Ακιντζί: Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή στο θέμα της ενέργειας και της ασφάλειας

Με «ειλικρίνεια» - όπως δήλωσε - θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις 16 Απριλίου ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί, όπως ο ίδιος είπε σε ομιλία του σε φεστιβάλ στο κατεχόμενο χωριό Τζιάος.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική ιστοσελίδα «Κίπρις Σον Ντακικά», ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην ανάγκη για επικράτηση της ειρήνης και της συνεργασίας στο νησί και στην περιοχή γενικά, λέγοντας παράλληλα ότι πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή στο θέμα της ενέργειας και της ασφάλειας.
«Αυτό είναι εφικτό, φτάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδείξει την απαραίτητη θέληση και να αποδεχτούν μια συμφωνία στην οποία να συμπεριλαμβάνονται και τα δικαιώματα μας» είπε.
Αναφερόμενος στη συνάντηση της 16ης Απριλίου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι, μετά τη συνάντηση θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στους Τ/κ με ειλικρίνεια.
«Μπορούμε να δούμε το μέλλον της Κύπρου και της περιοχής και την ασφάλεια από το ίδιο παράθυρο;» διερωτήθηκε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει κοινός στόχος και κοινό όραμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Συνεχίζοντας είπε ότι, εδώ και τρία χρόνια συζητήθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών πολλές λεπτομέρειες (που αφορούν στη λύση του Κυπριακού), σε πολλά θέματα υπήρξε συμφωνία ενώ σε άλλα όχι, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση για άλλα 50 χρόνια.
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στις συνομιλίες στην Ελβετία, υποστηρίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει επιδείξει καλή θέληση και «στο σημείο που έχουμε φτάσει δεν χρειάζεται να επιρρίπτουμε ευθύνες".
Ανέφερε ακόμα ότι, από τη στιγμή που Ε/κ και Τ/κ ζουν στο νησί «οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια ειρηνική σχέση. Η ειρήνη και η συνεργασία έχει να προσφέρει πολλά, στους Ε/κ, στους Τ/κ, στην Ελλάδα και στην Τουρκία αλλά και στις χώρες της περιοχής».
«Ο πόλεμος και η δημιουργία εντάσεων το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι πόνο και δάκρυα. Αυτά τα ζήσαμε στο παρελθόν και δεν θέλουμε να τα ξαναζήσουμε» είπε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας «δεν είναι αρκετό μόνο η τ/κ πλευρά να θέλει την ειρήνη» και ότι χρειάζεται και οι δύο κοινότητες να έχουν ένα κοινό όραμα και να επιθυμούν την ειρήνη και τη συνεργασία.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:30

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Αύξηση διασποράς κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο αλλά σταθερή η τιμή R
16:38
Οι αντίπαλοι των κυπριακών ομάδων
16:27
Εγκαθίδρυση Συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετώ»
16:24
Πιθανός ημιτελικός μεταξύ Τζόκοβιτς και Τσιτσιπά στο Γουίμπλετον
16:18
"Για το ωραίο και τ' αληθινό", η ΚΟΕ τίμησε την ολυμπιακή ομάδα της Κύπρου
16:13
Γενικός Εισαγγελέας: Εισηγείται ολική αναθεώρηση ή και εκσυγχρονισμό του περί Θανατικών Ανακριτών Νόμου
16:05
Φον Ντερ Λάιεν: Δε θα δεχθούμε ποτέ, μα ποτέ ως ΕΕ τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό
16:04
ΗΠΑ: Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Φλόριντα: 4 νεκροί, 159 αγνοούμενοι
15:44
Στα χέρια της οικογένειας του Θανάση τα πορίσματα των επιστημονικών εξετάσεων
15:32
Ικανοποίηση για τη στήριξη των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο ΠτΔ μετά την Σύνοδο Κορυφής και την συνάντηση του με τον Α. Γκουτέρες
15:21
Κ.Μητσοτάκης: "Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία"
15:04
Την απογοήτευσή του για τους όρους που έθεσε η Τουρκία στη Γενεύη εξέφρασε στον Α. Γκουτέρες ο ΠτΔ
14:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand