Ελλείψεις και ανεπάρκεια στην ασφάλεια Δικαστηρίων

Ελλείψεις και ανεπάρκεια στα θέματα ασφάλειας στο χώρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας διαπίστωσε η Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε από  τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή το υπουργείο  Δικαιοσύνης,  την Αστυνομία, την  Πυροσβεστική, την Νομική Υπηρεσία, το Ανώτατο Δικαστήριο, και το Δικηγορικό Σύλλογο για την πρόσφατη έκρηξη και πυρκαγιά στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας.
Οι έρευνες για τα αίτια συνεχίζονται, ωστόσο η πυροσβεστική υπηρεσία διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.
Μετά τη συνεδρία που διεξήχθη κεκλεισμένων των θηρών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου δήλωσε ότι εκ πρώτης όψεως διαφάνηκε έλλειψη συντονισμού και ολιγωρία των εμπλεκομένων που είχαν ρόλο, εξουσία ή και εντολή να προχωρήσουν στην υλοποίηση μέτρων ασφάλειας στο χώρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας αλλά και σε δικαστήρια άλλων επαρχιών. Τα κενά και ελλείψεις είχαν εντοπιστεί και καταγραφεί σε έκθεση από το 2014 χωρίς ωστόσο να αντιμετωπιστούν. Ένα από τα μέτρα που υλοποιήθηκε που ήταν η τοποθέτηση αψίδας ασφαλείας λειτουργούσε μόνο περιστασιακά κατά τη διάρκεια εκδίκασης σοβαρών ποινικών υποθέσεων.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος  Δαμιανού δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας λέχθηκαν πολύ σοβαρά και ανησυχητικά πράγματα και ότι το συμβάν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας φωνάζει, κατά την έκφραση του, ότι υπήρξε αμέλεια από διάφορους αρμοδίους και υπηρεσίες.
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης  Μιχάλης Γιωργάλλας , ανέφερε ότι  το διαχρονικό πρόβλημα ασφάλειας, και  φρούρησης των δικαστηρίων πρέπει να τερματιστεί και κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να περιλάβει στον προϋπολογισμό για το νέο κτίριο του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας, κονδύλι για την πρόσληψη αστυνομικών με στόχο τη φύλαξη του χώρου.
Η επιτροπή Νομικών ζήτησε την κατάθεση όλων των εκθέσεων, εισηγήσεων και προτάσεων που ετοιμάστηκαν από το 2014 και μετά καθώς και τα πρακτικά των συσκέψεων που ακολούθησαν και θα επανέλθει για να συνεχίσει την εξέταση του θέματος σε δεκαπέντε ημέρες.

Πηγή: Νίκος Σχίζας

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:07

Τελευταιες Ειδησεις

20 Ιουνίου
Κύπρος: 61 νέα κρούσματα κορωνοϊού κανένας θάνατος
20:23
Φονική καταιγίδα στην Αλαμπάμα: Εννέα παιδιά νεκρά σε καραμπόλα
19:41
Εκστρατεία συγκέντρωσης εισφορών για το Ταμείο Συνταξιοδότησης και Περίθαλψης των κληρικών και των λαϊκών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής
19:40
Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας ετοιμάζει η Ουάσινγκτον για τον Ναβάλνι
19:36
Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής: Ακυρώνει τα δυναμικά μέτρα
18:42
Απόλλων: Και τυπικά Ρεβάζ Ιντζία
17:53
Χάντμπολ: Πρώτο μετάλλιο για την εθνική ανδρών της Κύπρου
17:51
Ελλάδα : 248 νέα κρούσματα ,14 νεκροί 296 οι διασωληνωμένοι
17:36
Πορτογαλία: Η παραλλαγή Δέλτα πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή της Λισαβόνας
17:07
Το Ιράν και οι έξι διεθνείς δυνάμεις διέκοψαν τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
17:03
Κούβα: Ενθαρρυντικά τα προκαταρκτικά δεδομένα για το εγχώριο εμβόλιο Soberana 2
16:54
Βέλγιο: Το πτώμα ενός άνδρα που βρέθηκε σε δάσος πιστεύεται πως ανήκει στον ακροδεξιό στρατιωτικό Γιούργκεν Κόνινγκς
16:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand