Περιοδεία της οργάνωσης CABS κατέδειξε ότι η χρήση ξοβέργων οργιάζει στην Κύπρο

Η οργάνωση Committee Against Bird Slaughter (CABS), με την υποστήριξη του Ιδρύματος Pro Biodiversity (SPA) αποκαλύπτουν σήμερα τα αποτελέσματα της Φθινοπωρινής Περιοδείας Προστασίας Πτηνών για το έτος 2017 στη Κύπρο1.

Με 64 ημέρες δραστηριότητας στον πεδίο το φθινόπωρο και πάνω από 200 ημέρες περιοδείας σε ολόκληρο το 2017, οι εθελοντές της οργάνωσης CABS συνέβαλαν σημαντικά στην καταπολέμηση της παράνομης παγίδευσης στην Κύπρο. Ο νέος νόμος φαίνεται να σηματοδοτεί μια γενική μείωση της παγίδευσης, αλλά η κατάσταση δεν είναι τόσο θετική όσο θα ήπλιζε κανείς. "Μια συνέπεια του νέου Νόμου είναι ότι οι παγιδευτές κινούνται τώρα από τη χρήση διχτύων στα ξόβεργα", δηλώνει ο Alexander Heyd, Γενικός Διευθυντής της CABS. "Καταγράψαμε μια αύξηση του αριθμού των λαθροθήρων που χρησιμοποιούν ξόβεργα. Συνειδητοποιούν ότι τα εξώδικα για τη χρήση δικτύων είναι αποτρεπτικά όταν οι Αρχές επιβάλουν τον Νόμο στο πεδίο, ενώ τα εξώδικα για τη χρήση ξοβέργων είναι εντελώς αναποτελεσματικά. Αν ο σκοπός του Νόμου είναι πράγματι να αντιμετωπίσει την λαθροθηρία, φαίνεται να αποτυγχάνει. Τα ξόβεργα εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένα και προκαλούν τεράστιες ζημιές στην πτηνοπανίδα". Οι εθελοντές της οργάνωσης CABS έχουν αφαιρέσει μαζί με τις Αρχές 6.248 ξόβεργα σε ολόκληρο το 2017 και εκτιμούν ότι μόνο τις 60 ημέρες το φθινόπωρου περίπου 185.000 πουλιά2 πιθανόν να πέθαιναν στα ξόβεργα που βρέθηκαν από τους εθελοντές. "Δεδομένου ότι η Περιοδεία επικεντρώνεται μόνο σε ένα μέρος του νησιού, υπολογίζουμε ότι περίπου 15.000 ξόβεργα και 200 δίκτυα χρησιμοποιήθηκαν στην Κύπρο μόνο το περασμένο φθινόπωρο, ενδεχομένως σκοτώνοντας περίπου 860.000 πουλιά2 . Αυτός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος για τους τοπικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς των πουλιών, καθώς περίπου 155 είδη πουλιών επηρεάζονται από αυτή την παράνομη δραστηριότητα, ενώ τα μισά περίπου από αυτά τα είδη βρίσκονται σε παρακμή ή απειλούνται. Βρίσκουμε συνεχώς σπάνια είδη κολλημένα στα ξόβεργα και συχνά πρέπει να απελευθερώνουμε υπέροχα πουλιά όπως γεράκια και κουκουβάγιες (φώτο). Ακόμη και αν οι παγιδευτές δεν τα σκοτώσουν επί τόπου, τα πετάνε καλυμμένα με κόλλα, καταδικάζοντάς τα σε ένα μακρύ και επώδυνο θάνατο. Ευτυχώς οι εθελοντές μας κατάφεραν να σώσουν 595 πουλιά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εμποδίζοντας επίσης τον θάνατο πολλών χιλιάδων". Την ίδια στιγμή, οι εμπλοκή των Αρχών για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη Δημοκρατία έχει φτάσει στο ελάχιστο, αφήνοντας μόνες τις οργανώσεις στη μάχη ενάντια σε αυτό το έγκλημα. Το Ταμείο Θήρας μείωσε περαιτέρω τον αριθμό των συλληφθέντων παγιδευτών με μόλις 19 περιπτώσεις το φθινόπωρο του 2017 σε σύγκριση με 78 το φθινόπωρο του 2013. Επιπλέον, ο Ουλαμός Πάταξης της Λαθροθηρίας της Κυπριακής Αστυνομίας παρέμεινε υποστελεχομένος καθ’ όλη την φθινοπωρινή περίοδο, επιτυγχάνοντας έτσι μόνο 13 συλλήψεις το φθινόπωρο σε σύγκριση με τα 39 το προηγούμενο φθινόπωρο. Μια πιο αυστηρή προσέγγιση από τις Αρχές είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτής της βάρβαρης δραστηριότητας 1. 

Η πλήρης έκθεση των CABS/SPA για τη Φθινοπωρινή Περιοδεία Προστασία Πτηνών 20`17 βρίσκεται εδώ: http://www.komitee.de/sites/www.komitee.de/files/wiki/2016/02/Cyprus%20Field%20Report%20Autumn %202017%20(en).pdf 2.
Οι εκτιμήσεις σχετικά με τα πτηνά που θανατώθηκαν υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας τα ευρήματα των οργανώσεων CABS/SPA και τη μεθοδολογία του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε στο: [email protected]

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:08

Τελευταιες Ειδησεις

12 Μαΐου
Η Κομισιόν καλεί τα ΚΜ να περιορίσουν ακόμα και τα απαραίτητα ταξίδια από Ινδία για να περιοριστεί η μετάλλαξη
21:55
Επικοινωνία Μπλίνκεν - Νετανιάχου: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας»
21:42
Συμπλοκή έξω από εκκλησία στους Τρούλλους
21:15
Ακόμα δύο θάνατοι από COVID-19, 260 νέα περιστατικά, 173 νοσηλεύονται
21:13
ΗΠΑ: Ο πανικός των αυτοκινητιστών προς αναζήτηση βενζίνης αυξάνεται
21:05
Οι ΗΠΑ επανελαμβάνουν ρητά ότι αναγνωρίζουν μόνο την ΚΔ και δεν αναγνωρίζουν την ούτω καλούμενη τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου
20:35
Δραματική νίκη για την Πάφο
20:25
Τα CDC εντόπισαν 28 περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson
20:25
Παρελθόν τρείς από τον Απόλλωνα
20:15
Νέος καταιγισμός ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς - Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ
20:15
Κόκκινος: Δεν θα υλοποιηθεί τελικά η ψηφιακή εφαρμογή του safepass
20:08
ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον στέλνει αντιπροσωπεία για να παροτρύνει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να αποκλιμακώσουν τη βία
20:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand