Εντοπίστηκε μήνυμα σε μπουκάλι από το 1886 στην Αυστραλία

Ένα μήνυμα μέσα σε μπουκάλι το οποίο γράφτηκε πριν από 132 χρόνια και βρέθηκε από ομάδα περιπατητών σε παραλία στην Αυστραλία, περιλαμβανομένων των γονιών του οδηγού της Φόρμουλα Ένα Ντάνιελ Ρικιάρντο, έχει επιβεβαιωθεί ως το παλαιότερο μήνυμα του είδους του.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ορθογώνιο μπουκάλι ανακαλύφθηκε μισοθαμμένο σε αμμόλοφους κοντά στο νησί Γουέτζ, περίπου 160 χιλιόμετρα βόρεια του Περθ, τον Ιανουάριο.

Πήρε εβδομάδες έρευνας χρησιμοποιώντας το Google Translate, διαδικτυακή έρευνα και έρευνα σε αρχεία προτού επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για αυθεντικό μπουκάλι, το οποίο πετάχτηκε από γερμανικό πλοίο στον Ινδικό Ωκεανό.

Η ομάδα των έξι περιπατητών διακινούνταν με αυτοκίνητο δια μέσου των απομακρυσμένων αμμόλοφων όταν η Γκρέις Ρικιάρντο πρότεινε να σταματήσουν και να περπατήσουν, ανέφερε στο ΓΠΕ ο Κιμ Ίλμαν, την Τετάρτη.

Η σύζυγός του Τόνια που τον συνόδευε εντόπισε το αντικείμενο νομίζοντας αρχικά ότι ήταν σκουπίδι. «Σκέφθηκε ότι ‘ωραίο φαίνεται αυτό, θα φαίνεται καλό στο ράφι της βιβλιοθήκης μου’», είπε.

Η ομάδα κατάλαβε ότι μπορεί να είχαν βρει κάτι σπάνιο όταν ανακίνησαν το μπουκάλι και από αυτό έπεσε μια τυλιγμένη πάπυρος που φαινόταν σαν τσιγάρο.

Επιστρέφοντας στην κοντινή παραθεριστική κατοικία τους άνοιξαν το σημείωμα έχοντας το ζεστάνει για σύντομο χρόνο στο φούρνο.

Ο κ. Ίλμαν χρησιμοποίησε την περιορισμένη του γνώση της γερμανικής γλώσσας για να αποκρυπτογραφήσει οδηγίες, οι οποίες ζητούν από αυτόν που θα βρει το μπουκάλι να στείλει πληροφορίες για το πού και πότε εντοπίστηκε.

Χρησιμοποιώντας Google Translate για να καταλάβει το υπόλοιπο κείμενο, ο κ. Ίλμαν αντιλήφθηκε ότι μπορεί να είναι και οι πρώτοι που διαβάζουν το σημείωμα – αν ήταν αυθεντικό – από τις 12 Ιουνίου 1886, σύμφωνα με την ημερομηνία που αναγράφεται πάνω του.

Η ανακάλυψη οδήγησε τον Ίλμαν να αφιερώσει εβδομάδες έρευνας και συζητήσεων με μουσεία, προτού καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να πρόκειται για ολλανδικό μπουκάλι τζιν από τον 19ο αιώνα, το οποίο πετάχτηκε από το γερμανικό πλοίο «Πόλα» περίπου 950 χιλιόμετρα από τα Δυτικά Παράλια της Αυστραλίας.

Πρόκειται για ένα από χιλιάδες μπουκάλια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου γερμανικού ωκεανογραφικού πειράματος που είχε ως στόχο την καλύτερη κατανόηση των παγκόσμιων ρευμάτων των ωκεανών και την εξεύρεση πιο γρήγορων και πιο αποδοτικών ναυτιλιακών δρομολογίων, σύμφωνα με το Μουσείο Δυτικής Αυστραλίας.

«Εξαιρετικά ευρήματα χρειάζονται εξαιρετικά αποδεικτικά στοιχεία για να τα υποστηρίξουν και γι' αυτό επικοινωνήσαμε με συναδέλφους μας στην Ολλανδία και τη Γερμανία για να μας βοηθήσουν να βρούμε περισσότερες πληροφορίες», ανέφερε ο Βοηθός Επιμελητής Ναυτικής Αρχαιολογίας του μουσείου Ρος Άντερσον σε ανακοίνωσή του.

Από έρευνα που έγινε στα αρχεία της Γερμανίας εντοπίστηκε το μετεωρολογικό ημερολόγιο του πλοίου και υπήρχε καταχώριση στις 12 Ιουνίου 1886, η οποία έγινε από τον καπετάνιο, η οποία καταγράφει ότι μπουκάλι πετάχτηκε στη θάλασσα, προστίθεται στην ανακοίνωσή του κ. Άντερσον.

«Η ημερομηνία και οι συντεταγμένες ανταποκρίνονται επακριβώς με αυτά πάνω στο σημείωμα του μπουκαλιού», σημειώνεται.

Το προηγούμενο παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι που εντοπίστηκε ήταν στη Γερμανία 108 χρόνια και 138 ημέρες από τότε που πετάχτηκε στη Βόρειο Θάλασσα από ένα υδροβιολόγο το 1906.

Πηγή: ΑΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:07

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ
05:45
18 Απριλίου
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.