Οζντίλ Ναμί: Δεν είμαστε εμείς η αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

“Δεν είμαστε εμείς η αιτία της έντασης, είναι η επίμονη στάση της Ε/κ πλευρά να κάνει μονομερή βήματα. Εμείς επίμονα υπογραμμίζουμε αυτό. Αυτές οι πηγές ανήκουν σε όλους. Κανείς δεν παραδίδει την διαχείρισή τους ως μονοπώλιο στην Ε/κ πλευρά”, ανέφερε ο υπουργός ενέργειας’ Οζντίλ Ναμί. 

Σε ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ για τη Μεσόγειο στην Μερσίνα, ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε για τους υδρογονάνθρακες ότι στην Αίγυπτο και το Ισραήλ έχει αρχίσει η εξόρυξή τους και η διοχέτευσή τους στη διεθνή αγορά. Πρόσθεσε ότι έχουν αρχίσουν να έρχονται δεδομένα ότι και στα ανοιχτά της Κύπρου υπάρχουν σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, λέγοντας ότι ταυτόχρονα άρχισε να αυξάνεται και η ένταση στην περιοχή.

“Δεν είμαστε εμείς η αιτία της έντασης, είναι η επίμονη στάση της Ε/κ πλευρά να κάνει μονομερή βήματα. Εμείς επίμονα υπογραμμίζουμε αυτό. Αυτές οι πηγές ανήκουν σε όλους. Κανείς δεν παραδίδει την διαχείρισή τους ως μονοπώλιο στην Ε/κ πλευρά. Εμείς κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να υπάρχει ειρήνη στο νησί μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Γι αυτό και έχουμε δικαίωμα να αναμένουμε από την απέναντι πλευρά να σέβεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Ενώ εμείς αναμένουμε οδό συμβιβασμού έχουμε τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε και τα δικαιώματά μας. Αυτό θέλουμε να είναι καλά γνωστό, ανέφερε. Ο Οζντίν Ναμί είπε ότι εξ αρχής καλούν όλες τις πλευρές που έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Ε/κ πλευρά να αποφεύγουν τα μονομερή βήματα και να ζητούν την έγκριση και της Τ/Κ πλευράς.
Ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι “η ‘τδβκ’ από τη μια έχει κάνει πολύ έντονες εργασίες για να επιτευχθεί περιεκτική λύση στο Κυπριακό και από την άλλη παρά τις αρνητικές καταστάσεις συνεχίζει να κάνει σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη της οικονομίας της με ασφάλεια.” . Πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα από το 2004 οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν για το Κυπριακό ήταν αφορμή για να γίνουν σημαντικά βήματα για την άρση της απομόνωσης.
Όπως είπε έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες στα ΗΕ και την ΕΕ για την άρση της απομόνωσης. “Ασφαλώς η στήριξη από έξω είναι η μεγάλη και η η πιο σημαντική είναι αυτή της μητέρας πατρίδας Τουρκίας. Με αυτή την αφορμή η διασφάλιση του 30% του προϋπολογισμού μας, η ανάληψη της υποδομής των προγραμμάτων είναι ζωτικής σημασίας. Έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και συνεχίζονται αυτές οι επενδύσεις Υπάρχει μια υποδομή που μπορεί να φιλοξενήσει 1.5 εκατομμύριο τουρίστες. Έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, υπαρχουν 18 πανεπιστήμια και κάθε χρόνο προσθέτοντας κι άλλα. Αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες ο αριθμός των φοιτητών τρίτων χωρών που σπουδάζουν στην ‘τδβκ’. Εάν σκεφτεί κανείς ότι ο πληθυσμός μας είναι 300 χιλιάδες περίπου, αυτός είναι μεγάλος αριθμός”, ανέφερε.
Για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι έχει διασφαλιστεί η μεταφορά 75 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει σημαντική ανάπτυξη στην γεωργία. Είπε ότι το αεροδρόμιο διεθνών προδιαγραφών έφτασε στην τελευταία του φάση και ο στόχος τώρα είναι η μεταφορά ηλεκτρικού από την Τουρκία με καλώδια κάτω από την θάλασσα.

Πηγή: Άννα Ανδρέου, ΡΙΚ Τουρκία

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
18:43
Ο Πρόεδρος της Βουλής συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρέσβη της Γεωργίας
18:42
Ελλάδα: 1.176 νέα κρούσματα, 406 διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι
18:06
Πρέσβειρα ΗΠΑ: Βήμα κρίσιμης σημασίας προς την κατεύθυνση επανέναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
17:41
Θλίψη για τον θάνατο Κωστή Κωστέα εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας
17:01
Γερμανία: Παράταση του lockdown μέχρι το τέλος Μαρτίου με εξαιρέσεις
16:22
Γαλλία: Ένοχος για διαφθορά ο Νικολά Σαρκοζί
15:37
Το θεμέλιο λίθο για τον τρίτο αντιδραστήρα Άκκουγιου θέτουν Ερντογάν- Πούτιν στις 10 Μαρτίου
15:20
Μεταφορά σε μεγαλύτερο νοσοκομείο για τον Πρίγκιπα Φίλιππο
15:10
Μεγάλη βουτιά κατά €2,29 δισ. ή 85,4%, στα έσοδα από τουρισμό το 2020
14:45
Ευρωβαρόμετρο: Η κοινωνική Ευρώπη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα
14:39
Ελλάδα: Κυρ. Μητσοτάκης: «Η έξοδος από την κρίση της πανδημίας είναι πια ορατή»
14:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand