Ρέγκλιγκ: Ο ESM θα μετεξελιχθεί χωρίς να αποσπάσει αρμοδιότητες από Κομισιόν

"H ανάπτυξη του ΕSM σε έναν πληρέστερο μηχανισμό επίλυσης κρίσεων θα μπορούσε να καταστήσει τη νομισματική ένωση πιο ισχυρή", δήλωσε σήμερα σε συνέδριο στις Βρυξέλλες ο Επικεφαλής του οργανισμού Κλάους Ρέγκλιγκ, κληθείς να περιγράψει τις συζητήσεις που διεξάγονται στο παρασκήνιο για τη μετεξέλιξη του μηχανισμού διάσωσης της ΕΕ.

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ κατέστησε σαφές ότι ο ESM, όπως και αν ονομαστεί, δεν θα αποσπάσει αρμοδιότητες ελέγχου της Κομισιόν και προς αυτόν το σκοπό έχει ήδη ξεκινήσει θεσμικός διάλογος.

"Ένας πιο ανεπτυγμένος ESM μπορεί - ή όχι - να αποκαλείται EMF, αλλά για μένα, η ουσία είναι πιο σημαντική από ένα όνομα", τόνισε ο Κλάους Ρέγκλιγκ.

"Ο ΕSM έχει ωριμάσει ουσιαστικά από την έναρξή του. O EFSF, ο προκάτοχος του ESM, δημιουργήθηκε ως προσωρινή λύση το 2010 και δεν προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί καθόλου. Η αρχική του λειτουργία ήταν η λειτουργία μιας μηχανής ταμείου για την άντληση χρημάτων και την εκταμίευση δανείων σε χώρες προγράμματος. Τώρα οκτώ χρόνια αργότερα, ο ΕSM - ένα μόνιμο όργανο - έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό ιστορικό απόδοσης αποτελεσμάτων. Τέσσερις από τις πέντε χώρες που έλαβαν δάνεια EFSF ή ESM έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα προγράμματά τους και έχουν μεταξύ των υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ", εξήγησε αναλυτικά ο επικεφαλής του οργανισμού.

"Ο EFSF και το ESM εξέδωσαν χρεόγραφα ύψους 61 δισ. Ευρώ. Η πολύπλοκη και άκρως τεχνική εργασία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, την οποία υλοποιήσαμε πέρυσι, είναι ένα άλλο παράδειγμα των δραστηριοτήτων μας στην αγορά. Με τα χρόνια, έχουμε αναλάβει πρόσθετα καθήκοντα. Ο ΕSM τώρα συμμετέχει περισσότερο στο σχεδιασμό των χρηματοοικονομικών πτυχών των προγραμμάτων. Παρακολουθούμε εάν οι πρώην χώρες του προγράμματος μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με το επονομαζόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που έχουμε καταρτίσει για τις χώρες του προγράμματος είναι υπερσύγχρονη", συμπλήρωσε.

"Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη επιθυμεί να στηριχθεί λιγότερο στο ΔΝΤ. Κατά την έναρξη της κρίσης, το Ταμείο χρειάστηκε όχι μόνο για την οικονομική πυροσβεστική δύναμη, αλλά και για την ευρεία του εμπειρία με τα προγράμματα βοήθειας. Με την πάροδο των ετών, οι χρηματοδοτικές συνεισφορές του Ταμείου έχουν σταδιακά μειωθεί. Το ΔΝΤ συνέβαλε το ένα τρίτο στην αρχή της κρίσης, αλλά μόνο ένα δέκατο στο δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα. Στο σημερινό ελληνικό πρόγραμμα, δεν έχει μέχρι στιγμής καταβάλει οικονομική συμβολή. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχει κριτική στο ΔΝΤ, από τα μη ευρωπαϊκά μέλη του, που λένε ότι το Ταμείο ήταν πολύ ενεργό στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη μπορεί να μην είναι σε θέση να υπολογίζει στο ΔΝΤ στον ίδιο βαθμό όπως στο παρελθόν", επεξηγεί ο Κλάους Ρέγκλιγκ.

Συνεχίζει δε λέγοντας ότι "ως εκ τούτου, φαίνεται λογικό ότι ο ESM και η Κομισιόν στο μέλλον θα είναι από κοινού υπεύθυνοι για το σχεδιασμό, τη διαπραγμάτευση και την παρακολούθηση των προγραμμάτων βοήθειας. Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό στις αρμοδιότητες και των δύο θεσμικών οργάνων, όπως ορίζεται στη Συνθήκη, και χωρίς καμία αλληλεπικάλυψη. Δεν έχω καμία πρόθεση να αποσπάσω αρμοδιότητες από την Κομισιόν. Ωστόσο, για να είναι έτοιμος ο ΕSM να ενεργήσει σύντομα όταν ζητηθεί οικονομική βοήθεια, πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθεί τακτικά την οικονομική κατάσταση σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ και όχι μόνο στις σημερινές ή πρώην χώρες του προγράμματος", διευκρινίζει.

"Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής ότι αυτό δεν θα δώσει στον ΕSM ρόλο στον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή της Διαδικασίας Μακροοικονομικών Ανισoρροπιών, που ανήκει στην Κομισιόν. Ο ΕSM και η Koμισιόν έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται για ένα πλαίσιο που θα καθορίζει ποια θα είναι η μελλοντική συνεργασία", κατέληξε.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:30

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Οι ΗΠΑ άσκησαν το βέτο που διαθέτουν κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν-Έπληξε στρατιωτική αεροπορική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.