Επαφές με Μογκερίνι και Καμμένο είχε ο ΥΠΑΜ στις Βρυξέλλες

Σειρά διμερών συναντήσεων με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνο Καμμένο, αλλά και τον Επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, πραγματοποίησε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης.

Ο Υπουργός Άμυνας, συνάντησε τη Φεντερίκα Μογκερινι, στο περιθώριο της Συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, η οποία τον συνεχάρη για τα νέα του καθήκοντα και αντάλλαξε μαζί της απόψεις τα θέματα της συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ, αλλά και την Μόνιμη Διαρθρωμένη Αμυντική Συνεργασία στην ΕΕ (PESCO).
Όπως έγινε γνωστό η Ύπατη Εκπρόσωπος επανέλαβε την σταθερή στήριξη της ΕΕ στην ενεργειακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε τη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει να συμμετέχει στις διάφορες δομές της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας και εξέφρασε την ετοιμότητα του για πλήρη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τους Ομολόγους του. Επιπλέον, ενημέρωσε την Ύπατη Εκπρόσωπο  για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερόμενος και στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα.
Κατά τη σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνο Καμμένο, πραγματοποιήθηκε εκατέρωθεν ενημέρωση επί των πρόσφατων προκλήσεων της Τουρκίας, ενώ  με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, έγινε αναφορά στη συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς με την Στρατιωτική Επιτροπή ΕΕ και εξετάσθηκαν πιθανοί τομείς περαιτέρω συνεργασίας, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ.
Το Συμβούλιο απασχόλησε μεταξύ άλλων ο οδικός χάρτης για την εφαρμογή της PESCO και η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα επί της πορείας εφαρμογής της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, παρουσία της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως του ΝΑΤΟ, Rose Gottemoeller, ο Υπουργός Άμυνας  αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι αυτή οφείλεται, επίσης, σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη και ευελιξία που επέδειξαν τα κράτη - μέλη της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Η συνεργασία αυτή, σημείωσε, μπορεί να συνεχιστεί, αλλά με πλήρη σεβασμό των αρχών της συμπερίληψης, της αμοιβαιότητας και της αυτονομίας λήψης αποφάσεων της ΕΕ, και σε συνεργασία και πλήρη εμπλοκή των κρατών - μελών.
Σε ότι αφορά την  PESCO στη οποία μετέχει και η Κύπρος, οι 28  είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν την επιτευχθείσα πρόοδο σε επιμέρους τομείς, ανταλλάσσοντας απόψεις για τα επόμενα βήματα. Οι 28 υιοθέτησαν  απόφαση  για καθορισμό των πρώτων προγραμμάτων που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της PESCO και ο οδικός χάρτη εφαρμογής της.
Κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, επιβεβαίωσε τη σταθερή δέσμευση της Κύπρου να εργαστεί εποικοδομητικά με τους εταίρους της προκειμένου να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι ανάπτυξης των αμυντικών δυνατοτήτων των συμμετεχόντων κρατών, καθώς για μια πιο ισχυρή και ασφαλή Ευρώπη, για την ίδια και τους πολίτες της. Σημείωσε δε, ότι η Κύπρος διατηρεί ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη συμμετοχή τρίτων χωρών σε στην PESCO, ότι δηλαδή, θα πρέπει να θεσμοθετηθούν ειδικά κριτήρια, αρχές, και συνθήκες στην βάση των οποίων θα αξιολογείται η συμμετοχή τους.
Οι εργασίες του Συμβουλίου ολοκληρώθηκαν με γεύμα εργασίας, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις αποστολές και τις επιχειρήσεις της ΚΠΑΑ, με έμφαση στις τρεις εκπαιδευτικές αποστολές στη Σομαλία, το Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:07

Τελευταιες Ειδησεις

02 Αυγούστου
Πρεμιέρα αύριο στους Ολυμπιακούς για τους Ελένη Αρτυματά και Μίλαν Τραΐκοβιτς – Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ οι αγώνες τους
16:03
ΟΣΙΚΑ: Στο 50% η επισκεψιμότητα στα κέντρα αναψυχής τον Ιούλιο
16:02
Σε άρση των μέτρων στο λιμάνι Λεμεσού καλεί τις συντεχνίες το Τμ. Εργασιακών Σχέσεων
15:52
Υποβολή προτάσεων για στήριξη ΜΜΕ και δημόσιας σφαίρας ΕΕ
15:33
Σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test – 3 Αυγούστου 2021
15:23
Το πρόγραμμα μεταδόσεων των Ολυμπιακών Αγώνων από το ΡΙΚ την Τρίτη 3/8
15:13
Έναρξη λειτουργίας ιστοσελίδας για τη θρησκευτική κληρονομιά της Κύπρου
14:58
Τουρκία: Στους 8 οι νεκροί και στους 507 οι τραυματίες από τις πυρκαγιές
14:37
Εκτίμηση επιδημιολογικού κινδύνου χωρών σχετικά με τη νόσο COVID-19, ημερομηνίας 02/08/2021
14:36
Ετήσια αύξηση σε αξία και όγκο του κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου τον Μάιο
14:15
Ο Σ.Α.Φ.Ε.Γ.Α για την απάλειψη των επιγραφών στο Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου
13:45
Nέο ιστορικό ρεκόρ νέων στεγαστικών δανείων τον Ιούνιο
13:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand