Ρέγκλιγκ: Ο ESM θα μετεξελιχθεί χωρίς να αποσπάσει αρμοδιότητες από Κομισιόν

"H ανάπτυξη του ΕSM σε έναν πληρέστερο μηχανισμό επίλυσης κρίσεων θα μπορούσε να καταστήσει τη νομισματική ένωση πιο ισχυρή", δήλωσε σήμερα σε συνέδριο στις Βρυξέλλες ο Επικεφαλής του οργανισμού Κλάους Ρέγκλιγκ, κληθείς να περιγράψει τις συζητήσεις που διεξάγονται στο παρασκήνιο για τη μετεξέλιξη του μηχανισμού διάσωσης της ΕΕ.

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ κατέστησε σαφές ότι ο ESM, όπως και αν ονομαστεί, δεν θα αποσπάσει αρμοδιότητες ελέγχου της Κομισιόν και προς αυτόν το σκοπό έχει ήδη ξεκινήσει θεσμικός διάλογος.

"Ένας πιο ανεπτυγμένος ESM μπορεί - ή όχι - να αποκαλείται EMF, αλλά για μένα, η ουσία είναι πιο σημαντική από ένα όνομα", τόνισε ο Κλάους Ρέγκλιγκ.

"Ο ΕSM έχει ωριμάσει ουσιαστικά από την έναρξή του. O EFSF, ο προκάτοχος του ESM, δημιουργήθηκε ως προσωρινή λύση το 2010 και δεν προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί καθόλου. Η αρχική του λειτουργία ήταν η λειτουργία μιας μηχανής ταμείου για την άντληση χρημάτων και την εκταμίευση δανείων σε χώρες προγράμματος. Τώρα οκτώ χρόνια αργότερα, ο ΕSM - ένα μόνιμο όργανο - έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό ιστορικό απόδοσης αποτελεσμάτων. Τέσσερις από τις πέντε χώρες που έλαβαν δάνεια EFSF ή ESM έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα προγράμματά τους και έχουν μεταξύ των υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ", εξήγησε αναλυτικά ο επικεφαλής του οργανισμού.

"Ο EFSF και το ESM εξέδωσαν χρεόγραφα ύψους 61 δισ. Ευρώ. Η πολύπλοκη και άκρως τεχνική εργασία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, την οποία υλοποιήσαμε πέρυσι, είναι ένα άλλο παράδειγμα των δραστηριοτήτων μας στην αγορά. Με τα χρόνια, έχουμε αναλάβει πρόσθετα καθήκοντα. Ο ΕSM τώρα συμμετέχει περισσότερο στο σχεδιασμό των χρηματοοικονομικών πτυχών των προγραμμάτων. Παρακολουθούμε εάν οι πρώην χώρες του προγράμματος μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με το επονομαζόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που έχουμε καταρτίσει για τις χώρες του προγράμματος είναι υπερσύγχρονη", συμπλήρωσε.

"Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη επιθυμεί να στηριχθεί λιγότερο στο ΔΝΤ. Κατά την έναρξη της κρίσης, το Ταμείο χρειάστηκε όχι μόνο για την οικονομική πυροσβεστική δύναμη, αλλά και για την ευρεία του εμπειρία με τα προγράμματα βοήθειας. Με την πάροδο των ετών, οι χρηματοδοτικές συνεισφορές του Ταμείου έχουν σταδιακά μειωθεί. Το ΔΝΤ συνέβαλε το ένα τρίτο στην αρχή της κρίσης, αλλά μόνο ένα δέκατο στο δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα. Στο σημερινό ελληνικό πρόγραμμα, δεν έχει μέχρι στιγμής καταβάλει οικονομική συμβολή. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχει κριτική στο ΔΝΤ, από τα μη ευρωπαϊκά μέλη του, που λένε ότι το Ταμείο ήταν πολύ ενεργό στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη μπορεί να μην είναι σε θέση να υπολογίζει στο ΔΝΤ στον ίδιο βαθμό όπως στο παρελθόν", επεξηγεί ο Κλάους Ρέγκλιγκ.

Συνεχίζει δε λέγοντας ότι "ως εκ τούτου, φαίνεται λογικό ότι ο ESM και η Κομισιόν στο μέλλον θα είναι από κοινού υπεύθυνοι για το σχεδιασμό, τη διαπραγμάτευση και την παρακολούθηση των προγραμμάτων βοήθειας. Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό στις αρμοδιότητες και των δύο θεσμικών οργάνων, όπως ορίζεται στη Συνθήκη, και χωρίς καμία αλληλεπικάλυψη. Δεν έχω καμία πρόθεση να αποσπάσω αρμοδιότητες από την Κομισιόν. Ωστόσο, για να είναι έτοιμος ο ΕSM να ενεργήσει σύντομα όταν ζητηθεί οικονομική βοήθεια, πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθεί τακτικά την οικονομική κατάσταση σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ και όχι μόνο στις σημερινές ή πρώην χώρες του προγράμματος", διευκρινίζει.

"Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής ότι αυτό δεν θα δώσει στον ΕSM ρόλο στον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή της Διαδικασίας Μακροοικονομικών Ανισoρροπιών, που ανήκει στην Κομισιόν. Ο ΕSM και η Koμισιόν έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται για ένα πλαίσιο που θα καθορίζει ποια θα είναι η μελλοντική συνεργασία", κατέληξε.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:30

Τελευταιες Ειδησεις

14 Ιουνίου
Xωρίς μάσκα υπάρχει ο κίνδυνος της επανεμφάνισης της πανδημίας, σύμφωνα με επιστήμονες
18:42
Και για το Kυπριακό μίλησαν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ Μέρκελ - Ερντογάν
18:07
Κορονοϊός- Eλλάδα: 472 νέα κρούσματα - 18 θάνατοι - 353 διασωληνωμένοι
18:02
Η Γεωργία περιμένει την απόφαση του ΝΑΤΟ για την ένταξή της στην συμμαχία
17:26
Υπ.Γεωργίας:Αποδεκτές από Διοικητικό Δικαστήριο προσφυγές για το χαλλούμι, διορθώνεται το τυπικό λάθος
17:13
Μια θέση για ταξίδι στο διάστημα με τον Τζεφ Μπέζος πωλήθηκε για 28 εκ δολάρια
16:47
Κ.Μητσοτάκης: Nα ενισχύσουμε τους θεσμούς για να διαχειριστούμε μελλοντικές απειλές
16:29
Ανακοινώθηκαν από την Τουρκία οι δρόμοι που θα κατασκευάσει στα κατεχόμενα
16:22
Λάρνακα:Εντοπισμός απομιμήσεων επώνυμων ειδών ένδυσης σε υποστατικό
16:15
Μη παραδοχή 50χρονου σε κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου στην Πάφο
16:04
Ερντογάν: Η αναβίωση του διαλόγου με την Ελλάδα εξυπηρετεί τη σταθερότητα την ευημερία και την επίλυση ζητημάτων
16:00
Μητσοτάκης και Ράμα συμφώνησαν να διαπραγματευτούν για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών τους
15:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand