Σύμφωνο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, υπέγραψαν 24 κράτη μέλη της ΕΕ

Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν βρίσκονται ανάμεσα στις 24 χώρες της ΕΕ, που υπέγραψαν χθες το Σύμφωνο στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με τον σημερινό Euractiv.

Eπιπλέον, το σύμφωνο δεν υπέγραψαν η Ρουμανία και η Κροατία. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον Euractiv, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανταγωνιστούν τους τεχνολογικούς κολοσσούς από ΗΠΑ και Ασία, 24 χώρες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν μία "ευρωπαϊκή προσέγγιση" στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Οι αρμόδιοι Υπουργοί υπέγραψαν χθες Δήλωση, στην οποία αναφέρεται ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρηματοδοτηθεί η έρευνα στον τομέα της ΤΝ από τα κονδύλια του προϋπολογισμού τους που προορίζονται ούτως ή άλλως για έρευνα, χωρίς, ωστόσο, να δεσμευτούν με συγκεκριμένο ποσό για τις νέες αυτές επενδύσεις.

Όλα τα κράτη – μέλη, πλην της Κύπρου, της Ρουμανίας, της Κροατίας και της Ελλάδας, δεσμεύτηκαν να «εκσυγχρονίσουν τις εθνικές τους πολιτικές» ως τμήμα της προσπάθειας για ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας έρευνα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αξιωματούχος της Κομισιόν επεσήμανε στον Euractiv ότι οι εν λόγω 4 χώρες δεν αντιτίθενται στην πρωτοβουλία, αλλά ενδέχεται να χρειάζονται επίσημη έγκριση προτού υπογράψουν. Πέραν των 24 χωρών της ΕΕ, τη Δήλωση υπέγραψε και η Νορβηγία.              

Οι Υπουργοί που υπέγραψαν πάντως τη Δήλωση τόνισαν ότι θέλουν η ΕΕ να σταθεί ενωμένη στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα. Αρκετοί εξ αυτών απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στα ηθικά κριτήρια που θα μπορούσαν να δώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε ευρωπαϊκές εταιρείες επί των ανταγωνιστών τους. Η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ στον τομέα των ψηφιακών, Μαρίγια Γκάμπριελ, θα δημοσιοποιήσει ένα έγγραφο στρατηγικής πολιτικής για το θέμα στις 25 Απριλίου, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει νομικά ζητήματα που πιθανόν εγείρονται από την εν λόγω τεχνολογία, καθώς και να καθησυχάσει τους φόβους ότι τα ρομπότ θα μειώσουν τις θέσεις εργασίας. Στην παρούσα φάση δεν θα κατατεθούν προτάσεις για δεσμευτική νομοθεσία. Τέτοιου είδους πρωτοβουλία θα υπάρξει μάλλον σε μεταγενέστερο στάδιο.

Τέλος, σύμφωνα με τον Εuractiv, σε ξεχωριστό έγγραφο, που κυκλοφόρησε χθες από τις Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία και Τσεχία, η ΕΕ καλείται να προχωρήσει σε σχετικά τεστ προτού κατατεθούν προτάσεις για νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου, ΡΙΚ Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:29

Τελευταιες Ειδησεις

15 Ιουνίου
64 νέα περιστατικά COVID-19 την Τρίτη, κανένας θάνατος
21:17
Τελέστηκε η κηδεία του Αρχιμανδρίτη Αλέξιου Εγκλειστριώτη
21:14
Ποσότητα ναρκωτικών στην κατοχή γυναίκας οδηγού οχήματος χωρίς πινακίδες
21:00
Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε στη Γενεύη για μια φορτισμένη σύνοδο με τον Πούτιν
20:45
Το Συμβούλιο των κρατών μελών ενέκρινε σήμερα τη θέση του επί πρότασης Κομισιόν για ενίσχυση του ρόλου του ΕΜΑ
20:20
Η Κομισιόν συγκέντρωσε 20 δισ.ευρώ μέσω 10ετούς ομολόγου για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ
20:10
10 διδάγματα της πανδημίας παρουσιάζει η Κομισιόν - ζητά το διορισμό Ευρωπαίου επικεφαλής επιδημιολόγου
19:53
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε κοινή δήλωση 7 σελίδων, με αναφορά και στην Ανατολική Μεσόγειο
19:37
Το 45% των Ρώσων αντιμετωπίζει αρνητικά την ΕE, ενώ το 66% θεωρεί τις ΗΠΑ «μη φιλική χώρα»
19:15
Πάνω από 30 εκ. οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά Covid στο Ην. Βασίλειο
18:33
Τερματισμός περιόδου υποβολής ενστάσεων για το Ειδικό Σχέδιο Κρατικής Χορηγίας σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους
18:30
Σε νέο υψηλότερο επίπεδο εντός 2021 έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ, αύξηση κερδών έτους στο 15%
18:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand