Περιοδεία της οργάνωσης CABS κατέδειξε ότι η χρήση ξοβέργων οργιάζει στην Κύπρο

Η οργάνωση Committee Against Bird Slaughter (CABS), με την υποστήριξη του Ιδρύματος Pro Biodiversity (SPA) αποκαλύπτουν σήμερα τα αποτελέσματα της Φθινοπωρινής Περιοδείας Προστασίας Πτηνών για το έτος 2017 στη Κύπρο1.

Με 64 ημέρες δραστηριότητας στον πεδίο το φθινόπωρο και πάνω από 200 ημέρες περιοδείας σε ολόκληρο το 2017, οι εθελοντές της οργάνωσης CABS συνέβαλαν σημαντικά στην καταπολέμηση της παράνομης παγίδευσης στην Κύπρο. Ο νέος νόμος φαίνεται να σηματοδοτεί μια γενική μείωση της παγίδευσης, αλλά η κατάσταση δεν είναι τόσο θετική όσο θα ήπλιζε κανείς. "Μια συνέπεια του νέου Νόμου είναι ότι οι παγιδευτές κινούνται τώρα από τη χρήση διχτύων στα ξόβεργα", δηλώνει ο Alexander Heyd, Γενικός Διευθυντής της CABS. "Καταγράψαμε μια αύξηση του αριθμού των λαθροθήρων που χρησιμοποιούν ξόβεργα. Συνειδητοποιούν ότι τα εξώδικα για τη χρήση δικτύων είναι αποτρεπτικά όταν οι Αρχές επιβάλουν τον Νόμο στο πεδίο, ενώ τα εξώδικα για τη χρήση ξοβέργων είναι εντελώς αναποτελεσματικά. Αν ο σκοπός του Νόμου είναι πράγματι να αντιμετωπίσει την λαθροθηρία, φαίνεται να αποτυγχάνει. Τα ξόβεργα εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένα και προκαλούν τεράστιες ζημιές στην πτηνοπανίδα". Οι εθελοντές της οργάνωσης CABS έχουν αφαιρέσει μαζί με τις Αρχές 6.248 ξόβεργα σε ολόκληρο το 2017 και εκτιμούν ότι μόνο τις 60 ημέρες το φθινόπωρου περίπου 185.000 πουλιά2 πιθανόν να πέθαιναν στα ξόβεργα που βρέθηκαν από τους εθελοντές. "Δεδομένου ότι η Περιοδεία επικεντρώνεται μόνο σε ένα μέρος του νησιού, υπολογίζουμε ότι περίπου 15.000 ξόβεργα και 200 δίκτυα χρησιμοποιήθηκαν στην Κύπρο μόνο το περασμένο φθινόπωρο, ενδεχομένως σκοτώνοντας περίπου 860.000 πουλιά2 . Αυτός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος για τους τοπικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς των πουλιών, καθώς περίπου 155 είδη πουλιών επηρεάζονται από αυτή την παράνομη δραστηριότητα, ενώ τα μισά περίπου από αυτά τα είδη βρίσκονται σε παρακμή ή απειλούνται. Βρίσκουμε συνεχώς σπάνια είδη κολλημένα στα ξόβεργα και συχνά πρέπει να απελευθερώνουμε υπέροχα πουλιά όπως γεράκια και κουκουβάγιες (φώτο). Ακόμη και αν οι παγιδευτές δεν τα σκοτώσουν επί τόπου, τα πετάνε καλυμμένα με κόλλα, καταδικάζοντάς τα σε ένα μακρύ και επώδυνο θάνατο. Ευτυχώς οι εθελοντές μας κατάφεραν να σώσουν 595 πουλιά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εμποδίζοντας επίσης τον θάνατο πολλών χιλιάδων". Την ίδια στιγμή, οι εμπλοκή των Αρχών για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη Δημοκρατία έχει φτάσει στο ελάχιστο, αφήνοντας μόνες τις οργανώσεις στη μάχη ενάντια σε αυτό το έγκλημα. Το Ταμείο Θήρας μείωσε περαιτέρω τον αριθμό των συλληφθέντων παγιδευτών με μόλις 19 περιπτώσεις το φθινόπωρο του 2017 σε σύγκριση με 78 το φθινόπωρο του 2013. Επιπλέον, ο Ουλαμός Πάταξης της Λαθροθηρίας της Κυπριακής Αστυνομίας παρέμεινε υποστελεχομένος καθ’ όλη την φθινοπωρινή περίοδο, επιτυγχάνοντας έτσι μόνο 13 συλλήψεις το φθινόπωρο σε σύγκριση με τα 39 το προηγούμενο φθινόπωρο. Μια πιο αυστηρή προσέγγιση από τις Αρχές είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτής της βάρβαρης δραστηριότητας 1. 

Η πλήρης έκθεση των CABS/SPA για τη Φθινοπωρινή Περιοδεία Προστασία Πτηνών 20`17 βρίσκεται εδώ: http://www.komitee.de/sites/www.komitee.de/files/wiki/2016/02/Cyprus%20Field%20Report%20Autumn %202017%20(en).pdf 2.
Οι εκτιμήσεις σχετικά με τα πτηνά που θανατώθηκαν υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας τα ευρήματα των οργανώσεων CABS/SPA και τη μεθοδολογία του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε στο: [email protected]

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:08

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
18:00
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα στείλει τάγμα στη Λετονία
17:47
Στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασαν ε/κ και τ/κ κόμματα
17:29
Ανακαλούνται όλες οι άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων -Δεν θα εκδίδονται νέες...
17:24
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.