μέσα από τις διαπραγματεύσεις».
Ερωτηθείς για τη στάση των κοινοτήτων της περιοχής επί του θέματος, ο κ. Υπουργός είπε ότι «οι κοινότητες αναμένουν να δουν τις τελικές διευθετήσεις και να οριστικοποιείται αυτό το ζήτημα που χρονολογείται. Για μας είναι προτεραιότητα να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στο επόμενο διάστημα».
Σε ερώτηση για τις ενστάσεις του Γενικού Ελεγκτή, ο κ. Υπουργός είπε ότι «ο Γενικός Ελεγκτής έθεσε δημόσια τις απόψεις του οι οποίες εκφράστηκαν και εντός της σύσκεψης. Λαμβάνονται υπόψη. Από κει και πέρα θα πρέπει να δει κανείς πώς εξυπηρετείται ευρύτερα το δημόσιο συμφέρον».
Πρόσθεσε πως «θυμίζω ότι εκκρεμεί το κλείσιμο της χωματερής στον Κοτσιάτη και ότι υπάρχει καταδικαστική απόφαση για την Κύπρο που αν μεταφραστεί σε πρόστιμο θα στοιχίσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια. Όλα αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος».
Επεσήμανε ακόμα ότι «ο στόχος της ομάδας που θα διαπραγματευτεί με τον ανάδοχο είναι να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του Κύπριου πολίτη».
Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της καταδικαστικής απόφασης κατά της Κύπρου, ο κ. Υπουργός είπε ότι «είχε δοθεί διορία μέχρι το τέλος του 2017 για να προχωρήσουμε σε διευθετήσεις. Έχει εκπνεύσει αυτή η προθεσμία, άρα κινούμαστε σε ημερομηνίες που θέτουν δυσκολίες στη δική μας πλευρά. Για αυτό προτεραιότητα για μας είναι να κινηθούμε άμεσα και να οριστικοποιηθούν οι όποιες διευθετήσεις».

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:29

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Covid-19: Το τουρκικό εμβόλιο Turkovac ξεκινά την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών
21:40
Λευκός Οίκος: Ο στόχος του Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως την 4η Ιουλίου δεν θα επιτευχθεί
21:39
Ο ΠΟΥ «ανησυχεί» για τη χαλάρωση των περιορισμών σε ορισμένους αγώνες του Euro 2020
21:36
Βέρα Γιούροβα: Η συνολική ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχει βελτιωθεί
21:33
Ισραήλ-Covid-19: Για ένα «νέο κύμα» ανησυχούν οι αρχές μετά τα 125 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Δευτέρα
21:31
Φάουτσι: Η παραλλαγή Δέλτα η μεγαλύτερη απειλή στην μάχη των ΗΠΑ για την εξάλειψη της πανδημίας εντός των συνόρων
21:30
Νίκος Αναστασιάδης : ΠτΔ: Όσο είμαι στην εξουσία δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας
21:25
Νίκος Αναστασιάδης: Στόχος του ανασχηματισμού να υπηρετήσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης και το Σχέδιο Ανάκαμψης
21:18
Τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων
20:38
Η Biontech ετοιμάζει γρήγορη αντίδραση σε τυχόν νέες παραλλαγές του κορονοϊού
19:41
WSJ: Το Πεκίνο θα διατηρήσει σε ισχύ για έναν ακόμη χρόνο τους συνοριακούς περιορισμούς λόγω Covid-19
19:40
Μέρκελ: Άλλαξε εμβόλιο για τη δεύτερη δόση – Από AstraZeneca σε Moderna
19:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand